İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP’li Oktay Ekşi’den CNN’e: Utanmalıdır

Eski Basın Konseyi Başkanı ve CHP İstanbul milletvekili Oktay Ekşi, Gezi Parkı olaylarını canlı yayınladığı için ‘Gezi’ eylemcilerinin övgüsünü kazanan CNN International’i 24 Nisan öncesi Ermeni örgütlerin kampanyasını yaptığı için topa tutmuş. Gezi Parkı olaylarında yaptığı manipülatif yayınlarla eylemi destekleyen kesimlerin kalbini kazanan CNN International, geçmişte ‘Ermeni Katliamı yapıldı’ diye kampanyalar yaptığı için aynı kesimlerin tepkisini çekmişti.

“CNN UTANMALIDIR”
İşte o tepkilerden biri, eski Basın Konseyi Başkanı, şimdilerin CHP Milletvekili Oktay Ekşi’nin Hürriyet’teki köşesinde yankı bulmuştu. Ekşi, 22.04.1998 tarihinde kaleme aldığı “CNN utanmalıdır…” başlıklı yazısında CNN International’i, Ermeni örgütlerinin “Ermeni katliamı yapıldı” diye yaptığı 24 Nisan kampanyasına alet olduğu için topa tutmuştu.
Ekşi, yazının girişinde her sene 24 Nisan yaklaşınca bir kısım Ermeni örgütlerinin ve militanlarının ateşi yükseldiğini belirtip, ‘‘Türkler’in 1915 yılında yaptıkları Ermeni katliamının unutulmamasını ve Türkiye’nin bu yüzden Ermeniler’den özür dilemesini” talep ettiklerini hatırlatmış ve özür dilemek dışında şu talepleri olduğunu yazmıştı: ‘‘Önce bu yüzden zarar görenlere tazminat ödeyin. Sonra da… Bizim topraklarımızı (!?) iade edin.”
Ancak yine de anlayabileceklerini, çünkü tarihe onları öyle bizim böyle baktığımızı belirten Ekşi, “Batı dünyasının CNN gibi pek iddialı televizyonuna ne dersiniz?” diyerek CNN’e şu ifadelerle yüklenmişti:
“Önceki akşam Insight isimli programda belli ki 24 Nisan kampanyası içinde bu konuyu işlediler. Bugünkü Hürriyet’te özetini okuyacağınız gibi, meğer Osmanlılar döneminde Ermeniler çok zulüm görmüşlermiş. Onlar -tıpkı öteki Hıristiyanlar ve Museviler gibi- aşağılanırlarmış. Örneğin kamu hizmetine alınmazlarmış.
Keza bu Ermeni katliamı denen şey neden yaşanmış biliyor musunuz?
Enver Paşa’nın başında olduğu Genç Türkler (İttihat Terakki) Pantürkizm yani Asya’daki Türkler’i Osmanlılar’la birleştirmek amacıyla bir kampanya başlatmış. Enver Paşa Doğu’ya gitmeye kalkınca önünde Ermeniler’den oluşan bir engelle karşılaşmış. O da, hani Sırplar’ın Bosna-Hersek’te Müslümanlara yaptığı ‘‘etnik temizlik” hareketi var ya… Onun gibi kadın çocuk demeden Ermeni nüfusun yarısını öldürtmüş.
Bunları bilim adamı, tarihçi sıfatlı insanlar söylüyor.
Şu ‘‘kamu hizmeti yasağı” yalanını tekzibe bile değmez. Bogos Nubar Paşa’ya paşalığı, Edirne milletvekili Babikyan Efendi’ye milletvekilliğini, Orman ve Madenler Bakanı Mavro Kordato Efendi’ye bu makamı ve daha böyle pek çok kişiye kamusal görev ve sıfatı acaba kim verdi?
Yayını izleyen de sanır ki Ermeniler bahçede çiçek toplarken, Osmanlılar gelip onları katletti…
Oysa Osmanlı vatandaşı Ermeniler’in sırf 1895 yılının 29 Eylül ile 3 Aralık tarihleri arasında yani 66 günlük bir sürede çıkardıkları karışıklık ve ayaklanmaların sayısı tam 24’tür. (Kaynak Kamuran Gürün: ‘‘Ermeni Dosyası” 1983 baskısı sayfa: 115) Sonraki sayısız isyan da cabası…
CNN’de konuşan Christopher Walker isimli İngiliz tarihçi bunları hiç görmüyor. Sanki 1915 olaylarının özü Enver Paşa’nın ‘‘Turan” macerasıymış gibi konuşuyor.”
TÜRKLER CNN’E NASIL İNANACAK?
Programda 1915 Ermeni tehciri olayının Hitler’in Yahudi katliamı ile aynı kefeye konulmak istendiğini belirten Ekşi, CNN’i yazının sonundaki şu sözlerle topa tutmuştu:
Asıl hazin olan Türkler’e kendi görüşlerini ifade imkânı vermeyen ama onları açıkça suçlayan bir programın dürüst ve tarafsız gazetecilik iddiasıyla CNN gibi bir TV kanalında tüm dünyaya yayınlanmasıdır.
Bu kadar utanç verici bir yayından sonra CNN, Türkler’in kendisine inanmasını bekleyebilir mi?
Kaynak: Haber7

Yorumlar kapatıldı.