İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

The New York Times ‘ilancı’ları: Politik aktivistler değil, vatandaşız!

Haber: Serkan Ocak – serkan.ocak@radikal.com.tr / 
Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan gelişmeler tüm dünyada haber olmaya devam ederken ABD’deki bir grup Türk, ilginç bir kampanyaya imza attı. Türkiye ’de neler olduğunu dünyaya anlatmak isteyen 3 kişinin başlattığı yardım kampanyası amacına ulaştı. The New York Times ve Washinton Post gazetelerine ilan basmak için gerekli 50 bin dolar için başlatılan kampanyada toplanan para, şimdiden 90 bin doları aştı. Kampanyayı başlatan Türkler, Radikal’e yaptıkları açıklamada, ilanın perşembe ya da cuma günü yayınlanacağını, kendilerinin de ‘aktivist’ ya da ‘politik’ kişiler değil, ‘normal vatandaşlar’ olduklarını söyledi.

Murat Aktihanoğlu, Duygu Atacan ve Oltaç Ünsal tarafından indiegogo.com’da bir yardım kampanyası başlatıldı. ‘Türkiye’de neler olup bittiğini dünyaya duyurmak için’, The New York Times ve Washington Post’a ilan vermeyi hedefleyen kampanyanın 50 bin dolara ihtiyacı vardı. Para miktarı, pazar günü saat 16.00’da başlayan kampanyada, pazartesi günü saat 10.00’a gelindiğinde 60 bin dolara ulaşmıştı bile. ‘Full Page Ad for Turkish Democracy in Action: OccupyGezi for the World’ adındaki kampanya kapsamında, salı günü 16.00 itibarıyla 92 bin 850 dolara ulaşıldı.
Kampanyanın başlatıcılarından Aktihanoğlu, Radikal’e yaptığı açıklamada ilanın perşembe ya da cuma günü yayımlanacağını belirtti. Aktihanoğlu, amaçlarının “Dünyayı bilgilendirmek, Türkiye’de olanlar konusunda ve ilgilerini çekmek” olduğunu belirterek, kampanya ile de bunu başardıklarını söyledi. Aktihanoğlu, ayrıca “Biz aktivist ya da politik değiliz, normal vatandaşız, bunu herhangi başka biri de yapabilirdi” dedi.
Dünyanın en büyük iki gazetesinde, “Türkiye’de neler oluyor” başlığı ile yayınlanacak ilanda şu ifadeler yer aldı:
“Milyonlar, hükümetlerinin İstanbul ’daki Gezi Parkı’nı kurtarmayı amaçlayan barışçıl protestolarına verdiği şiddetli tepki nedeniyle öfkelendi. Başbakan Erdoğan ’ın 10 yıllık döneminde kişisel hak ve özgürlüklerimizin sürekli erozyona uğradığına şahit olduk. Çok sayıda gazeteci, sanatçı ve milletvekillerinin tutuklanması, ifade özgürlüğü, kadın hakları ve hatta alkol satışlarında bile kısıtlamalara gidilmesi iktidar partisinin demokrasi konusunda ciddi olmadığını gösterdi. Başbakan defalarca ulusunun kaygılarını küçümseyip aşağılarken Türkiye’nin medyası da utanç verici düzeyde sessiz kaldı. Bizler öğrenciyiz, işçiyiz, anneyiz, babayız. Çeşitli etnik grupları ve inançları, dinleri ve ideolojileri temsil ediyoruz. Türkiye’nin geleceğiyle ilgili kaygılarımız nedeniyle bir arada duruyoruz.
Polis şiddetine son verilmesini talep ediyoruz. Özgür ve tarafsız bir medya talep ediyoruz. Bir otokratın diktelerinin yerine açık diyalog talep ediyoruz. Umuyoruz siz de bu diyaloğa katılır ve bizimle dayanışma kurarsınız.”
#GeziParkı #OccupyGezi #DirenGeziParki etiketlerini de taşıyan reklamın en altında, “Bu açıklamanın gideri dünyanın her yerindeki kaygılı bireylerce karşılanmıştır” denildi.

Yorumlar kapatıldı.