İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nalbandyan Evet, yaklaşık 100 yıldır uluslararası toplum Türkiye’nin Ermeni Soykırımını tanıması için bekliyor

«Ruanda Soykırımında kurtulan Esther Mujawayo, 4 hafta önce Cenevre’de gerçekleşen Soykırımların engellenmesine yönelik BM İnsan Hakları Komisyonu Yüksek Düzeyli Görüşmesi esnasında ″Bugün artık Ermenilerin 4. nesli hala beklemekte″ demişti. Evet! Yaklaşık 100 yıldır sadece Ermeniler değil, aynı zamanda tüm uluslararası toplum  Türkiye’nin Ermeni Soykırımını tanıması için bekliyor. Önümüzdeki yıl bu fecaatin 100. Yılı sona erecek. 20. yy.’ın ilk soykırımını yaşamış bir halk olarak bizler insanlığa karşı suçların engellenmesi konusunda uluslararası toplumun çabalarına katkımızı getirme konusunda büyük sorumluluk hissetmekteyiz.

***
Evet, yaklaşık 100 yıldır uluslararası toplum Türkiye’nin Ermeni Soykırımını tanıması için bekliyor. Beyanat bugün 1 Nisan’da Brüksel’de yapılan Soykırımların Engellenmesine ilişkin Uluslararası Konferans kapanış oturumunda yaptığı konuşma esnasında Ermenistan Dışişleri bakanı Edawtad Nalbandyan’dan geldi.
Nalbandyan konuşmasından kesitler sunuyoruz:
«Ruanda Soykırımında kurtulan Esther Mujawayo, 4 hafta önce Cenevre’de gerçekleşen Soykırımların engellenmesine yönelik BM İnsan Hakları Komisyonu Yüksek Düzeyli Görüşmesi esnasında ″Bugün artık Ermenilerin 4. nesli hala beklemekte″ demişti. Evet! Yaklaşık 100 yıldır sadece Ermeniler değil, aynı zamanda tüm uluslararası toplum  Türkiye’nin Ermeni Soykırımını tanıması için bekliyor. Önümüzdeki yıl bu fecaatin 100. Yılı sona erecek. 20. yy.’ın ilk soykırımını yaşamış bir halk olarak bizler insanlığa karşı suçların engellenmesi konusunda uluslararası toplumun çabalarına katkımızı getirme konusunda büyük sorumluluk hissetmekteyiz.
1948  Soykırımın Engellenmesi Konvansiyonunun kabulünden bu yana geçen 60 yılda Kamboçya, Ruanda, Darfur vb. diğer trajediler, insanlığa karşı işlenen suçlarda yeni vakaların olmaması için iyi niyetin yeterli olmadığını gösterdi. (…)
Soykrımıların engellenmesi, uluslararası toplum tarafından paylaşılması gereken bir sorumlulukur. Bu, bu evrensel insanlık sorununu herhangi bir jeopolitik hesaptan daha değersiz saymayarak, dünyanın herhangi bir noktasında soykırımların gerçekleştirilmesine izin vermemek için, devletler tarafından siyasi yükümlülükler alınmasını gerektirmektedir. (…)
Büyük Afet, Shoah, Kamboçya, Ruanda, Darfur ve diğer soykırım kurbanlarının anılması günlerine bunların tanınması ve uzlaşı yönünde ileriye hareket etmeye hazır olarak yaklaşmak gerekir. Tabii ki reel uzlaşma, geçmişin unutulması veya genç nesillerin inkarcı hikayelerle beslenmesi anlamına gelmemektedir.
Medeni dünya, ifade özgürlüğü bahanesiyle nefret, ırkçılığın tahriki, hoşgörüsüzlüğün yayılması, soykırımı, insanığı karşı işlenen suçların inkarını kararlı bir şekilde reddetmektedir. Uluslararası soykırım uzmanlarının görüşü, inkarın, soykırımının devamı olduğudur.».
News from Armenia – NEWS.am

http://news.am/tur/news/202093.html

Yorumlar kapatıldı.