İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Soykırımının anılması salonda adresini buldu

Ermenistan Diaspora Bakanı Hranuş Hakobyan, Cenevre’e Uluslararası Göç Örgütü (UGÖ) tarafından  «Göçe ilişkin uluslararası diyalog» çerçevesinde Diaspora temalı Bakanlar Konferansına katıldı. Konferansa  60’ı aşkın ülke temsilcisi katıldı… Konferansa katılan Türkiye delegasyonu bakan Hakobyan’ın konuşmasından hemen sonra, 2009 yılında imzalanan protokollere ilişkin hatırlatmada bulunarak, Ermeni Soykırımı tarihi gerçekliğinin araştırılması gerektiğini kaydederek yanıtlamaya çalıştı. Hakobyan, Ermenistan delegasyonu adına  Türk heyetine hitaben, Ermeni Soykırımının anılmasının salonda gerçek adresini bulmasına memnun olduğunu belirterek tepkisini kaydetti. Bakan Ermeni Diasporasının Türkiye tarafından işlenen Ermeni Soykırımının sonucu olduğunu ve Türk delegenin bu konuda herhangi bir şüphesi olmadığını zannettiğini ve Ermeni Soykırımının tanınacağı en nihayetinde bir günün geleceğine ifade etti.

***
Ermenistan Diaspora Bakanı Hranuş Hakobyan, Cenevre’e Uluslararası Göç Örgütü (UGÖ) tarafından  «Göçe ilişkin uluslararası diyalog» çerçevesinde Diaspora temalı Bakanlar Konferansına katıldı. Konferansa  60’ı aşkın ülke temsilcisi katıldı.
Diaspora Bakanlığı Basın Servisinden verilen bilgiye göre; konferansta açılış konuşmasını UGÖ Gn. Direktörü  William Lacy Swing yaptı. Swing konuşmasında ilk konferansın bu düzeyde toplanmasını, diasporası olan ülkeler arasında deneyim değişimi, diyaloğun oluşması ve ilişkilerin gelişimi açısından önemini vurguladı.
Konferans esnasında  tartışmalar «Diasporalar ve toplumlar», «Diasporalar ve devletler», « Diasporalar ve Gelişim»  olak üzere 3 esas doğrultuda gerçekleşti.
Diaspora Bakanı Hranuş Hakobyan, «Diasporalar ve devletler» tartışması esnasında bir konuşma yaptı. Diasporaların oluşmasında esas sebepler olarak savaşlar, toplumsal ve ekonomik krizler, yurttaşların istihdam amaçlı seyyaliyeti, globalleşen dünya vb. etmenleri anan bakan  Ermeni Diasporasının oluşmasında en önemli sebep olan Ermeni Soykırımına değindi.
Hranuş Hakobyan konuşmasında devlet-diaspora ilişkilerinin gelişim politikası, bunu gerçekleştirilme modelleri yanısıra Ermenistan Diaspora Bakanlığı tarafından geliştirilmiş ve gerçekleştirilen programlara ilişkin bilgi verdi.
Diaspora Bakanlığının devasa potansiyeli, bunu hedef ve doğuş ülkesi siyasal, sosyo-ekonomik, kültürel yaşamı üzerindeki etkisine değindi. Diasporalara ilişkin sorunların uluslararası düzeyde tartışılmasına yönelik memnuniyetini kaydeden Hakobyan, bunların periyodik hale dönüşmesi, geneş çözümler bulunması, diaspora hakları ve yükümlülükleri yönünde  devletlerüstü, devletlerarası, devlet altı ve Anayurt-Diaspora ilişkilerinde , BM ilgili belgeleri ve yapılarında ifadesini bulması yönünde umudunu kaydetti. Bakan Hakobyan uluslararası topluma , ulusal, dini farklılıkların, gelenek ve göreneklerin dikkate alınarak diasporaların toplumlara  kültürel diyalog aracılığıyla entegrasyonuna katkıda bulunmaları çağrısında bulundu. Bakan Hakobyan’ın  BM tarafından diaspora meseleleriyle uğraşan Çalışma Grubu tesisine ilişkin öneri katılımcılar çevresinde büyük ilgi yarattı, katılımcılar BM’e sunulmak  üzere tasarı hazırlanmasını önerdiler.
Konferansa katılan Türkiye delegasyonu bakan Hakobyan’ın konuşmasından hemen sonra, 2009 yılında imzalanan protokollere ilişkin hatırlatmada bulunarak, Ermeni Soykırımı tarihi gerçekliğinin araştırılması gerektiğini kaydederek yanıtlamaya çalıştı. Hakobyan, Ermenistan delegasyonu adına  Türk heyetine hitaben, Ermeni Soykırımının anılmasının salonda gerçek adresini bulmasına memnun olduğunu belirterek tepkisini kaydetti. Bakan Ermeni Diasporasının Türkiye tarafından işlenen Ermeni Soykırımının sonucu olduğunu ve Türk delegenin bu konuda herhangi bir şüphesi olmadığını zannettiğini ve Ermeni Soykırımının tanınacağı en nihayetinde bir günün geleceğine ifade etti.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.