İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bahe’yi Müslüman, Hristiyan ve Süryaniler Uğurladı

Mardin’de annesi tarafından 6 yaşında iken Deyrul-Zafaran Manastırı’na bırakılan ve 70 yıl annesine kavuşma umuduyla beklerken, önceki gün hayatını kaybeden Bahe, son yolculuğuna uğurlandı.Deyrulzafaran Manastırı’nda düzenlenen cenaze törenine Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, Süryani Kadim Vakfı Başkanı Münir Kilimci, Bahe’nin hayat hikayesini kısa metraj filmleştiren ve ödül alan Haydar Demirbaş ile çok sayıda Müslüman ve Hristiyan, Süryani, Ermeni vatandaş katıldı. 

Deyrulzafaran Manastırı’nın ayin salonunda düzenlene törende, metropolit Saliba Özmen, Kırıklar Kilisesi Baş Papazı Gabriyel Akyüz ve ilahi gurubu ilahi okudu. Metropolit Saliba Özmen dini ayinden sonra, Bahe’nin yaşam hikayesini okuyunca duygulu anlar yaşandı. Törenden sonra bir açıklama yapan Deyrul-Zafaran Manastırı Metropolit Saliba Özmen, herkesin kendi çapında, penceresinde Bahe’ye minnettar olduğunu belirterek, yaşamı ile kendilerine çok güzel bir örnek olduğunu söyledi.

Bahe’nin cenazesine her kesimden katılım olduğunu belirten Özmen, “Hristiyan, Müslüman, Arap, Süryani, Ermeni, bütün halklar gerçekten Bahe’yi manastırda görmek isterdi. Herkesin kesinlikle hayır duasını alırdı. Bütün dualar Bahe içindi. Ve böyle de oldu. Gördüğünüz gibi kilisede bütün halklardan ve dinlerden katılımlar oldu. Başımız sağ olsun. Hristiyanların, Müslümanların, Arapların, Türklerin, Kürtlerin, Süryanilerin tümünün başı sağ olsun ve mekanı cennet olsun” dedi.

Cenazeye çok sayıda Müslüman katıldığını ifade eden Özmen, “Mardin’in güzelliklerinden biri de budur. Yani cenazelerde, bayramlarda, gördüğünüz gibi bütün münasebetlerde bir birlik ve beraberlik içerisindeyiz. Onun için Mardin örnek, model bir kenttir. Şimdi büyük şehir oldu. Umarım bu güzellikler, bu kaynaşma, bu beraberlik, bu model bütün illerimize ve bütün orta doğuya ve dünyaya örnek olmasını diliyorum. Tekrar başımız sağ olsun” diye konuştu.

Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Februniye Akyol ise, Bahe’nin tüm Süryanilerin ve Deyrul-Zafaran Manastırı’nın bir değeri olduğunu söyledi. Akyol, “Önemli bir değeridir. Bu manastırla özdeşleşmiş bir kişiliktir. Şu an Deyrul-Zafaran Manastırı eksik gelecek bize. Bizim için bir kayıp. Bir acıdır. Yalnız Bahe amca için mutluyuz. Şu anda huzura kavuştu. Sonsuzluğa kavuştu. Annesine kavuştu. Onun için seviniyoruz. Bir tarafımız buruk kalacak” şeklinde konuştu.

Bahe’nin hayatını belgesele alan yönetmen Haydar Demirbaş da, “Güzel bir insanı kaybettim, acımız büyük tabii ki hayattayken belgeselini çekmek güzeldi, ama bu güzel insanı bugün sonsuzluğa gönderdik herkesin başı sağ olsun” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bahe, Deyrul-Zafaran Manastırı’nın bahçesine defnedildi.

Kaynak: IHA
http://haberciniz.biz/baheyi-musluman-hristiyan-ve-suryaniler-ugurladi-2747864h.htm

Yorumlar kapatıldı.