İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Trabzon göçmeni Ermeni ailenin Rusyalı TV yönetmeni kızı yazısıyla gündem yarattı

Rusya’nın İngilizce yayın yapan devlet TV kanalı RTV’nin yayın yönetmeni olan 33 yaşındaki Margarita Simonyan, “Rusya bugünkü gibi yaşamaya devam ederse bir İslam ülkesi  olacak” görüşünü ortaya attığı yazısı ile tartışma başlattı. Simonyan’ın Komsomolskaya Pravda gazetesinde yayımlayan yazısında, “Ruslar için vatanı mevcut haliyle korumak için daha fazla çocuk ve asimilasyon yapmaktan başka çare yok” görüşü dikkat çekti. (Bak sen, bizimkiler Ermenistan’a Müslüman Ermeni göndermek, Müslüman Ermenilerle özdeşleşmek isterken bu kızcağız neler söylüyor(!) HYETERT)

Rusya’da 4 Kasım’da aşırı milliyetçi grupların Müslüman sayısındaki artışa dikkat çekerek  “Moskovabad bize lazım değil” pankartlarıyla gösteri yapmasını da ele alan Margarita Simonyan,  Rus kültürünün ve hıristiyan değerler sisteminin korunmaması durumunda, gelişen dimaklerin Rusya’yı sadece “Rus olmayan” değil, Müslüman bir devlet haline  getirebileceğini yazdı.
Simonyan yazısında, büyük ninesinin “soykırım” olarak nitelediği 1915 olayları sırasında Trabzon’dan Kırım’a göçtüğünü, babaannesinin Soçi’de büyüyüp 18 yaşına kadar Rusça bilmediğini, babasına ailede bir Rus ile evlenme izni verilmediğini, Ermeni diyasporasının yabancılarla evlenmeye izin vermediğini belirtip şöyle devam etti:
“Ben de Krasnodar’da doğdum, Ermenice öğrenmedim. Ermeni tarihini neredeyse hiç bilmiyorum.  Ermenistan’da sadece bir kez bulundum. Benim anavatanım kesinlikle Rusya. Nasıl denir, benim aile “geçmişim” Ermeni halkının tarihi açısından korku ve trajedi üzerine kurulu.”
 Simonyan Rusya’da yaşayan türm halkarın kendilerini önce “Rusyalı” sonra kendi milletlerinden hissetmeleri gerektiğini savundu. Genç gazeteci, yazısının sonunu şöyle tamamladı: “Bana burada şimdilik Rus olmadığımı kimse hatırlatmadı ama ama ben kendim hatırlatıyorum: Ben Rus değilim.  Bende bir tek damla bile Rus kanı yok. Yaşasın Rusya!”
Margarita Simonyan’ın bu yazısı okurların yoğun tepkisini aldı. Bazıları Simonyan’ın görüşlerini destekledi, bazıları “Rus olmadığını, Rusya’da yeri olmadığını, vatanı Ermenistan’a dönmesi gerektiğini” hatırlattı, kimileri  “Ermeni dili ve tarihini bilmemesini” eleştirdi.
Simonyan’ın yazısının orijinalini ve okur tepkilerini okumak için Komsomolskaya Pravda’nın linki:
http://www.kp.ru/daily/26156.4/3043882/
– See more at: http://www.turkrus.com/63159-trabzon-gocmeni-ermeni-ailenin-rusyali-tv-yonetmeni-kizi-yazisiyla-gundem-yaratti-xh.aspx#sthash.Bb3Yuk4e.dpuf

Yorumlar kapatıldı.