İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi Hıristiyan kasabasında ÖSO katliamı

İngiltere merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) önceki gün yapılan açıklamada Suriye yönetimine karşı savaşan dış destekli militanların Ekim ayında Humus’a bağlı tarihi Hıristiyan köyü Sadad’da sivilleri katlettiği belirtildi. HRW, militanların 21-28 Ekim tarihleri arasında Sadad’a düzenlediği saldırı sırasında sivil ayrımı yapmadıklarını, keskin nişancıların ya da topçuların ateşiyle çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

***
HRW, Ekim ayında tarihi Hıristiyan köyü Sadad’a saldıran militanların, bir hafta içerisinde büyük bir sivil katliamı yaptığını söyleyerek, konunun Lahey’deki savaş suçları mahkemesine taşınmasını talep etti.
(soL – Dış Haberler) İngiltere merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) önceki gün yapılan açıklamada Suriye yönetimine karşı savaşan dış destekli militanların Ekim ayında Humus’a bağlı tarihi Hıristiyan köyü Sadad’da sivilleri katlettiği belirtildi. HRW, militanların 21-28 Ekim tarihleri arasında Sadad’a düzenlediği saldırı sırasında sivil ayrımı yapmadıklarını, keskin nişancıların ya da topçuların ateşiyle çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. HRW’ye konuşan görgü tanıkları, militanların Sadad sakinlerinin evlerinden ayrılmasına izin vermediklerini ve onları askerlere karşı canlı kalkan olarak kullandıklarını anlattı. Görgü tanıkları ayrıca militanların, sivillere ait kişisel eşyaları çaldıklarını ve en az üç kiliseye saldırdırarak zarar verdiklerini söylediler.
HRW, bölge sakinlerinin ifadelerine dayandırarak yaptığı açıklamasında militanların saldırısı sırasında, 46 Sadad köyü sakininin öldürüldüğünü ve bunların 41’inin sivil olduğunu vurguladı. Açıklamada ölenlerin 14’ünün kadın ve ikisinin çocuk olduğu belirtildi. Diğer ölen beş kişiden ise üçünün polis memuru, birinin o sırada görevde olmayan bir asker, diğerinin ise izne çıkarak memleketine gitmiş bir asker olduğu ifade edildi.
HRW, Ortadoğu direktörü Sarah Leah Whitson, “Muhalif militanlar, sivillere zarar vermeyecekleri iddiasıyla Sadad’a girdi ancak sadece zarar verdiler. Sivilleri ya da sivil bölgeleri ayrım gözetmeksizin hedef almanın bir bahanesi yoktur” dedi. HRW, BMGK’dan Suriye’deki silahlı çatışmaları Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanmasını istedi.
Daha önce Suriye muhalefetine yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), de militanların 3 bin nüfuslu kasabada katliam yaptıklarını kabul etmiş ve “Cinayetler, 21 Ekim 2013 günü El Nusra Cephesi’nin kasabaya saldırısıyla başlamış ve 28 Ekim 2013 günü El Nusra ve müttefiklerinin geri çekilmesiyle sona ermiştir” denmişti.
Tarihi kasabaya, 21 Ekim’de El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve çok sayıda küçük silahlı grup saldırı başlatmıştı. Ancak kasabayı kurtarma operasyonu başlatan Suriye ordusu ise 28 Ekim günü militanları geri çekilmeye zorlamıştı.
Silahlı militanlar daha önce Suriye’yi Hıristiyanlar, Aleviler ve Dürziler gibi dini azınlıklardan temizleyeceklerini duyurmuştu. Militanlar bu yıl yaz aylarında da tarihi Hıristiyan köyü Malula’ya saldırmıştı. Ancak Suriye ordusu bu saldırıyı da püskürmüştü.

Yorumlar kapatıldı.