İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsveç soykırıma karşı cezaları artırıyor

İsveç Hükümeti soykırım, insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş suçlarına verilen cezaları ağırlaştıran ve zaman aşımı uygulamasına son veren yeni bir yasa tasarısını parlamentoya sundu. Tasarı İsveç mahkemelerine Uluslararası Suç Mahkemelerine tanınan yetkileri veriyor. Bir başka ülkede soykırım, insanlığa karşı suç veya savaş suçu işleyenleri yargılama ve cezalandırma yetkisi tanıyor.

Sivil halka  yönelik kapsamlı ve sistematik cinayet, cinsel ağır cinsel saldırı, tecavüz ve işkence gibi insan hakları ihlallerini gerçekleştirenlere en az 4 yıl en fazla da 18 yıl veya ömür boyu hapis cezası verilmesini öneriliyor. İç savaşlarda işlenen savaş suçlarının tavanının 4 yıldan 6 yıla çıkarılması da hükümetin parlamentoya sunduğu öneriler arasında.
Suça hazırlık ve suçun açığa çıkmasını engelleme gibi girişimlerin de suç kapsamına alınması öngörülüyor. Tasarı sivil veya askeri amirlerin emirleri altında bulundurdukları kişilerin işledikleri suçlardan sorumlu tutulmalarını öngörüyor. Emrindeki kişileri denetlemeyen ya da emrindekilerin işledikleri soykırım, insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş suçlarını bildirmeyen amirlere 4 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
Soykırım, insanlığa karşı işlenen suçlar ve ağır savaş suçlarında zaman aşımı olmayacağı belirtilen taslakta İsveç mahkemelerine yasada yer alacak tüm suçlara bakma ve karar verme yetkisi veriliyor. Alenen soykırım için kışkırtıcılık yapanların da suç kapsamına alındığı tasarı parlamentoda kabul edilmesinin ardından 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek.
Yasanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar zaman aşımına uğramayan soykırım, insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş suçlarına bakmaya İsveç mahkemeleri yetkili olacak. (Stocholm/EVRENSEL)
www.evrensel.net
http://www.evrensel.net/haber/79596/isvec-soykirima-karsi-cezalari-artiriyor.html#.UxTCgPl_uWY

Yorumlar kapatıldı.