İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Üzüm Kutsama Bayramı

Nurettin Değirmenci  / degirmencinurettin@gmail.com

Anadolu’da yüzlerce asırdır üzüm, buğday ve zeytin kutsal nesneler kabul edilir. Kuşkusuz, göçebe toplumlar bu kutsal nesnelerle çok sonraları tanışırlar. Anadolu’da yerleşik milletler olan Rumlar ve Ermeniler üzüm, buğday ve zeytini binlerce yıl önce tanırlar ve denetim altına alırlar… Üzüm Kutsama Bayramı bütün insanlara ait olamaz mı? Bu görev Birleşmiş Milletler kapsam alanına giriyor. Ermenilerin Üzüm Kutsama Bayramını kutluyorum.

***
Anadolu’da yüzlerce asırdır üzüm, buğday ve zeytin kutsal nesneler kabul edilir. Kuşkusuz, göçebe toplumlar bu kutsal nesnelerle çok sonraları tanışırlar. Anadolu’da yerleşik milletler olan Rumlar ve Ermeniler üzüm, buğday ve zeytini binlerce yıl önce tanırlar ve denetim altına alırlar.
İnsanların; zorunlu, yaşamlarına renk-desen-süs katan ihtiyaçları olur. Zorunlu ihtiyaçlar temin edilmediğinde ya da edilemediğinde yaşam son bulur. Yaşama renk-desen-süs katan ihtiyaçlar ise insanı diğer canlılardan ayırır.
Buğday, zeytin, üzün hem zorunlu, hem de yaşama renk-süs-desen katan varlıklardır. Bu nedenle, değişik toplumlar tarafından kutsal oldukları kabul edilir.
Buğdaydan, değişik ekmekler dışında hangi yan ürünler elde edilmez ki! İrili-ufaklı bulgurlar, değişik makarnalar, yoğurtla karıştırılarak elde edilen çorba malzemeleri, sıvı içecekler…
Anadolu’da insanlar ekmeksiz yemeğe oturmaz. Rahmetli Babam, “Yemekte mutlaka bir parça ekmek yemelisiniz” derdi.
Anadolu’da, “Kıtlık” denince, buğday sıkıntısı akla gelir.
Buğday, bedenin temel yapı malzemesidir.
Buğday kutsal olsa da tek başına insanların sağlıklı yaşamını temin edemez.
Zeytin, değişik yiyecek malzemesi ve temizlik hammaddesidir. Anadolu’da asırlarca zeytin hammaddesi ile sabun elde edilir.  
İnsan bedeninin hareket edebilmesi için enerjiye ihtiyacı olur. İyi ve bol enerji doğal olarak üzüm ve ondan türetilmiş maddelerden elde edilir.
Üzümden hangi türetilmiş maddeler elde edilir?
Pestil, pekmez, kesme, sucuk, kuru üzüm, sirke, şarap, şurup… İlk akla gelen ve bolca tüketilen nesnelerdir. Bunların hepsi, ölçülü tüketildikçe, verimli enerji kaynaklarıdır. Anadolu’da asırlarca insanlar kışın soğuklarında üzüm esaslı nesneleri tüketerek enerjilerini temin ederler.   
Sadece üzümün kendisi değil, tevek ve yaprakları Anadolu’da yaşamın ayrılmaz arkadaşlarıdır. Teveklerin budanması ile bolca yakacak elde edilir. Asma yaprağı değişik yemeklerin hammaddesi ve hayvanların gözde yiyeceğidir.
Günümüzde, kapalı toplumların yıkılması ile yaygın yiyecek maddeleri bütün insanların malı oluyor. Günümüzde üzüm ve ondan elde edilen yiyecek-içecekleri bilmeyen toplum yok gibidir. O halde, üzüm, değişik türevleri ile evrensel bir insani gıda ürünüdür. 
Doğanın tertemiz ürünü olan üzümle ilgili:
Üzüm Kutsama Bayramı bütün insanlara ait olamaz mı?
Bu görev Birleşmiş Milletler kapsam alanına giriyor.
Ermenilerin Üzüm Kutsama Bayramını kutluyorum.
degirmencinurettin@gmail.com
Nurettin Değirmenci

Elk. Yük. Müh.

Yorumlar kapatıldı.