İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Trabzon’a “Ermeni Zulmü” Müzesi

Uğur Yenidoğan / yazar  medyatrabzon@hotmail.com
Nereden çıktı şimdi bu diyeceksiniz! 1986 yılında Ziyad Nemli ile birlikte o köşke gitmiştik. Birlikte fotoğraflar da çektirmiştik. O bana bu yapının Rusların Trabzon’dan 1918 yılı 24 Şubat’ında çekildiği zaman Ermeni Komitacıları tarafından yakıldığını söylemişti. Şimdi yazmanın zamanı geldi… Önerim bu bina derhal 2014 yılı içersinde “Ermeni Zulmü Müzesi” olarak önce kamulaştırılmalı, sonra’da muhafaza altına alınarak mevcut durumu ile yerli ve özellikle de yabancı ziyaretçilere açılmalıdır…Sonra’da Ermenilerin bölgede yaptıkları ile ilgili tüm belge ve bilgiler tek elde buraya toplanarak sergilenmelidir. Bunun için de Kültür Müdürlüğü bu konuda bir çalışmaya resmen ve şimdiden başlamalı… Ayrıca Trabzon Valiliğince 2015-2018’ yılları arasında uygulanmak üzere bu konu merkezli Milli Eğitim Müdürlüğü’nce bir program yapılarak tüm okullardaki çocuklarımız bu binaya getirilerek “İşte gerçek; Ermeni Komitacıları zulmü kanıt gezisi” ile yalnızca gerçekler anlatmalı. (Sayın Yazar neden nereden çıktı diyelim, bazılarının kafası ve kalemi böyle işliyor. HYETERT)

***
Uzun zamandan beri aklımdaydı.
Yazmak için uygun zamanı bekliyordum.
Sevgili Mehmet Akif Bal geçenlerde Facebook’tan “Nemlizade Köşkleri” ile ilgili bir paylaşımda bulunmuştu.
Bu paylaşım üzerine hatırladım.
Ancak bir hatırlatma ile yazıma başlayayım…
Bilindiği gibi 2015 yılı “Sözde Ermeni Soykırımı” olarak adlandırılan –bizce- iddiaların 100.yıldönümü. Belli ki özellikle ABD’de ve Fransa başta olmak üzere Ermenilerin yaşadığı birçok Avrupa ülkesinde Türkiye’ye yönelik etkinlikler düzenlenecek… Diyeceğim o ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve O’nun hükümeti ve özellikle Dışişleri Bakanlığı daha şimdiden yoğun bir karşı propaganda hazırlığı içinde bulunmalıdır… Çeşitli senaryolar üzerinden hazırlıklı olunmalıdır…
İşte bu çerçeve’de benim Mart 2014 seçimlerinde oluşacak “Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanlığı’na” ve ayrıca konu ile doğrudan sorumlu Trabzon Valiliği Kültür Müdürlüğü’ne de bu konuda bir öneri ve hatırlatma olacak bu yazı…
1916-1918 Yılları arasında Trabzon, Ruslar tarafından işgal edilmişti. İşte bu işgal sırasında özellikle Rus Ordusu’nda bulunan etkili ve yetkili Ermeni Subaylar ile yerli Ermeni Komitacıları Trabzon’da çok zulüm yapmışlardır.
Bu konuda acilen yapılması gereken önemli şeyler var…
1-Önce “muhacirlik yılları” ve “muhacirlik hatıraları” üzerine yayınlanmış eserler yeniden bir seri olarak bulunup yayınlanmalı… Aklıma gelen bazı eserler; 1- Esaretin Acı Hatıraları, Sadi Selçuk, 2-Muhacirlik Yılları (Muzaffer Lermioğlu), 3-Trabzon Valiliği ve Genelkurmay (1916-18) Arşivleri). 4- Kafkas Yollarında Hâtıralar ve Tahassüsler, (Ahmet Refik Altınay), ve diğer eserler…5-Rus Kaynakları…Ayrıca 6- sonradan yazılmış olan kitap ve makaleler. Örneğin; Trabzon’un Rus Donanmasınca Bombardımanı Ve Bombardımanın Trabzon’a Etkileri (1914-1916) Mehmet Akif BAL (Bu makalenin kaynakçası dikkate alınabilir.)
2-İşgal ve Muhacirlik konusunda yaşayanların ağzından daha önce yayınlanmış olan söyleşiler sorumlu makamlarca ( İl Kültür Müdürlüğü, Belediye Kültür Müdürlüğü, KTÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, KTÜ Sosyal Bilimler Enstitü Müdürlüğü’nce) derlenip toplanmalı ve Trabzon Valiliği’nce alilik, KTÜ Rektörlüğü’nce ve de en önemlisi Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca yayınlanmalıdır…Bu maksatla valilikçe bir koordinasyon toplantısı ile bu çalışma başlatılabilir. Bu çalışmaya STE’ler ve konu ile ilgili yazarlar da davet edilebilir.
3-Sonra’da Kaptan Nemlizade’nin varisleri ile temasa geçilerek Zafonoz’da bulunan Nemlizade Yazlık Köşkü (yanık ve yıkık haldedir) kamulaştırılmalıdır.
Çünkü bu köşk Trabzon’dan çekilen Rus Ordusundaki Ermeniler tarafından yakılmıştır. Bunu bizzat bana o evin torunlarından olan “Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Eski Başkanlarından Rahmetli Ziyad Nemli” anlatmıştı. Onunla muhacirlik yılları üzerine yaptığım bir sohbette bana o köşkten bahsetmişti. Bunun üzerine 1986 yılında Ziyad Nemli ile birlikte o köşke gitmiştik. Birlikte fotoğraflar da çektirmiştik. O bana bu yapının Rusların Trabzon’dan 1918 yılı 24 Şubat’ında çekildiği zaman Ermeni Komitacıları tarafından yakıldığını söylemişti.
Şimdi yazmanın zamanı geldi…
Önerim bu bina derhal 2014 yılı içersinde “Ermeni Zulmü Müzesi” olarak önce kamulaştırılmalı, sonra’da muhafaza altına alınarak mevcut durumu ile yerli ve özellikle de yabancı ziyaretçilere açılmalıdır…
Sonra’da Ermenilerin bölgede yaptıkları ile ilgili tüm belge ve bilgiler tek elde buraya toplanarak sergilenmelidir. Bunun için de Kültür Müdürlüğü bu konuda bir çalışmaya resmen ve şimdiden başlamalı…
Ayrıca Trabzon Valiliğince 2015-2018’ yılları arasında uygulanmak üzere bu konu merkezli Milli Eğitim Müdürlüğü’nce bir program yapılarak tüm okullardaki çocuklarımız bu binaya getirilerek “İşte gerçek; Ermeni Komitacıları zulmü kanıt gezisi” ile yalnızca gerçekler anlatmalı.

Son söz; Büyük Türk Milleti’nin evlatları olarak “Ermeniler için düşmanımız” demeden, bizlere yakışırca sadece “İşte Trabzon’da Ermeni olayları gerçeği,İşte kanıtlar” diyelim…Tüm insanlara!..

http://www.medyatrabzon.com/trabzona-ermeni-zulmu-muzesi-5169yy.htm

Yorumlar kapatıldı.