İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryaniler 85 Yıl Sonra Okul Açabilecek

Ankara 13. İdare Mahkemesi’nin Lozan Anlaşması’na dayanarak Süryanilerin okul açabileceği yönünde verdiği kararla Süryaniler okul açmaları önünde fiilen hiçbir engel kalmadı…Cumhuriyet tarihi boyunca resmen azınlık olarak kabul edilmeyen ve bu sebeple okul açmalarına izin verilmeyen Süryaniler hukuk mücadelesinde zafer kazandı.

İstanbul – BİA Haber Merkezi 27 Eylül 2013, Cuma 16:23
Agos Gazetesi’nden Uygar Gültekin’in haberine göre, Ankara 13. İdare Mahkemesi’nin Lozan Anlaşması’na dayanarak Süryanilerin okul açabileceği yönünde verdiği karara Milli Eğitim Bakanlığı itiraz etmedi. Böylece Süryanilerin okul açmaları önünde fiilen hiçbir engel kalmadı.
Hatırlanacağı üzere, İstanbul Beyoğlu Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi, Milli Eğitim Bakanlığı’na ana okulu açmak için başvuruda bulunmuş, ancak Milli Eğitim Bakanlığı Lozan’a atıfla sadece Ermeni, Rum ve Musevilerin okul açabileceğini belirterek bu talebe karşı dava açmıştı.
Dosyayı görüşen mahkeme, Süryanilerin okul açmasının önünde bir engel olmadığına hükmederek Milli Eğitim Bakanlığı’nın davasının reddetti. Milli Eğitim Bakanlığı, yasal süre dolmasına karşın Ankara 13. İdare Mahkemesi’nin kararına karşı itiraz etmedi.
Lozan’a atfen tarihi karar
Ankara 13. İdare Mahkemesi, kararında Lozan Anlaşması’na dikkat çekmiş ve Anlaşma’nın 40. Maddesi’ne vurgu yapmıştı. Bu maddede şu hüküm yer alıyor:
“Müslüman olmayan azınlıklara mensup Türk vatandaşları, hem hukuk hem de uygulamada diğer Türk vatandaşlarına uygulanan aynı muamele ve güvencelerden yaralanacaklardır. Bunlar özellikle giderleri kendilerine ait olmak üzere her türlü hayır kurumlarıyla dinsel yada sosyal kurumlar, her türlü okullar ve buna benzer öğretim ve eğitim kurumları kurmak, yönetmek ve denetlemek, buralarda kendi dillerini serbestçe kullanmak ve dini ayinleri serbestçe yapmak konularında eşit hakka sahip olacaklardır.”
Önümüzdeki yıla yetişecek
Mahkeme kararının ardından Süryaniler okul açmak için çalışmalara başladı. Okulun açılması için komisyon kuran Süryani Ortodoks Vakfı Yönetimi, ilk olarak anaokulu açacak. Kararın geç çıkması ve hazırlıkların uzun sürecek olması nedeniyle bu öğretim yılına yetişmeyen
Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Evgil Türker, Midyat’a ilkokul açılması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduklarını söyledi. (NV)

Yorumlar kapatıldı.