İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Diasporası Yüksek Mahkeme’nin Kararını Bekliyor

ABD’nin California eyaletinde Ermenilerin sigorta şirketlerine tazminat davası açabilmelerine izin veren yasa, ABD Yüksek Mahkemesi tarafından değerlendiriliyor. Yüksek Mahkeme’nin Beyaz Saray’dan da konuyla ilgili görüş talep ettiği değerlendirme sürecinin önümüzdeki aylarda sonuçlanması bekliyor.

ABD’deki Ermeni avukatlar, Yüksek Mahkeme’nin kararı sonrasında sadece sigorta tazmini için değil Türkiye’den toprak ve mülk talebi için de dava açmaya hazırlanıyor.
California Eyalet Kongresi tarafından 2000’de kabul edilen söz konusu yasa, 1915 olaylarında hayatını kaybeden Ermenilerin mirasçılarına, sigorta şirketlerine dava açma hakkı tanıyor. Üç kez California Temyiz Mahkemesi’ne gelen yasa, Şubat 2012’de verilen son kararda bozulmuş ve Ermeniler için dava yolu kapanmıştı.
ABD Yüksek Mahkemesi, 2012 Ekim ayında Obama yönetiminden sigorta tazminat taleplerine ilişkin davaya yönelik görüş talebinde bulunmuş, Talebe cevap niteliğindeki görüş beyanında Obama yönetimi, Yüksek Mahkeme’den söz konusu davanın görülmemesini talep etmişti.
“Davanın Kabulü, “Soykırım”ın Tanınması Anlamına Gelmeyecek”
Obama yönetiminin talepleri aleyhinde görüş bildirmesinden sonra harekete geçen Amerikalı Ermeni avukatlar, Yüksek Mahkeme’ye kendi görüşlerini içeren bir beyanat sundu.
Yüksek mahkemeye sunulan beyanatta 1915 olaylarından “tehcir” şeklinde bahsettikleri dikkat çeken Ermeni avukatlar, sigorta tazminatı davasının kabulünün sözde Ermeni soykırımının tanınması anlamına gelmeyeceğini ileri sürdü.
Ermeni avukatların iddialarının aksine California Eyaleti’ndeki söz konusu yasa, 1915 olaylarını “Ermeni Soykırımı” da olarak bilinen period olarak tanımlıyor.
Public Radio of Armenia’nın haberine göre Yüksek Mahkeme’nin kararı ne olursa olsun çabalarını devam ettireceklerini açıklayan Ermeni avukatlar, 1915 olaylarının 100. yılına kadar sadece sigorta tazminatı için değil Türkiye’den toprak ve mülk talebi için de dava açacaklarını açıkladılar.

Yorumlar kapatıldı.