İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Farklı renkler için müze

Burcu Çalık
Türkiye’nin kültür zenginliğini yansıtacak, ilk “Azınlık müzesi” için harekete geçildi. Azınlık cemaatleri projeyi Bakan Ömer Çelik’e sözlü olarak sundu ve olumlu yanıt aldı…Türkiye’de yaşayan azınlık vakıfları temsilcisi Laki Vingas, tarihi projenin detaylarını SABAH’a anlattı. Vingas, projeyi, geçtiğimiz hafta içerisinde Süryani, Ermeni cemaati temsilcileri, Haycar Derneği yetkilileri, sanat tarihi uzmanları ve mimarlar ile birlikte Bakan Çelik’e anlattıklarını ifade etti. Görüşmede, iki önemli noktaya değindiklerini aktaran Vingas, “birincisi yaşayan bir müze inşa edilmesi, ikincisi ise azınlıklara ait olan ve yok olma noktasına gelen kültürel miraslarının korunması yönündeydi… Eserleri koruma altına alarak, restorasyonlarının gerçekleştirilmesi üzerine görüştük” dedi.

Türkiye’nin kültür zenginliğini yansıtacak, ilk “Azınlık müzesi” için harekete geçildi. Azınlık cemaatleri projeyi Bakan Ömer Çelik’e sözlü olarak sundu ve olumlu yanıt aldı
Rum Cemaati’nin öncülüğünde, içerisinde Süryani, Ermeni cemaatlerinden temsilcilerin de bulunduğu azınlık cemaatleri, Türkiye’nin ilk “Azınlık Müzesi”ni kurmak için harekete geçti. Söz konusu proje, geçtiğimiz hafta cemaat vakfı temsilcileri tarafından sözlü olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e de sunuldu. Çelik, Bakanlık olarak projeye olumlu baktıklarını ifade etti. Türkiye’de yaşayan azınlık vakıfları temsilcisi Laki Vingas, tarihi projenin detaylarını SABAH’a anlattı. Vingas, projeyi, geçtiğimiz hafta içerisinde Süryani, Ermeni cemaati temsilcileri, Haycar Derneği yetkilileri, sanat tarihi uzmanları ve mimarlar ile birlikte Bakan Çelik’e anlattıklarını ifade etti. Görüşmede, iki önemli noktaya değindiklerini aktaran Vingas, “birincisi yaşayan bir müze inşa edilmesi, ikincisi ise azınlıklara ait olan ve yok olma noktasına gelen kültürel miraslarının korunması yönündeydi… Eserleri koruma altına alarak, restorasyonlarının gerçekleştirilmesi üzerine görüştük” dedi. Bakan Çelik’le görüşmelerinde kent kültürüne katkı sağlayacak, nesiller arası kültür mirasını taşıyacak müze projelerini sözlü olarak anlattıklarını belirten Vingas, “amacımız eski müzeler gibi değil, kardeşlik kültürünü gösterecek ‘yaşayan’ bir müze yapmak. Elimizdeki değerleri yeni nesile gösterecek bir müze olması… Hem kütüphanesi, hem müzesi olan, insanların sosyal vakit geçirebileceği bir yapı planlıyoruz” dedi. Vingas, Bakan Çelik’in de söz konusu projeye sıcak yaklaştığını ifade etti. ingas, azınlıklarla ilgili müzenin İstanbul, İzmir, Hatay ve Mardin’de açılmasının planladığını söyledi. Müzelerde azınlıkların özellikle Türklerle dostluğunu gösteren eski fotoğraflar, eski kitaplar, belgeler sergilenecek.

Yorumlar kapatıldı.