İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryani öğrencilere din dersi dayatması ve nefret söylemi

Sedat Sur – Midyat’da 8. sınıflarda okuyan yaklaşık üç yüz Süryani öğrenci zorunlu olarak din dersine alınıyor. Derslere girmeyen öğrenciler ‘’derse girmedi’’ diye yazılarak notları düşürülüyor… Türkiye’de okullarda gayrimüslim çocuklara dayatılan zorunlu din dersi uygulamalarının bir örneği gayrimüslim nüfusun yoğunlukta olduğu Midyat’ta yaşanıyor. Midyat ‘da 8. sınıfta okuyan Süryani öğrencilere zorunlu din dersi uygulaması dayatılıyor. 10. sınıfta okuyan öğrencilere ise tarih derslerinde Süryani ve Ermenilerin devlete ihanet ettikleri anlatılıyor.

SEDAT SUR – Midyat’da 8. sınıflarda okuyan yaklaşık üç yüz Süryani öğrenci zorunlu olarak din dersine alınıyor. Derslere girmeyen öğrenciler ‘’derse girmedi’’ diye yazılarak notları düşürülüyor. 10. sınıflarda okuyan öğrencilere ise Ermeni ve Süryanilerin kurtuluş savaşında devlete ihanet ettikleri anlatılıyor.
Bu durumun bir an önce sona erdirilmesini isteyen Süryani halkından Diba Gabriel (48) “çocuklarımız zorunlu din dersi dayatılarak asimile edilmek isteniyorlar. Derslere girmek istemediklerinde de notları düşürülüyor” şeklinde bilgi verdi.
10. sınıflarda okutulan tarih kitaplarında ise Ermeni ve Süryanilerin devlete ihanet ettiklerinin aktarıldığına dikkat çeken Diba Gabriel, “bu nefret söylemi tarih kitaplarından çıkarılsın. AKP inançlara, halklara hoşgörüden bahsediyor ama pratikte tam tersi yaşanıyor. AKP döneminde her şey daha da olumsuz oldu” dedi.
Bu durumun son bulmaması halinde Süryaniler olarak tepkilerini ifade edeceklerini aktaran Diba Gabriel , “konuyu bir an önce meclise de taşıyacağız” ifadelerini kullandı.
DERSLERE GİRMEYEN ÖĞRENCİLERİN NOTLARI DÜŞÜRÜLÜYOR
Şu anda Türkiye’nin genelinde gayrimüslimlerin zorunlu din dersi dayatması ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Diba Gabriel, Midyat’ta da 8. sınıfta okuyan öğrencilere yönelik zorunlu din dersi uygulaması dayatmasında bulunulduğunu söyledi. Gabriel, “öğrenciler ‘derse girmedi’ olarak yazılıyor ve not ortalamaları düşürülüyor” diye kaydetti.
MECLİS’E TAŞINACAK
Şu anda Midyat’ta yaklaşık 300 Süryani çocuğun bu zorunlu din dersi uygulamasına maruz bırakıldığını hatırlatan Diba Gabriel, Midyat genelinde yaşanan uygulamaya ilişkin olarak Mehmetçik İlköğretim Okulu Aile Birliği Başkanı olarak okulların yetkilileri ile görüşmelerinde herhangi bir sonuç alamadıklarını ifade etti.
Diba Gabriel, devamında şunları aktardı: “Her çocuk için birer dilekçe yazdık ve Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderdik ancak herhangi bir cevap alamadık. Okul yetkilileri bunun Milli Eğitim Bakanlığının kararı olduğunu ve yapabilecekleri bir şey olmadığını söyledi. Durumu BDP Milletvekili Gülser Yıldırım ile paylaştık. Meclise taşımayı düşünüyoruz.”
Gabriel, şu anda devam eden bu durum bir an önce düzeltilmezse Türkiye’deki diğer Süryanilerle birlikte tepkilerini çeşitli yollardan ifade edeceklerini de ekledi.
‘10. SINIFLARDAKİ TARİH DERSLERİNDE NEFRET SÖYLEMİ’
Diba Gabriel gayrimüslim öğrencilerin okullarda karşılaştıkları bir başka sorun daha dikkat çekerek, “iki yıldır 10. sınıflarda okutulan tarih derslerinde de öğrencilere Ermeni ve Süryanilerin bu devlete ihanet ettikleri anlatılıyor. Bu durum çocuklar arasında sorunlara yol açıyor. Okullarda okuyan Türk çocukları, Müslüman çocukları, gayrimüslim ve Süryani çocuklarına bu nedenle kin güdüyor ve çocuklar arasında çatışma ortamı yaratılıyor” şeklinde konuştu.
Tarihin çarpıtıldığını, yapılan katliamların tersi biçimde tarih kitaplarında okutulduğunu söyleyen Diba Gabriel, bu şekilde tarih anlatımlarının ders kitaplarından kaldırılmasını, Ermeni, Süryani ve gayrimüslimlere yönelik nefret söylemlerinin son bulmasını istedi.
‘AKP DÖNEMİNDE HERŞEY DAHA DA OLUMSUZ HALE GELDİ’
“Bizler bu toprakların yerli halkları ve inançlarıyız. Bize neden böyle davranılıyor?” diye soran Gabriel, şunları söyledi: “iktidar inançlara ve farklılıklara eşit mesafede olduğunu söylüyor ama pratikte geçmişten daha olumsuz bir durum yaşanıyor. Daha da geriye gittik. Hükümet söylemlerinde samimiyse bir an önce bu duruma son verilmelidir.”
Bugünlere kadar yaşanan tüm baskı ve zulümlere rağmen nasıl ki Süryani ve Hristiyan halkların kendilerini var etmişlerse bundan böyle de var edeceklerini vurgulayan Diba Gabriel, bunu değiştirmeye AKP hükümetinin gücü yetmeyeceğini ifade etti.

http://www.aykiridogrular.com/haber-3902-Suryani-ogrencilere-din-dersi-dayatmasi-ve-nefret-soylemi.html#.Uvst8vl_uWZ

Yorumlar kapatıldı.