İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diyarbakır Surp Giragos Kilisesinde büyük ayin icra edildi

Diyarbakır Surp. Giragos Ermeni Kilisesinin restorasyonu sonrasında  Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan riyasetinde 3. büyük ayin gerçekleştirildi. Diyarbakır’dan NEWS.am muhabirinin verdiği bilgiye göre; Diyarbakır’daki ayine aralarında Ermenistan’dan da yaklaşık 50 hacı olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden büyük sayıda Ermeni katıldı.Ayine Diyarbakır Belediye başkanı, Sur Belediye başkanı, ABD Adana II. Konsolosu, siyaset adamları ve aydınlar katıldılar.

Başepiskopos Aram Ateşyan konuşmasında ayinde İstanbul Ermenileri dışında Diyarbakır ilinde yaşayan Ermeni kökenlilerin de katılmasının mutluluk verici olduğunu ifade etti.
Başepiskopos Ateşyan Suriye’de, Mısır’da meydana gelen olayların üzüntü verici olduğunu ve bu ülkelerde barış için dua ettiklerini ifade etti.
Diyarbakır Sp. Giragos Kilisesi 1376 tarihinde inşa edilmiş olup, Hançepet Mahallesinde bulunmakta. Ermeni Soykırımı yıllarına dek buradaki yoğun Hıristiyan nüfus sebebiyle ″Gavur Mahallesi″ olarak adlandırılmaktaydı.
1913 yılında yıldırım düşmesi sonucu çan kulesi hasar görürken, altın ve bakır alaşımlı çanıyla çan kulesi yerli Ermeniler tarafından onarıldı. Ancak 1915 yılında yıldırım yerine bu kez, etraftaki cami minarelerinden daha yüksek olmasını da gözeten Türkler çan kulesini top atışına tuttular.
1980’li yıllarda kaderine terk edilen kilise, Istanbul’da yaşayan Diyarbakırlı Ermenilerce kurulan  «Surp Giragos Kilisesi Vakfı»nca toplanan bağışlarla yeniden onarıldı. 2.5 milyon dolar tutarındaki onarım masraflarının % 70’ni Ermeni vakfı, % 30’nu ise Diyarbakır Belediyesi karşıladı.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.