İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BM temsilcisi Çarıkçı Ermeni iddialarına yanıt verdi

Türkiye’nin BM Cenevre Ofisi nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını değerlendirdi… Çarıkçı, Soykırım Sözleşmesi’nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından, ikinci Dünya Savaşı’nın daha önce görülmemiş insani acıları ve zulümleri sonucunda, 1948 yılında kabul edilen ilk insan hakları antlaşması olduğunu anımsattı.

***
Türkiye’nin BM Cenevre Ofisi nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını değerlendirdi.
BM İnsan Hakları Konseyi’nin 25. oturumu çerçevesinde Soykırım Suçunun Cezalandırılması ve Önlenmesine Dair Sözleşme’nin 65. yıl dönümü dolayısıyla yüksek düzeyli panel düzenlendi.
Panele katılan Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan’ın 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına değinmesi üzerine Büyükelçi Çarıkçı söz aldı.
“SOYKIRIM SÖZLEŞMESİ GENEL ÇERÇEVE OLMALI”
Çarıkçı, Soykırım Sözleşmesi’nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından, ikinci Dünya Savaşı’nın daha önce görülmemiş insani acıları ve zulümleri sonucunda, 1948 yılında kabul edilen ilk insan hakları antlaşması olduğunu anımsattı.
Türkiye’nin 1950 yılından beri sözleşmeye taraf olduğunu ifade eden Çarıkçı, sözleşmenin soykırımı net bir şekilde tanımladığını hatırlattı.
Sözleşmenin, suça verilecek cezayı ve suçu önlemeyi öngören iki hedefiyle şu andaki temel ve en meşru enstrüman olduğunu belirten Çarıkçı, “Çabalarımız için genel çerçeve olarak kalmalıdır” dedi.
“TARİH VE HUKUK SİYASALLAŞTIRILMAMALI”
Türkiye’nin dünyadaki soykırım ve kitlesel katliamları önleme konusundaki uluslararası çabalara yardımcı olmayı sürdüreceğini vurgulayan Çarıkçı, şöyle devam etti :
“Sonuç olarak, 1915 olaylarına ilişkin yapılan atıfla ilgili olarak, başkalarını damgalamaya çalışarak tarihten düşmanlık çıkarmak, geçmişe tek taraflı ve suçlayıcı bir şekilde bakmaktır. Seçici bir şefkat çağrısında bulunmak Birinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybetmiş herkesin anısına saygı göstermenin doğru yolu değildir. Tarihi ve hukuku siyasallaştırmak anlaşmazlıkları çözmenin yolu değildir.”
“SOYKIRIM TERİMİ YANLIŞ KULLANILIYOR”
Soykırımın 1948 Sözleşmesi’nde net bir şekilde tanımlanan suç için kullanılan yasal bir kavram olduğunu vurgulayan Çarıkçı, şunları kaydetti:
“Bu, bir inanç meselesine indirgenemez. Bilgiye dayanmalıdır, bir görüşe değil. Soykırım teriminin yanlış kullanılması kavramı yıpratır ve bu suçu önleme konusunda gelecekte yapılacak çabalara zarar verir. Bu nedenle tarafsız bilimsel çalışmalar gereklidir.”
YORUMLAR
nevim genc 4 saat önce
Siz bosuna ugrasiyorsunuz. Avrupa Birligi ve Türkiye´deki BOP´cular, AKP´nin Hristiyan bozamalri bosuna oyaliyorlar. Avrupa Birligi Sizi Erdogan´la oyalayak Ukrayna´dan sonra Gürcistani Ermenistani Avrupa Birligine alacak. Ne Karabagi verecek nede Türkiye tazminat ve toprak talebinden vazgececekler
Cevapla Beğen(1) Beğenmedim(0) Şikayet et
 hakikate 8 saat önce
Ermeniler bu olayi dillendirdikci 80 milyon onlara biraz daha düsman oluyor, kendilerinde hicmi suc yokmus? 1000 000 irakli hakkinda ABD soykirim kelimesini kullanamiyor bu DIASPORA 😉
Cevapla Beğen(3) Beğenmedim(0) Şikayet et
 hakikat 13 saat önce
Kivirmanin bir anlami yok bu ülkede böyle bir aci yasandi malesef yasandi ve dünya biliyor.siyasi,ekonomik ve politik sebeblerden dolayi türkiyeye ihtiyaci olan abd simdiye kadar hep erteledi ama ermeni lobisi Diaspora da etkili durumda bu olaylarin 100.yilinda yassllasacak gibi görünüyor.
http://www.ensonhaber.com/bm-temsilcisi-carikci-ermeni-iddialarina-yanit-verdi-2014-03-08.html

Yorumlar kapatıldı.