İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’nin Tek Ermeni Köyü Vakıflı’daki Konukevi Törenle Açıldı

Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, konukevinin açılışında yaptığı konuşmada, kültür mirasına sahip çıkmanın geleceğe sahip çıkmak olduğunu söyledi.Hatay’ın, gökkuşağı misali güzel renkler ve desenlerden oluştuğunu ifade eden Lekesiz, “O gökkuşağının renklerinden bir tanesi, Ermeni vatandaşlarımızın yaşadığı bu şirin köyümüzde güzel bir kültür mirasının açılışında beraberiz. Bir çiçeğin yaprağını koparttığınızda nasıl ki o çiçek artık o güzel çiçek olmaktan çıkarsa Hatay’ın da renklerinden birini ayırırsanız Hatay’ın Hatay olma özelliği kalmaz, hepimizin gurur duyduğu o güzellik kalmaz” diye konuştu.

Gelecek kaygısı olan her bireyin, her toplumun ve her ülkenin, geçmişinden vazgeçemeyeceğinin altını çizen Lekesiz, şöyle devam etti:
“Biz biliyoruz ki geçmiş, bugünü geliştirip geleceğin daha da güçlü kurulmasına yarayan en büyük hazinedir. ‘Geçmiş’ dediğimiz kültür mirasına sahip çıkmak geleceğe sahip çıkmaktır. Kültür mirasının ayağa kaldırılması demek tarihin, kültürün ve birikimin ayağa kaldırılması, hafızanın yeniden yerine gelmesi demektir. Dolayısıyla yılların yorgunluğu ile dizleri üzerine adeta çökmüş olan bir binayı, o binanın şahsında hepimizin birikimini bugün tekrar ayağa kaldırmanın mutluluğunu yaşıyoruz”
Vali Lekesiz Ermenilerin iki gün sonra idrak edecekleri Meryem Ana Yortusu’nu da tebrik etti.
Ermeni Cemaati Lideri Cem Çapar da Vakıflı köyünün hızla turizme açılarak dünyaca tanınır bir köy haline geldiğini, doğal ve kültürel değerlerinin korunmaması durumunda köyün yok olma tehlikesinin doğabileceğini ifade ederek, bu konuda herkesin hassasiyet göstermesi gerektiğini söyledi.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ise Türkiye’de bir tane Ermeni köyü olduğunu ve onun da Samandağ’da olduğunu ifade ederek, “Burası bizim yöremizi köyümüzü ülkemize ve dünyaya daha iyi tanıtacak, daha iyi yerlere taşıyacak imkanlar yaratıyor” diye konuştu.
İki katlı, 7 odalı konuk evinin 5 odası pansiyon, 1 odası mutfak, 1 odası kafeterya olarak kullanılıyor. Avlusunda 3 satış kulübesinin de yer aldığı Konuk Evi yaklaşık 460 bin liraya mal olduğu belirtiliyor.
Törene, Samandağ Kaymakam Vekili Altınözü Kaymakamı Ali Arslantaş, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Yarbay Eşref Torun, İl Özel İdare Genel Sekreteri Muhittin Şahin, Vakıflar Bölge Müdürü Ali Kaya, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, Ortodoks Kilisesi Din adamlarından Dimitri Dogum, Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun, kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. – Hatay

Yorumlar kapatıldı.