1915 yılında, önceden tasarlanmış sistemli bir planın uygulanması sonucu Osmanlı İmparatorluğu’nda bir buçuk milyon Ermeni katledildi, böylece bütün bir medeniyetin ortadan kaldırılması ve Anadolu’nun Türkleştirilmesi amaçlandı. Ermeni halkı soykırıma uğradı ve bu soykırım, onu izleyecek olanlara korkunç bir örnek teşkil etmeye başladı. O günden bu yana, Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri, ülkelerinin tarihinin bu karanlık yüzünü inkâr edebilmek için gayret etmekteler ve kendi halklarına ve dünyaya bu soykırımın olduğunu unutturmak çabasındalar… Bu yıl, yeniden hep birlikte 24 Nisan 2014’te, Türkiyeli ve Avrupa’nın çeşitli yerlerinden gelen insan hakları ve ırkçılık karşıtı aktivistler, ilgili yurttaşlar, sivil toplum önderleri, aydınlar, sanatçılar, Ermeni ve farklı kökenlerden herkes, hakikatin artık kabul edilmesi arzusuyla, Ermeni Soykırımı’nı anmak üzere yeniden Türkiye’de olacağız. Bu soykırımın artık yüzüncü yıldönümüyle karşı karşıya olmamıza rağmen mirası bugünümüzün bir parçasıdır. Bizim bu girişimimiz, bir barışma, dayanışma, adalet ve demokrasi girişimidir.
***
1915 yılında, önceden tasarlanmış sistemli bir planın uygulanması sonucu Osmanlı İmparatorluğu’nda bir buçuk milyon Ermeni katledildi, böylece bütün bir medeniyetin ortadan kaldırılması ve Anadolu’nun Türkleştirilmesi amaçlandı. Ermeni halkı soykırıma uğradı ve bu soykırım, onu izleyecek olanlara korkunç bir örnek teşkil etmeye başladı. O günden bu yana, Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri, ülkelerinin tarihinin bu karanlık yüzünü inkâr edebilmek için gayret etmekteler ve kendi halklarına ve dünyaya bu soykırımın olduğunu unutturmak çabasındalar. Uzun yıllar boyunca, salt bu tarihi gerçeklerin dile getirilmesi dahi Türkiye’de şiddetli bir karşıtlığa, can güvenliğine saldırılara ve cinayetlere bile yol açtı. Soykırımın inkârı, ırkçılığı, Ermenilere ve diğer gayrimüslim azınlıklara karşı nefreti teşvik etti. Bazıları, Ermeni Soykırımı gerçeğinin kabulünün Türk halkına ve Türklüğe bir saldırı olduğunu ima etmekte, ancak soykırımı kabul etmek, esasta inkârcılığa yöneliktir ve demokrasi ve adalete doğru bir adımdır.
Birkaç yıldır, Türkiye’de sivil toplumum bir kısmı, cesurca Ermeni Soykırımı anmaları düzenliyor. Bu hakikat ve adalet çemberi genişlemekte, gittikçe daha çok ses bu duygulandıran insanlık gösterisine katılmakta ve resmi inkâr söylemine karşı durmakta.
Geçen sene, neredeyse yüzyıl sonra ilk kez, Avrupalı ırkçılık karşıtları, insan hakları ve Ermeni Diaspora liderlerinden oluşan uluslararası bir heyet, Türkiye sivil toplumunun dayanışma çağrısıyla Türkiye’deki anmalara katıldı.
Ve böylece, hep birlikte, Türkiye’de Ermeni Soykırımı’nı tanıyanların, bu anıyı unutturmayanların çok daha fazla ve çok daha kararlı olduklarını gösterdik. Demokrasi ve insan hakları değerlerine kuvvetle bağlı olan Türkiye toplumunun, geçmişiyle sağduyu ile yüzleşmeye hazır olduğunu gösterdik.
Bu yıl, yeniden hep birlikte 24 Nisan 2014’te, Türkiyeli ve Avrupa’nın çeşitli yerlerinden gelen insan hakları ve ırkçılık karşıtı aktivistler, ilgili yurttaşlar, sivil toplum önderleri, aydınlar, sanatçılar, Ermeni ve farklı kökenlerden herkes, hakikatin artık kabul edilmesi arzusuyla, Ermeni Soykırımı’nı anmak üzere yeniden Türkiye’de olacağız. Bu soykırımın artık yüzüncü yıldönümüyle karşı karşıya olmamıza rağmen mirası bugünümüzün bir parçasıdır.
