İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk Dünyası Diaspora Temsilcileri Bakü’de Toplandı

Diaspora temsilcileri dünyada ortak hareket etmenin yollarını arıyor. Türk Dili Konuşan Ülkeler Konseyi’ne (Türk Konseyi) üye ülkelerin diaspora işlerinden sorumlu bakan ve kuruluş başkanları Azerbaycan’da toplandı.Türk Konseyi’ne üye ülkelerin diaspora işlerinden sorumlu yetkililerinin 1. forumu başkent Bakü’de başladı. Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi organizasyonunda düzenlenen foruma, dünyanın 44 ülkesinden 500’den fazla diaspora temsilcisi katıldı. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’den diaspora kurumlarının başkan ve üst düzey yetkililerinin ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı’nın katıldığı forumda, Türkiye’yi Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç temsil ediyor.

Katıldığı forumu basın mensuplarına değerlendiren Yurtnaç, toplantıda, Türk dilli konuşan ülkelerin dünyada birlikte hareket etmesine yönelik çalışmaların temelinin atılacağını söyledi.
Forumun çok önemli bir altyapı toplantısı olduğuna vurgu yapan Yurtnaç, doğru yol alınması için altyapının sağlam atılması gerektiğini belirtti.
1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına da değinen Yurtnaç, farklı platformlarda bu iddialara karşı çalışma yürüttüklerini, yine Hocalı Katliamı ve Karabağ sorunları gibi konularda ortak hareket etmek için platformların oluşturulması gerektiğini söyleyerek, forumun da bunlardan biri olduğunu kaydetti.
Türk Konseyi Genel Sekreteri Akıncı ise yaptığı değerlendirmede, dünyada Türk diasporaları olarak sayıca fazla, nüfuz olarak zayıf olduklarını, amaçlarının bunu artırmak olduğunu kaydetti.
Türk diasporalarının birleştikleri ve ortak hareket ettikleri takdirde nüfuzlarının artacağına dikkati çeken Akıncı, bu takdirde ortak menfaatlerin daha iyi korunacağını söyledi.
Forumda, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in tebrik mesajları okundu.
Bir gün sürecek forumun sonunda Türk Dünyası diasporalarının ortak işbirliğine yönelik bir bildirinin imzalanacağı belirtildi.
Kaynak: AA

http://haberciniz.biz/turk-dunyasi-diaspora-temsilcileri-bakude-toplandi-2117075h.htm

Yorumlar kapatıldı.