İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Ulusal Enstitüsü: Amerikan yönetimi Ermeni Soykırımından haberdardı

Amerika Ermeni Asamblesi bünyesinde faaliyet gösteren Ermeni Ulusal Enstitüsü (Armenian National Institute, ANI) Birleşik Devletler tarafından Ermeni Soykırımının tanınması ve kitlevi kırımların kınanmasına ilişkin belge seçkisini yayımladı. Enstitü çalışmalarını yöneten tarihçi Dr. Rouben Adalian, Amerikan yönetiminin Ermeni kırımlarından haberdar olduğunu ve meydana gelen olayları daha geçtiğimiz yüzyılın başında, hem başkan hem de Senato düzeyinde birçok kereler kınadığını kaydetti.

11 sayfadan oluşan belgede; Soykırım uygulanan yıllarda Birleşik Devletlerin, Beyaz Sarayın doğrudan himayesinde büyük insani çalışma gerçekleştirdiği belirtilmekte. Bu arada Osmanlı İmparatorluğu politikalarının maduru Ermenilere yardım için Amerikan Kongresinin özel kararıyla «Near East Relief» (Yakındoğu Yardım) Kurumu kuruldu.
1916-1920 yılları arasında ABD Senatosunda kırımlara ilişkin tasarılar kabul edildi. 1918 yılında eski başkan Theodore Roosevelt  meydana gelen olayları ″I. Dünya Savaşı yılları esnasında gerçekleşen en büyük afet″ olarak nitelendirdi.
Daha sonra 9 Nisan 1975’te Kongre N.148 Tasarısıyla, 24 Nisanı  insan tarafından insana yönelikşiddet günü, 1915’te gerçekleşeni Ermeni Soykırımı olarak tanımladı. Aynı içerikte diğer bir belge 1984 yılında kabul edildi. 1981 yılında 4838 Sayılı Duyuruyla olaylar başkan Ronald Reagan tarafından Soykırım olarak nitelendirildi.
Adalian, sunulan bütün bu belgelerin, günümüzde Kongrenin bunu tanımasını değil, daha önce birçok kez derc edilmiş tutumunu yeniden teyid etmesi gerektiğini vurguladı.
Dr. Rouben Adalian açıklamasında şunları vurguladı: ″Türkiye’nin inkarcı siyaseti ve geçtiğimiz onyıllarda konuya daha vakıf nesilden yetkililerin yerini konuya daha az hakim kişilerin alması, Amerikan yetkilileri ve toplumunun eğtimesi ve Büyük Afete ilişkin gerçekliğin sunulması anlamında bugün Amerikan Ermeni toplumunun önüne aşması gereken yeni aciliyetler yaratmaktadır.″
Halihazırda ABD Temsilciler Meclisinde, Ermeni hakının Soykırımını kınayan bir tasarı dolaşımda bulunmakta. Büyük Ermeni Soykırıma ilişkin Ermeni Ulusal Enstitüsünün hazırladığı Raporu Amerika Ermeni Asamblesi portalından indirmek mümkündür.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.