İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gazi’de Maket kiliseye saldırı

Mimarlık Fakültesi 1. sınıfı öğrencilerinin yaptığı 1/10 ölçekli kilise maketi, bir öğretim üyesinin ‘Neden cami maketi hazırlamıyorsunuz’ sorusunu sormasının ardından gece yarısı parçalandı. Gazi Üniversitesi’nde, üniversite yönetimi ile öğrenciler arasında “maket kilise” krizi yaşandı. Üniversitenin Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı kilise maketlerinin, üniversite yönetimi tarafından gece vakti yıktırıldığı iddia edildi. Fakülte öğrencileri, üniversitedeki bir öğretim üyesinin kendilerine, “Neden cami maketi hazırlamıyorsunuz?” diye sorduğunu öne sürdü. Fakülte Dekanı Mahmut Özbay’ın ise konu hakkında bilgisinin olmadığını belirterek, “Haberimiz olsaydı gereken tedbirleri alırdık” dediği öğrenildi.

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 1. sınıf öğrencileri tarafından 1/10 ölçeğiyle hazırlanan kilise maketlerinin üniversite yönetimi tarafından yıktırıldığı ileri sürüldü. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Öğrenci Komisyonu üyesi de olan fakülte öğrencileri, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden bir açıklama yaparak Gazi Üniversitesi yönetimini konu hakkında açıklama yapmaya çağırdı.
Açıklamada, üniversitedeki bir öğretim üyesinin kilise maketi hazırlayan öğrencilere, “Neden cami maketi hazırlamıyorsunuz?” diye sorduğu öne sürüldü. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Mimarlık öğrencileri olarak 1/10 ölçekte yapılan bir maketin ne kadar masraf ve emekle yapıldığını çok iyi biliyoruz. Arkadaşlarımızın böyle bir zorbalıkla kendi emeklerini yok etmek zorunda bırakılmalarına karşı çıkıyoruz. Herhangi bir açıklama yapmayarak suçlamaları kabul ettiğini düşündüğümüz Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Bölüm Başkanı’nı acilen bu olayı bir açıklığa kavuşturmaya ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye davet ediyoruz.
Bizler üniversitelerde bilimsel ve özgür bir eğitim isteyen öğrenciler olarak bu olayın takipçisi olacağımızı bildiririz. Bütün bu nedenlerle Ankara’daki bütün mimarlar ve mimarlık öğrencileri Perşembe günü saat 18.30’da Yüksel Caddesi’nde bir açıklama yapacağız.”
Dekan: Haberimiz yok
Fakülte öğretim üyelerinden Aktan Acar, fakülte dekanı Mahmut Özbay ile konu hakkında görüştüklerini söyledi. Acar, “Dekanımız, emek ve zaman harcanmış bu çalışmaların kaldırılması talimatından habersiz olduklarını, bilgileri olsaydı maketlerin hasar görmemesi için gereken tedbirlerin alınacağını ifade etti. Konunun tartışma konusu olmasından üzüntü duyduğunu belirtti” açıklaması yaptı.

Yorumlar kapatıldı.