Bizim bu girişimimiz, bir barışma, dayanışma, adalet ve demokrasi girişimidir.
Bir barışma girişimidir: sürgüne direnen Türkiye Ermenilerinin ve Diaspora Ermenilerinin, ecdatlarının yasını açıkça tutmalarını sağlıyor ve aynı zamanda, Türk insanının ve kurumların, kendi ecdatlarının mağdurlarından özür dilemelerine imkân tanıyor.
Bir dayanışma girişimidir, tarihi gerçeklerin tanınması için çalışan insanların dayanışma girişimidir. Ayrılık, Türkler ile Ermeniler arasında değildir. Ayrılık, Ermeni Soykırımı’nın tanınması için mücadele edenler ile inkârı destekleyenler arasındadır. Bu bir etnik köken meselesi değil, geleceğe bakış ve geleceği biçimlendirme meselesidir.
Bu bir adalet girişimidir. Elie Wiesel’in sözleriyle, “Soykırım iki kez öldürür, ikinci kez suskunlukla.” İnkâr, soykırımın devamıdır ve soykırım, ırkçılığın yol açabileceği en şiddetli eylemdir. İnkâra karşı mücadele etmek Ermeni toplumlarında ve Türk toplumunda bir kuşaktan diğer kuşağa geçen travmalara şifa getirmektir. Dolayısıyla inkâr ile mücadele ırkçılığa karşı, daha eşit ve daha adil bir toplum yaratmak için verilen bir mücadeledir. İnkâra karşı mücadele, yeni nesillere ortak bir gelecek fırsatı sunar.
Ve sonunda, bu bir demokrasi girişimidir. Sadece, soykırımın üzerindeki tabunun kalkmasının Türkiye’deki düşünce ve ifade özgürlüğünün ilerlemesinde tartışılmaz bir önkoşul olduğu için değil, aynı zamanda, Jorge Semprun’un hatırlattığı gibi, demokrasi sivil toplumundan dirilik, yaşama gücü beklediği için böyledir. Sivil toplumlar arasındaki ilişkilerin güçlenmesi, Türkiye ve Avrupa’nın herhangi bir yerinde demokrasinin gelişmesi için mücadele eden çok sayıda insanı da güçlendirecektir.
Bu nedenlerle, 24 Nisan’da Ermeni Soykırımını birlikte ve Türkiye’de anacağız.
Barıştan yana olan, dayanışma, adalet ve demokrasiden yana olan tüm insanları, yüzyıllık inkârın sayfalarını kapatmak üzere bize katılmaya ve bizi desteklemeye çağırıyoruz.
Turks, Armenians and Europeans, let’s commemorate, together and in Turkey, the Armenian genocide !
In 1915, the implementation of a methodical and premeditated plan led to the extermination of one and a half million Armenians in the Ottoman Empire, in an attempt to destroy an entire civilization and to “Turkify” Anatolia. The Armenian people were the victims of a genocide which would soon serve as a gruesome reference for others to follow.
The successive governments of the Turkish Republic have since fought to deny the dark side of the history of their country, and to make their people and the world forget that the genocide ever occurred.
Until today the mere reference to these historical facts has provoked fierce opposition in Turkey, including verbal and physical threats and on occasion even murders against their authors. Genocide denial has encouraged racism and hatred against Armenians and other non-Muslim minorities.
While some allege that acknowledging the reality of the Armenian Genocide is an attack on the Turkish people and on Turkishness, it is in fact an attack on genocide-denial and a step towards justice and democracy.
For some years now, some in Turkish civil society have courageously organized commemorations of the Armenian genocide. A circle of truth and righteousness has gradually widened, as more and more voices joined in a humane and moving effort to confront the official discourse of genocide-denial.
Last year, for the first time in nearly a century, a foreign delegation made up of European antiracist, human rights and Armenian diaspora leaders joined the commemorations in Turkey, answering the call for solidarity launched by Turkish civil society.
Together we have shown that in Turkey the number of people who acknowledge and remember the Armenian genocide is increasing every day. We have shown that there exists a part of Turkish society that is strongly attached to the values of democracy and human rights, and is ready to confront its past with lucidity.
This year, human rights and anti-racist activists, committed citizens, civil society leaders, intellectuals and artists, united in Turkey and across Europe by a common desire to see the truth finally recognized, will commemorate the Armenian Genocide in Turkey on April 24th 2014. Event though we are on the eve of the centenary of the perpetration of the genocide, its legacy remains part of our present.
