İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan I. Cumhuriyet Gününü kutluyor

Ermenistan bugün  I. Cumhuriyet Gününü kutluyor. 1918 yılında Ermeni düzenli birlikleri ve milis güçler, hayatları pahasına sayıca üstün Türk birliklerine karşı zafer kaydederek, onların Erivan’a sirayet etmelerini engellediler. Tam 95 yıl önce Tiflis’te bulunan Ermeni Ulusal Konseyi Ermenistan’ın bağımsızlığını ve I. Ermenistan Cumhuriyetinin kurulduğunu ilan etti.

Ermenistan’ın Bağımsızlık Bildirisinde şu ifade yer almaktaydı:
″Transkafkasya’nın siyasal bütünlüğünün sekteye uğraması, Gürcistan ve Azerbaycan’ın bağımsızlıklarını ilan etmesinden ötürü Ermeni Ulusal Konseyi kendini Ermeni illerinin yüksek ve tek egemeni olarak ilan eder.″
Ermenistan I. Cumhuriyetinin devlet idari organlarının tesisi işinde rolü çok önemlidir. Ne yazık ki bağımsız Ermenistan Cumhuriyetinin hayatı kısa sürdü ve Ermenistan 29 Kasım 1920’de, Rus 11. Kızıl Ordunun Ermenistan’a girmesiyle bağımsızlığını kaybetti.
28 Mayıs etkinlikleri Ermeni halkının kahraman evlatlarının anısını ebedileştiren ve muharabelere meydan olan Sardarapat Anıt Kompleksi alanında gerçekleştirilmektedir.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.