Diyarbakır’da 20 mahalleden 190 mülk talebinde bulunan Surp Gragos Ermeni Vakfı Kilisesine 17 mülk iade edildi. 1910 Yılında yaşayan Ermenilere ait olduğu tescillen mülklerin üzerine kaçak yapı ve kamu binaları olmasından ötürü tahsisinde sıkıntılar yaşanıyor.
Diyarbakır’da 1915’ten sonra kullanılmadığı için harabeye dönüşen Sur İlçesindeki tarihi Surp Gragos Ermeni Kilisesi’nin onarımı için 2009 yılında çalışma başlatıldı. Yurt dışında yaşayan Ermeni vatandaşlar ve Diyarbakır’daki belediyelerin desteği ile kilisede başlatılan restorasyon sırasında bazı mülklerin ile ilgili Ermenice yazı envanter çıktı. Kilisede çıkan deftere göre Diyarbakır’ı terk eden Ermenilere ait 1910 ile 1921 yılları arasında 20 mahallede arazi, ev, ibadethane gibi 190 mülk yazıldığı tespit edildi. Ermenice kayıtlı defter Türkçeye çevrilip güncel emlak alanları belirlendi. Surp Gragos Ermeni Kilisesi Vakfı, mülklerin iadesi için 2009 yılında Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğüne başvurdu. Yapılan detaylı araştırmanın ardında Şehitlik Köşkler mahallesinde Ermenilere ait 15 bin metre karelik 17 mülk belirlendi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tescil edilen mülklerin ifadesi için Ermeni Kilisesi ile temasa geçti. Ancak iadesi yapılan mülklerin üzerinde kaçak yapılar ve bazı kamu binalara olması sıkıntı yarattı.
17 mülk iade edildi
17 Mülkün kendilerine iade edilmesinden son derece mutlu olduklarını söyleyen Diyarbakır Surp Gragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Vartkes Ergün Ayık,”Geçmiş cemaatimize ait tarla ve bahçeler işgal edilmiş durumda. 190 adetten 17’sinin iadesi yapılmış olsa da onları almak çok güç. Uzlaşma çıkmaması halinde hakkımızı yargı yolu ile arayacağız. Nasıl olacağını bize bile bilmiyoruz. Yetkililerden bu konu da destek bekliyoruz ”dedi.
1 milyon borç
Kilisenin restore edilip 31 yıl sonra 2012’de ibadete açıldığını hatırlatan Ayık: “Restorasyonu yapan firma bize 5 milyon 900 bin lira maliyet çıkardı. Ancak daha sonra yüzde 20 indirim yaparak borç meblağını 4 milyon 800 bin liraya indirdi. Borcun büyük bölümü karşılandı ancak halen ödememiz gereken 1 milyon lira var. Cemaatimizin bu konuda maddi desteğine ihtiyaç duymaktayız” dedi
Kiliseyi istediler
Diyarbakır Protestan Kilisesi ise, cemaat olmadığı için Sur İlçe Kaymakamlığı tarafından kurs atölyesi olarak kullanılan Ermeni Protestan Kilisesi’nin kendilerine iade edilmesini istedi. Papaz Ahmet Güvener’in Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğüne 6 ay önce yaptığı resmi başvuruya olumlu veya olumsuz cevap verilmedi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 1983 yılında ilgisizlik yüzünden harabeye dönüşen hayır ve hizmet kalmadığı gerekçesiyle Ermeni Protestan Kilisesine el koyup 3 yıl önce restorasyonu yapmıştı.
Yorumlar kapatıldı.