Our shared initiative is one for recognition, solidarity, justice, and democracy.
It is an initiative for recognition: it allows members of the Armenian Diaspora and Turkish Armenians who have resisted exile to openly mourn their ancestors; it allows Turkish individuals and organizations to ask for forgiveness on behalf of their ancestors.
It is an initiative for solidarity between all those who fight for the acceptance of history. The divide is not between Turks and Armenians but between those who struggle for the recognition of the Armenian Genocide and those who promote denial. Quite simply, it is not a question of origins but of perspectives for the future.
It is an initiative for justice: In the words of Elie Wiesel, “Genocide kills twice, the second time through silence.” Denial is the perpetuation of genocide, and genocide is the most violent act which racism can lead to. Fighting denial is an attempt to heal the trauma transmitted in Armenian communities as well as in Turkish society from one generation to the next. Fighting denial is thus part of the fight against racism, for a more equal and a fairer society. It offers new generations the opportunity to look together towards the future.
Finally, it is an initiative for democracy, not only because lifting the taboo of the genocide is an indispensable condition for advancing freedom of speech in Turkey, but also because, as Jorge Semprun frequently recalled, democracy requires the vitality of civil society. Strengthening relationships between civil societies will reinforce those who have been fighting to advance democracy in Turkey and elsewhere in Europe.
For these reasons, on April 24 we will commemorate the Armenian Genocide together and in Turkey. We call upon all individuals committed to recognition, solidarity, justice and democracy to join us or to support us in turning the page on a century of denial.
***
Paul Morin, Executive Director of the European Grassroots Antiracist Movement – EGAM (Europe), Cengiz Algan & Levent Sensever, Spokespeople for Durde! (Turkey), Alexis Govciyan & Nicolas Tavitian, President Europe and Director of the General Union of Armenians Charity of the Armenian General Benevolent Union – AGBU (Europe), Ayse Öktem, Steering Committee member of YSGP Istanbul (Turkey),
Charles Aznavour, Singer (France), Bernard Henri Lévy, Philosopher (France), Abdullah Demirbas, Mayor of Sur district of Diyarbakir (Turkey), Ara Toranian, Co-President of “Coordination Council of Armenian Organizations in France” (CCAF), Serge Klarsfeld, President of “Sons and Daughters of Deported Jews from France” (France), Murat Timur, President of Van Bar Association (Turkey), Raffi Kantian, Chairman of the board, “German-Armenian Society” (Germany), Bernard Kouchner, former French Minister of Foreign Affairs, Founder of Doctors Without Borders and Doctors of the World, Adam Michnik, Historian, journalist, essayist and former leader of Solidarnosk (Poland), Ragip Zarakolu, Writer (Turkey), Romashuk Hairabedian, President of the “Armenian Social and cultural Foundation in The Netherlands” (The Netherlands), Jovan Divjak, Former Commanding General of Yugoslav Army, Defender of besieged Sarajevo (Bosnia), Ömer Laçiner, Writer (Turkey),Loris Toufanian, President of Armenian Youth Movement “Nor Seround” (France), Tahar Ben Jelloun, Writer and poet (Morocco), Dario Fo, Writer, Nobel Prize for literature (Italy), Ferhat Kentel, Sociologist (Turkey), Hakob Kazandjian, President of Armenian community of Cyprus (Cyprus), Miguel Angel Moratinos, Former Minister of Foreign Affairs (Spain), Murat Celikkan, Journalist (Turkey), André Glucksmann, Philosopher (France), Cindy Léoni, President of “SOS Racisme” (France), Yves Ternon, Historian and Professor (France), Sonia Aïchi, President of “FIDL” (High school’s Independent and Democratic Federation) (France),Yann Moix, Movie director and writer, Prix Renaudot 2013 (France), Oliviero Toscani, Photographer (Italy), Sacha Reingewirtz, President of the “French Union of Jewish Students” (France), Jean Yériché Gorizian, Spokeperson of Armenian Youth Movement “Nor Seround”,Richard Prasquier, President of “Foundation pour la Mémoire de la Shoah” (France), Laura Chatel & Lucas Nédelec Co-General Secretary “Jeunes Ecologistes” (France), Laura Slimani, President of Movement of Young Socialists (France)
