İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Değişen rüzgarlar

Ragıp Zarakolu
Washington. Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komitesi 25 yıldır ilk kez Ermeni Soykırımının Türkiye tarafından tanınması doğrultusunda bir karara imza attı. Komitenin evet diyen 12 üyesinden 10’u Demokrat, 2’si ise Cumhuriyetçi idi. Hayır diyenlerin 5’i de Cumhuriyetçi. Her zaman Ankara’dan yana oy kullanan senatör Mccain’in tavrı değişmişti artık. O da evet dedi. Bu kararın alınmasında en etkili olaylardan biri de; Türkiye/Suriye sınırında yaşanan ve birbirini izleyen şüpheli olaylardı.

Ankara. Amerikan yönetimini Suriye bataklığına çekmeye çok heveslendi. Ama Washington Bush yönetiminin başına sardığı Afganistan ve Irak belasından henüz yeni kurtulmuş iken yeniden Ortadoğu bataklığına saplanıp kalma heveslisi değildi. Erdoğan yönetiminin varsayımı ABD’nin kendilerine mecbur olduğu yolundaydı. Ama gelen cevap evet ‘Biz Irak ve Afgan batağında iken; doğru size ihtiyacımız vardı; ama şimdi size sandığınız kadar mecbur değiliz’.
ABD’nin kırmızı çizgisi zehirli gaz kullanımı idi. Geçen yıl sivillere yönelik gaz kullanımı Ankara’da hayli umut yarattı. Artık Obama harekete geçmekten kaçınamazdı. Ama sonra kimyevi maddenin Türkiye sınırı üzerinden geçtiği ve Cihatistlere ulaştığı haberi geldi. Aslında bu ilerde bir savaş suçu olarak gündeme gelebilirdi. Ardından cihatçıların Ortodoks ve Süryani dini liderleri kaçırması olayı geldi.
Türkiye sınırında cihatçılara adeta hareket serbestisi tanınmıştı; her türlü donanım ile; görece en güvenli bölge olan Rojava hedef alınıyordu. Halep’in Ermeni mahallesi de iç savaştan nasibini alıyordu. Edebiyat kitaplarına konu olan Süryanilerin tarihi Malula kenti ateş altındaydı. Ve en son Süleyman Şah Türbesi olayı ile birlikte gündeme gelen Kessab olayı; Ankara’nın tüm ‘güvenirliğine’ tüy dikti. Kessab kenti; hemen Samandağ’ın altında son derece güzel bir Ermeni ağırlıklı bir kentti. 1909 Adana olaylarından ve 1915’ten nasibini almıştı. Derken 1939’da Hatay Cumhuriyeti’nin Türkiye’ye ilhak olmasından sonra; sınır hemen Kessab’ın kuzeyinden geçmiş ve kasaba Antakya’yı terkeden Ermenilerin yeni göç dalgası ile yüzyüze kalmıştı. 1916’da nihai kitlesel Ermeni kıyımlarının yaşandığı El Cezire çölü kenarındaki Der Zor yeniden ateş altındaydı/Sanki 1915-16’nın kabusu Suriye’ye geri dönmüştü.
Aslında Suriye eski Osmanlı toplum tarzının bazı özelliklerinin hala devam etmekte olduğu ender yerlerden biri idi.Farklı inanç gruplarının bir arada yaşaması bakımından… Ama Ankara’da hortlatılan Yeni Osmanlıcılık son artakalmış Osmanlı dünyası tarzını yok etmek için harekete geçmişti. Başbakan Erdoğan adeta gençlik yıllarının idollerini yeniden yaşıyordu. Hasan Kutub o İslamist kuşağın Che Guevarası idi adeta/ Müslüman Kardeşler’den çok ilham almıştı o MTTB kuşağı/Artık hayallerin gerçekleşmesi momentinin geldiğine inanıyordu ki… Her şey paramparça oldu. Mısır’da akıl verdikleri Mursi devrildi. Suudi Arabistan yeni maceralar istemiyordu. ABD; nasıl olsa İran’a dalacak diye; sözde ‘Şii aksına’ karşı hayal edilen ‘Sünni aksı’ daha oluşmadan dağıldı. Elde kala kala Hamas kaldı. Irak Sünnileri de artık Bağdat ile anlaşma yoluna yöneldi. Amerikan Senatosunun aldığı karar aslında bütünüyle değişen Ortadoğu dengelerinin bir yansımasından başka bir şey değildi. Artık Erdoğan’ın portföyünde kalan tek olumlu dosya; Kürt Sorununun barışçıl çözümü… Dileriz Bay Erdoğan bu şansı da bozuk para gibi harcamaz; bu süreci; daha önceki süreçler gibi boşa cıkarmaz. Herkesten çok kendisinin barışa ihtiyacı var.
Dileriz; demokratikleşmenin önünü kesmekten; onu geciktirmekten vazgeçer. Çünkü artık herkesten çok onun ihtiyacı olacak demokratikleşmeye.
Yaratmadığı ama mükemmelleştirdiği mekanizma, onu avlamak için çalışıyor artık. Ve dileriz Ermeni soykırımının 100. yılına gidilirken;
İnsanlık karşısındaki vicdani özür yükümlülüğünü o yerine getirir. Nazım’ın deyimi ile; ‘alnımıza sürülen lekenin’ hiç olmaz ise hafiflemesi için harekete geçer. Ama nerede? Senato komisyonuna Dışişleri bakanlığımız yine o alışıldık agresif bir söylem ile yanıt verdi!
http://www.ozgur-gundem.com/?haberID=104204&haberBaslik=De%C3%84?i%C3%85?en%20r%C3%83%C2%BCzgarlar&categoryName=K%C3%83%C2%B6%C3%85?e%20Yaz%C3%84%C2%B1lar%C3%84%C2%B1&categoryID=17&authorName=Rag%C3%84%C2%B1p%20ZARAKOLU&authorID=139&action=haber_detay&module=nuce

Yorumlar kapatıldı.