İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Arjantin’de Uluslararası Ermeni Soykırımı Kongresi

Mehmet Polatel
9-11 Nisan arasında gerçekleştirilen kongreyi 3 Şubat Ulusal Üniversitesi (UNTREF), Soykırım Araştırma Merkezi ve Ermeni Soykırımı Hafıza Vakfı düzenliyor. Ermeni Ulusal Konseyi (CNA), Luisa Hayrabedyan Vakfı’nın işbirliğiyle gerçekleştirilen organizasyon, Arjantin Ermenistan Büyükelçiliği ve Arjantin Ermeni Apostolik Kilisesi himayesinde yapılıyor. ABD, İsveç, Fransa, Brezilya ve Türkiye’den çeşitli üniversitelerden öğretim üyesi ve profesörlerin katılacağı kongre Buenos Aires Borges Kültür Merkezi’nde yapılıyor.

‘Ermeni soykırımının yüzüncü yıl arifesinde’ başlıklı kongre 3 gün sürecek. Koç Üniversitesi tarih bölümü araştırma görevlisi Mehmet Polatel, ‘Ermeni Soykırımı sürecinde azınlık mallarına el koyma ve müsadere süreci’ başlıklı panele konuşmacı olarak katılıyor.
Kongrenin merkez paneline Arjantin Anayasa Mahkemesi Üyesi Eugenio Zafforoni, Arjantin ulusal Ayrımcılık, Yabancı düşmanlığı ve Irkçılıkla mücadele enstitüsü başkanı Pedro Muratyan, 3 Şubat Ulusal Üniversitesi
Rektörü Anibal Jozami katıldı. Panelde, tüm dünyada işlenen soykırım suçlarının teşhir edilmesi için farkındalık yaratmanın önemi ve yeni insanlık suçlarının önlenmesinin yolları tartışıldı.
SOYKIRIMMI HAZIRLAYAN KOŞULLAR
Soykırımı hazırlayan koşulların ayrımcılıkla başladığını söyleyen Anayasa Mahkemesi üyesi Zaffaroni, “Her ayrımcı düşüncenin arkasında bir soykırım projesi vardır” diyerek bu konudaki bilinçliğin yeni felaketler yaşanmasında en büyük önleyici tedbir olacağını dile getirdi.
İsveç Södertörn Üniversitesi öğretim üyesi David Gaunt’un ‘Paralel soykırım: 1915’te Süryaniler, Asurlular ve Keldaniler’ Federico Hayrebedian’ın ‘Perinçek -İsviçre davası’ panelleri kongrede tartışılacak gündem maddeleri arasında yer alıyor.
ABD DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ PSAKİ: 1915 OLAYLARI TARİHİ BİR GERÇEK
Bu arada “Ermeni Soykırımı” karar tasarısının ABD Senatosu’ndan geçmesinin ardından açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, “korkunç” olarak nitelediği 1915 olayları için “20. Yüzyılın en kötü mezalimlerinden biri olarak sonuçlandı” diye konuştu.
Obama yönetiminin konu ile ilgili duruşu hakkında ise Ermeni olaylarını “uzun süredir tarihi bir gerçek olarak” kabul ettiklerini ve “Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde katledilen veya ölümlerine yürüyen 1,5 milyon Ermeni’nin” yasını tuttuklarını ifade etti.
ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi dün gündemine aldığı “Ermeni Soykırımı” karar tasarısını 5’e karşı 12 oyla kabul etti.
Karar tasarısının ABD Kongresi’ndeki Senato Genel Kurulu’nda da oylanması gerekiyor.
TÜRK DIŞİŞLERİ: ERMENİ TASARISI GAYRİ CİDDİ
Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen Ermeni Karar Tasarısı’nı ‘Alelacele ve acemice hazırlanmış gayrı ciddi’ diye tanımladı ve “ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, oy çokluğuyla kabul etmek suretiyle, konum, yetki ve sorumluluk alanını aşan bir tasarrufta bulunmuştur” denildi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, alelacele ve acemice hazırlanmış gayrı ciddi bir karar tasarısını (S.Res.410) oy çokluğuyla kabul etmek suretiyle, konum, yetki ve sorumluluk alanını aşan bir tasarrufta bulunmuştur. Tarihi ve hukuku çarpıtan bu siyasi istismar çabasını reddediyor, peşin hükümlü ve hukuki temelden yoksun söz konusu girişime öncülük edenleri şiddetle kınıyoruz.
ORTAK TARİH KOMİSYONU
İnsanlığa çok büyük acılar yaşatan Birinci Dünya Savaşı sırasında cereyan eden trajik 1915 olaylarına ilişkin adil bir hafızaya,  bu ortak tarihin sahipleri olan Türkler ve Ermeniler tarafından birlikte diyalog ve empati yoluyla nasıl ulaşılabileceği yoğun biçimde ve her yönüyle esasen irdelenmektedir. Ortak Tarih Komisyonu kurulması‎ önerimiz bu çerçevede hala gündemdedir.
Önümüzdeki dönemde, ABD Kongresinin, bu gibi yapıcı olmayan girişimlerle Türkiye-ABD ikili ilişkilerine zarar vermek yerine, mevcut konjonktürde her zamankinden daha fazla önem arz eden tarihi ittifak ve ortaklığımızı pekiştirmeye yönelik çabalar içinde olması; bu ve benzer karar tasarılarının yasama gündemi içinde daha ileriye götürülmemesi önem taşımaktadır.”
DHA
http://www.taraf.com.tr/haber-arjantinde-uluslararasi-ermeni-soykirimi-kongresi-152424/

Yorumlar kapatıldı.