Alma Masic, President of Youth Initiative for Human Rights (YIHR) (Bosnia), Armen Artwich, Vice President of Foundation of Culture and Heritage of Polish Armenians (Poland), Deyan Kolev, Chairman of “Amalipe” (Bulgaria), Faik Akçay, Writer (Turkey), Sonia Avakian-Bedrosian, President of AGBU-Sofia (Bulgaria), Marian Mandache, Executive Director of “Romani Criss” (Romania), Çagla Oflas, Spokeperson of “Campaign for Confronting the Centennial Truth” (Turkey), Elina Chilinguirian, Journalist (Belgium), Raba Gjoshi, Executive Director of the Youth Initiative for Human Rights (YIHR) (Kosovo), Prof. Dr Ayse Gözen, Professor (Turkey), Patrick Donabedian, Historian and lecturer, Aix-Marseille University (France), Mario Mazic, Director of Youth Initiative for Human Rights (YIHR) (Croatia), Ümit Kurt, Writer (Turkey), Elena Gabriielian, Journalist (France), Jovana Vukovic, “Regional Centre for Minorities” (Serbia), Serdar Yazar, President of “Turkish Community in Berlin Brandeburg” (Germany), Akif Kurtulus, Writer (Turkey), Haik Garabedian, Co-president AGBU Young Professionals of Plovdiv (Bulgaria), Erika Muhi, Director of the Anti-Discrimination Bureau “NEKI” (Hungary), Gazi Giray Günaydin, Activist (Turkey), Irina Ghaplanya, Doctoral student, University of Cambridge (United Kingdom), Céline Gulekdjian, Film director (Belgium), Katalin Barsony, President of the “Romedia Foundation” (Hungary),Nurcan Kaya, Lawyer (Turkey), Inge Drost, President of the “Federation of Armenian Organizations in the Netherlands” (The Netherlands), Alain Daumas, President of “UFAT” (French Union of Roma Associations) (France), Roni Margulies, Journalist and poet (Turkey),Gueguel Khatchatouryan, President of the Armenian community in Milan (Italy), Adriatik Hasantari, President of “Roma Active” (Albania), Maja Micic, Director of Youth Initiative for Human Rights (YIHR) (Serbia), Elio Montanari, Photographer (Turkey), Hrant Kostanian, Associate Research Fellow, Centre for European Policy studies (Belgium), Marcel Kabanda, President of “Ibuka” (France), Filiz Montanari, Film Director (Turkey), Harout Palanjian, President of the Armenian community in the Netherlands (The Netherlands), Prof. Dr Sinan Özbek, Professor (Turkey), Héléne Piralian, Psychoanalyst (France), Miroslav Broz, President of “Konexe” (Czech Republic), Yildiz Önen, Spokeswoman of “Global Peace and Justice Coalition” (Turkey), Valentina Poghosya, Leader of the British Armenian community (United Kingdon), Maria De Franca, Director of “La Règle du Jeu” (France), Metin Algan, Activist of DurDe (Turkey), Balasz Denes, Director of “Open Society Initiative for Europe” (Hungary), Cem Rifat Sey, Writer (Turkey), Witold Klaus, President of SIP (Association for Legal Intervention) (Poland), Jörn Sudhoff, Professor of Social Sciences (Turkey), Dogan Özguden, Chief Editor, Info-Türk (Belgium), Katarzyna Kubin, Director of the Board of the “Foundation for Social Diversity” (Poland), Zeynep Tozduman, Investigative Writer (Turkey),Kalle Larson, Director of “Centrum Mot Rasism” (Sweden), Inci Tugsavul, Responsible editor Info-Türk (Belgium), Renée Le Mignot, Co-President of the “MRAP” (Movement against Racism and for Friendship between Peoples) (France), Haluk Ünal, Film Director (Turkey),Nick Lowes, Founder of “Hope Not Hate” (United Kingdom), Aldo Merkoci, President of“Mjaft Movement” (Albania), Ahmed Moawia, President of the “Greek Forum for Migrants” (Greece), Jette Moller, President of “SOS Mod Racisme” (Danemark), Angela Scalzo, General Secretary of “SOS Razzismo” (Italy), Nicolai Radita, President of “Roma National