İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sınır kapılarını Ermenistan’a açma hazırlığı

Rusya’nın Sesi, Türkiye’nin Ermenistan ve İran’a geçiş noktaları kurma planının Ermenistan’a yönelik ekonomik ambargoyu kaldırma hazırlığı olduğunu öne sürdü.Rus siyaset bilimcisi Stanislav Tarasov, Bakü’nün baskısı altında, Türkiye’nin Karabağ meselesini bahane ederek dokümanlardaki maddeleri uygulamadığını hatırlatan Tasarov, ancak bugün iki ülke arasındaki ilişkilerde bir takım değişiklikler meydana gelmekte olduğunu öne sürdü. Tasarov şöyle devam etti: “Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Ermenistan hükümetinin daveti üzerine, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın Dışişleri Bakanları Zirvesi’ne katılmak için Erivan’a yaptığı ziyaret, söz konusu değişimlere örnek gösterilebilir.” dedi.

Türkiye’nin, Ermenistan’a yönelik ekonomik ambargoyu kaldırmaya hazırlandığı iddia edildi. Gelişmeleri Rusya’nın Sesi için yorumlayan Rus siyaset bilimcisi Stanislav Tarasov, Ankara -Erivan ilişkilerinin normalleşmesine ilişkin 2009’da imzalanan Zürih Protokolleri ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin öngörüldüğünü anımsattı. Bakü’nün baskısı altında, Türkiye’nin Karabağ meselesini bahane ederek dokümanlardaki maddeleri uygulamadığını hatırlatan Tasarov, ancak bugün iki ülke arasındaki ilişkilerde bir takım değişiklikler meydana gelmekte olduğunu öne sürdü. Tasarov şöyle devam etti: “Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Ermenistan hükümetinin daveti üzerine, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın Dışişleri Bakanları Zirvesi’ne katılmak için Erivan’a yaptığı ziyaret, söz konusu değişimlere örnek gösterilebilir.”
Yoğun baskı
Batı’nın Ankara ve Bakü üzerinde yoğun baskı yaptığını savunan Tarasov, “Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kısa bir zaman önce tamamlanan Almanya ziyareti esnasında, Başbakan Angela Merkel, Ermenistan sınırını açması konusunda Türkiye’ye bir kez daha açık çağrıda bulundu. Benzer çağrılar ABD, Fransa ve birçok Batı’lı ülke tarafından dile getirildi” dedi. Rusya, Kazakistan ve Belarus tarafından kurulan Avrasya Birliği’ne Ermenistan’ın dahil olma sürecinde olduğunu anımsatan Tasarov şu savı dile getirdi: “Ermenistan sınırı, Türkiye açısından Türkiye – Avrasya Birliği sınırı anlamına gelmektedir. Bakü ve Erivan’ın diyaloğunu Türkiye teşvik etmeli. Tek taraflı politikalar sadece mevcut durumu daha da zorlaştırmakla kalmamakta, Türkiye’nin manevra alanını da kısıtlamaktadır.”
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/sinir-kapilarini-ermenistana-acma-hazirligi-94801h.htm

Yorumlar kapatıldı.