İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HDP’den, ‘paralel Ermeni ve Rum lobileri’ açıklaması

HDP Eşbaşkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü imzasıyla yayınlanan açıklama şöyle: “KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat’ın, Paris’te Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın katledilmelerinin birinci yıldönümü vesilesiyle verdiği mülakatta, “Türkiye’de resmi devletin dışında oluşan paralel devletler”den söz ederken, “İsrail lobisi… milliyetçi Ermeni ve Rum lobileri”nin de “birer paralel devlet” olduğuna ilişkin tespitlerinin HDP içinde ve dışında tartışmalara ve endişelere neden olduğunu görüyoruz. Resmi toplumdan ve devletten, hukuken ve siyaseten dışlanan ve sıkça nefret söyleminin nesnesi kılınan Ermeni, Rum ve Yahudi kimliklerinin “paralel devlet” ile ilintilendirilmesinin halklarımız arasında endişeyle izlenmesinin nedenlerini anlıyoruz…”  (Nefret nesnesi kılınan Ermeni, Rum ve Yahudi kimlikleri kurtuldu da, lobiler biraz okka altına gitmiş. O kadar kusur kadı kızında da bulunur. HYETERT)

***
KCK yöneticisi Bese Hozat’ın, kendisiyle yapılan bir söyleşide, “Gülen cemaati, İsrail lobisi, yine milliyetçi Ermeni ve Rum lobileri paralel birer devlettir” demesinin yankıları sürüyor. Konuyla ilgili HDP’den de bir açıklama geldi.
Radikal.com.tr – KCK yöneticilerinden Bese Hozat’ın, kendisiyle yapılan bir söyleşide, “ Türkiye ’de resmi devletin dışında bir de oluşan paralel devletler vardır. Mesela F. Gülen cemaati paralel bir devlettir. İsrail lobisi, yine milliyetçi Ermeni ve Rum lobileri paralel birer devlettir. Paralel devletlerin birbiriyle ortaklaştığı ciddi bir çıkar ilişkisi vardır” demesinin yankıları sürüyor.
KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Bese Hozat’ın, Kürt siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in 9 Ocak 2013’te Paris’te öldürülmesi ve bu cinayetlerin faillerinin ortaya çıkarılamamasına ilişkin olarak dün Fırat Haber Ajansı’na (ANF) verdiği mülakatta sarf ettiği bu sözler, Ermeni ve Rum politik çevrelerinde tepkiyle karşılanmış, Yetvart Danzikyan, Rober Koptaş, Ohannes Kılıçdağı ve Foti Benlisoy gibi isimler Agos gazetesinin haber portalında aynı gün bu açıklamayı eleştirmişlerdi.
Sosyal medyada da pek çok kişinin katıldığı bir tartışmaya dönen bu ‘paralel devlet’ tespitlerine, bazı Kürt aktivist ve gazeteciler de ‘mesafeli’ durdular.
Bu konuyla ilgili olarak, bugün Halkların Demokratik Partisi’nden de (HDP) bir açıklama geldi. “Ermeni ve Rum kimlikleri ‘paralel devlet’ ile ilintilendirilemez…” başlığıyla yayınlanan açıklamada, Bese Hozat’ın tespitlerinin “tartışma ve endişelere neden olduğunun görüldüğü” belirtilerek, “Ermeni, Rum ve Yahudi kimliklerinin ‘paralel devlet’ ile ilintilendirilmesinin halklarımız arasında endişeyle izlenmesinin nedenlerini anlıyoruz” denildi.
HDP Eşbaşkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü imzasıyla yayınlanan açıklama şöyle:
“KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat’ın, Paris’te Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın katledilmelerinin birinci yıldönümü vesilesiyle verdiği mülakatta, “Türkiye’de resmi devletin dışında oluşan paralel devletler”den söz ederken, “İsrail lobisi… milliyetçi Ermeni ve Rum lobileri”nin de “birer paralel devlet” olduğuna ilişkin tespitlerinin HDP içinde ve dışında tartışmalara ve endişelere neden olduğunu görüyoruz.
Resmi toplumdan ve devletten, hukuken ve siyaseten dışlanan ve sıkça nefret söyleminin nesnesi kılınan Ermeni, Rum ve Yahudi kimliklerinin “paralel devlet” ile ilintilendirilmesinin halklarımız arasında endişeyle izlenmesinin nedenlerini anlıyoruz.
Geçmişte yaşanmış olanlar, Ermeni, Asuri ve Süryani soykırımı, Rum tehcir ve sürgünleri, Anadolu ve Yunanistan mübadeleleri ile Yahudi düşmanlığı mağdurlarının kayıplarının telafisi ve haklarının iadesi için de mücadele eden partimizin Ermeni, Rum, Yahudi, Çerkes, Pomak, Arap, Laz ve elbette Kürt ve Türk ve diğer halklardan üyeleri vardır.
Öyle düşünüyoruz ki, bir asırdır süregiden resmi ve gayrı resmi inkar ve imhaya karşı mücadele halindeki Kürt halkının devrimci sözcüleri de, yaşadığımız coğrafyada halkların eşitliği ve kardeşliği düşüncesini ihya edecek, mücadele ortaklığını pekiştirecek bir söylemi tercih etmelidir. Eşitliğe dayalı ortak ve demokratik bir gelecek kurmayı gölgeleyecek her tür endişeyi gidermek bu nedenle önemli ve gerekli bir adımdır.”

http://www.radikal.com.tr/turkiye/hdpden_paralel_ermeni_ve_rum_lobileri_aciklamasi-1170088

Yorumlar kapatıldı.