Centre” (Moldavia), Boris Raonic , President de “Civil Alliance” (Montenegro), Paula Sawicka, President of “Open Republic” (Poland), Jacques Bérès, President of “France-Syria Democracy”, President of “Enfants Du Canal” (France), Bruce Clarke, Artist (South Africa),Roni Alasor, Journalist and writer (Bulgaria), Sebu Aslangil, Jurist (Turkey), Irena Borisova,Director of “People Against Racism” (Slovakia), Ofer Bronchtein, President of “Forum pour la paix” (France), Prof. Chan E.S. Choenni, Hindustani Migration and Indian Diaspora, Free University (VU) Amsterdam (The Netherlands), Andrei Dragomir, Director of the Moldovan Centre for Human Rights (Moldovia), Lina Gidlung, Director of Antidiscrimination bureau Upsala (Sweden), Janette Gronsfort, President of “Rasmus Network” (Finland), Merle Haruoja, Director of “Estonian Institute for Human Rights” (Estonia), Pierre Henry, General Director of “France Terre d’Asile” and Executive Board Member of the “European Council for Refugees and Exiles”, Hristo Ivanovick, President of “Alliance for Human Rights” (Macedonia), Krassimir Kanev, President of the “Bulgarian Helsinki Committee” (Bulgaria), Anhelita Kamenska, Director of “Latvian Centre for Human Rights” (Latvia), Joël Kotek, Professor (Belgium), Jacky Mamou, President of “Urgence Darfour”, former President of “Doctors of the World”, Edward Mier-Jedrzejowicz, Business Executive, Foundation M.K. z Tyskiewiczow Krolikiewicz (Poland), Anna Šabatová, Head of “Czech Helsinki Committee” (Czech Republic), Ahmed Samih, Head of the “Andalus Institute for Tolerance and Anti-Violence Studies” (Egypt), Dominique Sopo, Former President of “SOS Racisme” (France), Rune Steen, Director of the “Norwegian Centre Against Racism” (Norway), Muhammadi Yonous, Head of the “Greek Forum of Refugees” (Greece),Ligue des Droits de l’Homme (League of Human Rights) (France), European Roma and Travellers Forum (ERTF), International Human Rights League, Seta Papasian, President of Collectif Van (France), Öztürk Türkdoğan, Head of the Human Rights Association (IHD), (Turkey)
Also supported by the following Political leaders
Ewald Stadler, Member of European Parliament (Austria), Michèle Rivasi, Member of the European Parliament (France), Sevil Turan, Spokeswoman of YSGP (Left Party of the Future) (Turkey), Meltem Oral, Spokeswoman of The Revolutionist Socialist Labour Party (DSIP) (Turkey), Ufuk Uras, 23rd term MP (Turkey), Klemen Zumer, Advisor, European Parliament (Belgium), Senol Karakas, Spokesman of The Revolutionist Socialist Labour Party (DSIP) (Turkey), Andrej Hunko, Member of the Bundestag (Parliament) (Germany), Naci Sönmez, Spokesman of YSGP (Left Party of the Future) (Turkey),
And
Serge Artunoff, Dentist (Belgium), Anelga Arslanian, Doctor (Belgium), Areg Barseghyan, International civil servant, Asian Development Bank (Armenia), Tatyos Bebek, Dentist (Turkey), Gilbert Dalgalian, Linguist (Belgium), Atilla Dirim, Translator (Turkey), Simon le Grand, International Civil Servant (Belgium), Dr Amine Ishkanian, Lecturer, London School of Economics and Political Science (United Kingdom), Souren Seraydarian, Former United Nations Executive (France), Zeynep Tanbay, Choreographer (Turkey), Sezai Temelli, Lecturer (Turkey), Lisa Abadjian, Psychologist (Belgium), Korhan Gümüs, Architect (Turkey), Güven Gürkan Öztan, Lecturer (Turkey), Silva Chemedikian, AGBU Sofia , Business Executive (Bulgaria), Michael Domanian AGBU – The Netherlands (The Netherlands), Chalabi Chalabi (The Netherlands), Alexandre Kalantarian (Administrator of S.A. Talent) (Belgium), Prof. Dr. Gençay Gürsoy (Turkey), Harout Mamikonian (The Netherlands), Lydia van de Fliert, International Human Rights Consultant (Belgium / The Netherlands), Ergun Günrah, PR (Turkey), Kate Markaryan, AGBU Europe (Europe),Oncho Cherchian, AGBU Sofia (Bulgaria)
Petition: Let’s commemorate the Armenian genocide together and in Turkey!
http://www.remember24april1915.eu/petition/turkish/
Yorumlar kapatıldı.