İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DKC Millet Meclisi: Sumgait’in Ermeni sakinlerine yönelik işlenen soykırımın zaman aşımı yok

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (DKC) Millet Meclisi oturumunda milletvekili Vardges Bağryan, Meclis’te grubu bulunan siyasi güçlerin  Sumgait kentinin Ermeni sakinlerine karşı gerçekleştirilen katliamların 26. Yılı vesilesiyle kabul edilen Ortak Bildiriyi sundu.

Bildiride şunlar kaydedilmekte:
«Dağlık Karabağ Otonom Bölge Meclisi, 20 Şubat 1988’de düzenlenen olağanüstü oturumunda Karabağ Ermenilerinim ezici çoğunluğunun arzularına tercüman olarak ve Sovyetler Birliği Anayasasından hareketle otonom bölgenin AzerSSC bünyesinden çıkarak ErmSSC bünyesine girmesine ilişkin kararı kabul etti.
Bu tarihi adaletin ihdasına yönelik, 1985 yılında SSCB’de başlayan perestroyka politikasının ruhuna uygun hukuken gerekçelendirilmiş bir adımdı. Karabağ Ermenilerinin bu meşru çabalarına balans ayarı olarak Azerbaycan yönetimi 27-29 Şubat’ta Sumgait kenti Ermeni sakinlerinin canice kıyım ve zorla göçürme işlemini tertipledi ve hayata geçirdi.
20 bin civarı Ermeni kendi elleriyle kentte inşa ettikleri yaşama hakkını kaybettiler, insanlık dışı aşağılama ve varlıklarından menne tabi oldular, onlarca Ermeni hunharca katledildi ve işkencelere uğradı.
Sumgait’le, Azerbaycan Ermenilerinin zorunlu sürgünü ve fiziki imhası başladı. Bu politika tarihi olarak Ermenilerin yaşadığı ülkenin tüm yerleşim birimlerinde devam etti ve 1991 yılı sonunda, Dağlık Karabağ’ın uluslararası hukukun bilindik ilkeleri  ve o anda hala geçerli SSCB Anayasası ve kanunları zemininde bağımsızlığını ilan etmesi ve Azerbaycan’ın silahlı mütecaviz saldırılarına maruz kalmasıyla zirvesine ulaştı
DKC Milet Meclisindeki Gruplar ve milletvekilleri yukarda anılanları kaydederek 1988 yılının son günlerinde Sumgait kentinde Ermeni ahaliye karşı işlenen soykırımını kınamaktadır; bu suçun sorumluluğunun zaman aşımı yoktur.
Zenofobya kurbanı olan tüm masum yurttaşların anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Azerbaycan’da devam eden Ermeni düşmanı politika üzerine uluslararası toplumun dikkatini çekiyoruz; bu bölgede sürekli barışın tesisine yönelik AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının çabalarına engel oluşturmaktadır.».
News from Armenia – NEWS.am

http://news.am/tur/news/196347.html

Yorumlar kapatıldı.