İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Diasporası Sözde Soykırımı Ders Kitaplarına Sokmak İçin Uğraşıyor

TurkishNY.com – 31 Ekim tarihinde Massachusetts Eyalet Yasama Meclisi Eğitim Ortak Komisyonu tarafından H.420 sayılı “Soykırım Eğitimine İlişkin Bir Yasa” başlıklı yasa tasarısına dair bir genel oturum yapıldı. Asbarez’in haberine göre Massachusetts Ermeni Ulusal Kongresi (Armenian National Committee of Massachusetts – ANC-MA) tarafından da desteklenen söz konusu yasa tasarısı, Massachusetts Eyalet Temsilcisi Jonathan Hecht (Demokrat – Watertown) tarafından sunuldu. Yasa tasarısı soykırım çalışmalarının, tüm devlet okullarının tarih müfredatına dahil edilmesini öngörüyor.

1990’lı yıllardaki bir yasa tasarısından bu yana soykırım ve insan hakları meselelerinin öğretilmesi her ne kadar tarih ve sosyal bilimler müfredatının bir parçası olsa da halihazırda soykırım konusunun müfredata dahil edilmesi mecburi değil, isteğe bağlı.

Düzenlenen genel oturumda yasa tasarısından yana ifade veren ANC-MA Başkanı Dikran Kaligian, lise mezunları arasında soykırımın birçok durumuna ilişkin sınırlı bir farkındalık olduğuna dikkat çekti.
Kaligian ayrıca sözde Ermeni soykırımı açısından yasa tasarısının ‘önemini’ vurguladı.
Oturumda konuşan New England Türk Amerikan Kültür Derneği Başkanı Erkut Gömülü ise Ermenilerin ve Türklerin tarihin bu çalkantılı dömeminde birlikte çok acılar çektiğini inkar etmediklerini, fakat  yasa tasarısında sunulduğu şekliyle tarihi bağlamından  kopartılarak  verilecek olan  tek taraflı  bilgilerin pedagojik açıdan da sorunlu  olduğunu, konunun  farklı kaynaklardan  incelenme  fırsatı  verilmeden öğrenci ve öğretmenlere aktarılmasının sınıflarda öğrencilerin  eleştirel düşünme yeteneklerini  kısıtlayacağını  ve Türk toplumu aleyhine önyargılar oluşmasına neden olabileceğini söyledi.

Etnik amaçlı politikanın eğitim alanında yeri olmadığını  söyleyen Gömülü, Eyalet Yasama  organının bir tarih komisyonu  olmadığını ve  tarihi olaylar hakkında bir yargıda bulunma yetkisinin  de bulunmadığını, bu konudaki  farklı düşüncelerin ve yaklaşımların basitçe  inkar ya da propaganda olarak  adlandırılmaması gerektiğini belirtti.
Eşbaşkanlığını Temsilci Alice Hanlon Peisch (Demokrat – Wellesley) ve Senatör Sonia Chang-Diaz’ın (Demokrat – Boston) yaptıkları Eğitim Ortak Komisyonu halihazırda söz konusu yasa tasarısını değerlendiriyor.

http://www.turkishny.com/special-news/56-special-news/138586-ermeni-diasporasi-sozde-soykirimi-ders-kitaplarina-sokmak-icin-ugrasiyor#.Uo3RCcQTDC0

Yorumlar kapatıldı.