İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler Anı’ya zarar veriyor

Anı’yı mum isleri kapladı.Ermenilerin Anı Harabelerinde yaktıkları mumların isleri freskleri simsiyah ediyor. Kars’a 42 kilometre uzaklıkta olan ve ibadete kapalı olduğu halde Anı’da ibadet eden Ermeniler, yaktıkları binlerce mumla günümüze zor da olsa ulaşan nadide ‘Freskler’i simsiyah etmeye başladı. (Korkarız bu da uydurulmuş bir haber. Asırlardan beri kiliselerde mum yakılır. HYETERT)

Kars’a bir takım yollardan gelen ve Ani Harabeleri’ni ziyaret eden Ermeniler, Ani’de yaktıkları mumlarla tarihi harabelere zarar vermeye başladı.
1000’li yıllardan günümüze kadar gelen Anı Resimli Kilise ve Katedral Ermeniler tarafından tahrip edildiği ileri sürüldü. Ermenilerin yaptıkları ayin ve yaktıkları mumları fotoğraflayan vatandaşlar bu duruma isyan etti.
Ani’ye gelen Ermeniler, Katedral’de, ve Resimli Kilise’de binlerce mum yaktıkları, ileri sürülürken Ani’de Ermenilerin yaktıkları mumların ‘is’leri, Tigran Honontez (Resimli Kilise’nin) günümüze zorda olsa ulaşan o nadide ‘freskler’ini maalesef simsiyah ettiği ortaya çıktı.
Ani’de Ermenilerin yaptıkları ayin ve yaktıkları mumları fotoğraflayan vatandaşlar, 4 bekçi ile 3 kilometrelik bir alan korunmasının mümkün olmadığını belirttiler.
Ani Harabeleri girişinde uyarı levhalarının Ermenice, Gürcüce Rusça yazılması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, ‘Hiç olmazsa mum yakılan binalarda bekçi bekletilmeli, zira fotoğrafta görülen bu rezaleti nasıl açıklayacağız. Bu tarihi binalar ibadet yeri değil, tarihi ziyaret mekanıdır. Bunun için radikal kararlar alıp gerekirse kamera sistemi ve olaya anında müdahale için küçük araçlar alınmalı, eserlere yakın yerlere tekrar uyarıcı levhalar yazdırılıp asılmalıdır. Şimdi bu ne olacak, buraya gelen turist mi suçlu biz mi ?’ diye tepki gösterdiler.
Tarihsel yapıtları korumak bir insanlık görevidir. Bu yapıtları korurken hem kültürel mirasa sahip çıkar hem de turizm yönünden değerlendirerek ülkemize döviz kazandırmış oluruz diyen vatandaşlar, ‘Günümüzde, vakıf eski eserlerimizi korumak, kollamak, gelecek nesillere ulaştırmak görevi, Vakıflar Genel Müdürlüğüne verilmiştir. Ancak, bu eserlerin korunması, bir tek kurum ve kuruluşa emanet edilemeyecek derecede ortak sorumluluk gerektirmekte, başta mülki amirler, güvenlik birimleri, belediyeler olmak üzere, bütün vatandaşlarımız tarafından korunması kaçınılmazdır. Bu sorumluluğu paylaştığımız takdirde, tarihi vakıf eserlerimiz sonsuza kadar yaşayacaktır’ diye konuştular.
Öte yandan Ani Harabeleri’nde Ermeniler tarafından yapılan ibadetleri ve yakılan mumları fotoğraflayan vatandaşlar, yetkililerin bu durumun önüne geçmesi gerektiğini kaydettiler.
Öte yandan Ani Harabeleri’nde yakılan mumların isleri çekilen fotoğraflarda çok rahat bir şekilde görünüyor.
Ermeniler, Ani Harabeleri’nin tam karşısında kurdukları taş ocaklarında
patlattıkları dinamitlerle de geçmişte Ani’ye zarar vermişti.

Yorumlar kapatıldı.