İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sivas katliamının 20. yıldönümü

Sivas Katliamı’nın bugün 20. yıldönümü. Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülen 33 aydın törenlerle anılacak. Kentteki güvenlik önlemleri de en üst düzeye çıkarıldı.Katliamın 20. yıldönümü için kentte tek anma programı düzenlenecek. Aralarında bazı siyasi partiler, Alevi-Bektaşi dernekleri ile çeşitli sivil toplum örgütlerinden oluşan kuruluşların ortaklaşa gerçekleştireceği anma etkinliği, Mevlana Mahallesi üzerindeki Ethembey Parkı önünde başlayacak.

 Burada toplananlar, Mevlana Caddesi’nden yürüyerek kent meydanına gelecek. Tertip komitesi adına Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından otelin bulunduğu caddeye doğru grubun ilerlemesi devam edecek. Otel önünde karanfil bırakılmasının ardından tertip komitesi adına konuşmalar yapılacak.
Daha önceki yıllarda ayrı olarak etkinlik düzenleyen CHP, bu yıl mevcut programa dahil olma kararı aldı. CHP’yi temsilen anmaya Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Tunceli Milletvekili Kamer Genç, İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, Erzurum Milletvekili Muharrem Işık ve İstanbul Milletvekili Üstün Sarı ile parti meclisi üyeleri katılacak. Daha önceki yıllarda Sivas’taki bazı Sivil Toplum Kuruluşları ile Valililik ve Belediye’nin ortaklaşa düzenlediği anma programı bu yıl yapılmayacak.

Güvenlik önlemleri artırıldı
Anma etkinliği için yurt içi ve yurt dışından çok sayıda katılımcının gelmesi beklenen kentte, güvenlik önlemleri artırıldı. Sivas Emniyet Müdürlüğü ekipleri, cumartesi gününden itibaren Sivas-Ankara, Sivas-Kayseri ve Sivas-Erzincan karayolu kent merkezi girişlerinde arama noktaları oluşturdu. Özel Harekat Şubesi ekiplerinin de görev aldığı güvenlik noktalarında özellikle başka şehirlerin plakasını taşıyan araçlar durduruldu. Araçlarda bulunanların üst araması ve bagaj kontrolleri ile kimlik sorgulamaları yapıldı.
2 bin 500 polis görevli
Anma programları sırasında kent merkezinde bir olay yaşanmaması için programın yapılacağı yürüyüş güzergahı ile anmanın yapılacağı, şu anda Bilim ve Kültür Merkezi olarak kullanılan eski Madımak Oteli çevresinde güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Kentteki polislere ek olarak Tokat, Yozgat, Çankırı, Erzincan, Çorum, Kayseri, Malatya ve Kahramanmaraş’tan gelecek destek çevik kuvvet polisleriyle birlikte 2 bin 500 polis kentte görev yapacak.
Eski otel binasının bulunduğu Eski Belediye Sokak girişi bu yıl da barikatlar ile kapatılarak, otelin önüne kadar girişe izin verilmeyecek. Otelin bulunduğu alana sadece tertip komitesi üyeleri ile olayda ölenlerin yakınlarının girişine izin verilecek.
Yürüyüş güzergahında bulunan ana cadde ile buraya açılan sokaklar ile kent meydanı ve Atatürk Caddesi’nin bir bölümü trafiğe kapatılacak. Mobese kameraları ile anmaya gelecekler adım adım izlenecek.
Sivas’ta ne olmuştu?
Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında Sivas’a gelen ve aralarında Aziz Nesin, Nesimi Çimen, Hasret Gültekin, Arif Sağ, Metin Altıok gibi sanatçı, yazar ve aydınlar ile diğer konuklar Alevi karşıtı kışkırtmalar sonucu hedef haline getirilmişti. 2 Temmuz 1993’te Cuma namazından çıkan kalabalıklar giderek artmış ve önce etkinliğin yapıldığı yerlere yönelerek burada bulunanlara saldırmış ve taşlamıştı.
Ardından davetlilerin kaldığı Madımak Oteli’ne yönelen kalabalık bir süre sonra oteli ateşe vererek, Şair Metin Altıok, yazar Asım Bezirci, ozan Nesimi Çimen ve Hasret Gültekin’in de aralarında yer aldığı 33 kişi ile 2 otel görevlisini öldürmüşlerdi. Olayda oteli yakmaya çalışan saldırgan gruptan 2 kişi de ölmüştü. Yazar Aziz Nesin ve Arif Sağ’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi de yakılan otelde ölümden dönmüş ve yaralı olarak kurtulmuştu.
Yargılama süreci
Katliamla ilgili 124 kişi hakkında “laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma” suçlamasıyla açılan dava 26 Aralık 1994’te sonuçlandı ve 22 kişi 15’er yıl, 3 kişi 10’ar yıl, 54 kişi 3’er yıl, 6 kişi ise 2’şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. 37 sanık hakkında da beraat kararı verildi. Sanıkların temyiz ettiği davada Yargıtay kararı bozdu ve yargılama yeniden yapıldı. 28 Kasım 1997’de biten yeniden yargılama sonucunda, 33 sanık idama ve 14 sanık 15 yıla kadar değişen hapis cezalarına mahkum edildi. Yargıtay 33 sanık hakkında verilen idam cezasını bozdu ve bu sanıklar için yapılan yeniden yargılama 2000 yılında tekrar idam cezası kararı verilmesiyle sonuçlandı. İdam cezasının kaldırılmasıyla sanıkların cezaları ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrildi.
Firari sanık 19 yıl boyunca Sivas’taymış
Katliamın kilit ismi olarak nitelendirilen firari sanıklardan dönemin Sivas Belediye Meclisi Üyesi Cafer Erçakmak ve Yargıtay’ın 1997’deki bozma kararından sonra firar eden 8 sanık ise yakalanamadı. Cafer Erçakmak’ın geçen yıl ölmesi üzerine, bu süre zarfında Sivas’ta yakalanmadan yaşamayı sürdürdüğü ortaya çıkmıştı.
Dava zaman aşımına uğradı
Öte yandan, Sivas davasının firari 5 sanığı ile ilgili kısmı 13 Mart 2012 tarihinde zaman aşımına uğradı ve düşürüldü. Bu kararın kamuoyunda yarattığı tepki ile çok sayıda protesto gösterileri yapıldı.

Yorumlar kapatıldı.