İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB Ermenistan arasında ortaya çıkan krizinin arkasında Karabağ sorunu çıktı

Ermenistan’ın AB yerine Rusya ile Gümrük Birliği tesis etme kararı sonrası AB ile Ermenistan arasında ipler gerildi.Erivan’ın Rusya’nın önerisini kabul etmesi Brüksel’de sürprizle karşılandı… Öte yandan Ermenistan AB yerine Rusya’yı seçmesinin arkasında Dağlık Karabağ sorununun yattığı ileri sürüldü.Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Dağlık Karabağ’daki gelişmelerin muğlaklığı çerçevesinde AB yerine Rusya’yı seçtiği öne sürüldü.

***
Ermenistan’ın AB yerine Rusya ile Gümrük Birliği tesis etme kararı sonrası AB ile Ermenistan arasında ipler gerildi.Erivan’ın Rusya’nın önerisini kabul etmesi Brüksel’de sürprizle karşılandı.Uzmanlar Ermenistan’ın kararının G20 zirvesi öncesi ve AB’nin Ukrayna’yla yakınlaşma sonrası alınmasına dikkati çektiler.
Öte yandan AB yetkilileri, önümüzdeki süreçte atacakları adımları netleştirmek üzere Erivan’da acil toplandılar.AB bürokratları Ermenistan’ın aldığı kararla ilgili detaylı bilgileri aldıktan sonra değerlendirme yapacaklarını belirttiler.AB bürokratları Rusya’nın AB ile kapsamlı ilişki tesis etmeye çalışan Ukrayna ve Moldova’yı da tehdit ettiğine işaret ettiler.
Öte yandan Ermenistan AB yerine Rusya’yı seçmesinin arkasında Dağlık Karabağ sorununun yattığı ileri sürüldü.Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Dağlık Karabağ’daki gelişmelerin muğlaklığı çerçevesinde AB yerine Rusya’yı seçtiği öne sürüldü.
Tüm bu gelişmeler üzerine Ermenistan Dışişişleri bakanı Edward Nalbandyan 5 Eylül’de Brüksel’e hareket edecek. NEWS.am’ın Ermenistan Dışişleri yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre; Bakan Nalbandyan Brüksel’de AB’li bir dizi üst dereceli yetkiliyle buluşmalar gerçekleştirecek; buluşmalarda Ermenistan’ın Gümrük Birliğine katılım düşüncesine ilişkin duyuru değerlendirilecek.
Bu yıl Kasım ayında Vilnius’ta AB yönetimi ve «Doğu Ortaklığı» Programı üyesi ülke liderleri zirvesi gerçekleşecek; zirvede üye ülkelerden birkaçı tarafından arlarında Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Bölgesi Tesis Anlaşması da olmak üzere AB’yle Ortaklık Anlaşmasının parafe edilmesi öngörülmekte.
Daha fazla bilgi için:
http://www.europeanvoice.com/article/2013/september/armenia-chooses-russia-over-eu/78090.aspx
http://www.rferl.org/content/armenia-russia-customs-union-eu-analysys/25095948.html
http://www.rferl.org/content/armenia-customs-union-eu–association-agreement/25095833.html

Yorumlar kapatıldı.