İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Anayasa Ermenileri de kapsayacak

Burcu Karakaş
Akdeniz bölgesi Akil İnsanlar Heyeti, Hatay’ın Vakıflı köyünde Ermeni cemaati ile bir araya geldi. Heyetten Kadir İnanır, çözüm sürecinin sonunda hazırlanacak anayasanın her kesimi kapsayacağını belirterek Ermeni vatandaşlara, “Rahat yaşayın, anayasa sizi de kapsayacak” dedi… Lale Mansur, vatandaşları Ermenice “Sizi çok seviyoruz. Merhaba ve hoş geldiniz” sözleri ile selamladı. Mansur, “Bu kilisede yakılan mumlar tutarmış” diyerek, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ile kilisede barış temennisiyle mum yaktı.

***
Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz grubu, dün Türkiye’de kalan son Ermeni köyü Vakıflı’yı ziyaret etti. Hıdırbey köyünde ise kahve toplantısında bir muhtar, Kadir İnanır’a ‘Bu işe Kadir Baba ‘Evet’ demişse, bu işte bir hayır vardır’ dedi
BURCU KARAKAŞ
Akdeniz bölgesi Akil İnsanlar Heyeti, Hatay’ın Vakıflı köyünde Ermeni cemaati ile bir araya geldi. Heyetten Kadir İnanır, çözüm sürecinin sonunda hazırlanacak anayasanın her kesimi kapsayacağını belirterek Ermeni vatandaşlara, “Rahat yaşayın, anayasa sizi de kapsayacak” dedi.
Lale Mansur, Kadir İnanır, Öztürk Türkdoğan, Şükrü Karatepe, Muhsin Kızılkaya, Tarık Çelenk ve Hüseyin Yayman’dan oluşan heyet Hatay’ı ziyaret etti.
‘Kadir Baba varsa tamamdır’
Heyet, ziyaretlerine Hıdırbey köyündeki “Kır Kahvesi” adlı mekanda muhtarlar, köyün ileri gelen isimleriyle kahvaltı ederek başladı. Muhtarlar, barış sürecine destek verdiklerini dile getirdi. Lale Mansur’un “Süreç hakkında endişeleriniz var mı” sorusu, bir ağızdan “Hayır” cevabı ile karşılandı. Söz alan bir muhtarın, “Barıştan kim zarar görür? Eğer bu işe Kadir baba ‘Evet’ demişse, bu işte bir hayır vardir. Kadir baba ‘Evet’ demişse, kim ne diyebilir?” sözleri dakikalarca alkışlandı.
Kahvaltının ardından Hıdırbeyli vatandaşlar, heyet üyelerine çiçek ve yapraktan birer taç hediye etti. Heyet, hediye edilen taçlarla “Musa Ağacı” olarak bilinen ağacın altında vatandaşlarla beraber toplu fotoğraf çektirdi. Hayranlarının yoğun ilgisiyle karşılaşan Kadir İnanır, fotoğraf çektirmek isteyenlerle kameralara ayrıca poz verdi.
Barış için mum yaktı
Daha sonra Türkiye’de kalan tek Ermeni köyü olan Vakıflı köyüne giden heyet, Meryem Ana Kilisesi’nde Ermeni cemaati ile bir araya geldi. Lale Mansur, vatandaşları Ermenice “Sizi çok seviyoruz. Merhaba ve hoş geldiniz” sözleri ile selamladı. Mansur, “Bu kilisede yakılan mumlar tutarmış” diyerek, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ile kilisede barış temennisiyle mum yaktı.
Vakıflı köyü Ermeni Cemaati Başkanı Cem Çapar, Vakıflı’nın Türkiye’deki tek Ermeni köyü olduğunu belirterek, “Kilisemiz 100 yıllık. Burada 135 kişi yaşıyoruz. Köyümüz maalesef Türkiye’de kalan tek Ermeni köyü” dedi. Çapar, Kadir İnanır’ın “Okulunuz var mı? Kaç öğrenciniz var?” sorularına ise, köyde her sınıftan toplam 29 öğrenci bulunduğunu, okul açılması için yeterli sayıda öğrenci olmadığını anlatarak, “Ermeni okulları sadece İstanbul’da. Çocuklarımızı dilimizi öğretebilmek için İstanbul’a göndermek zorundayız. Zor bir durum” diye konuştu.
İnanır ise barış süreciyle beraber yapılacak anayasanın toplumun her kesimini kapsayacağını dile getirerek, “Devam eden barış süreci bölgesel görünüyorsa da öyle değil. Süreç sonunda yapılacak demokratik anayasa sizleri de kapsayacak. Bunun hazırlıkları var. Burada rahat yaşayın. Moralli ve güçlü yaşayın” dedi.
İP’den yine protesto
İşçi Partisi, Türkiye Gençlik Birliği ve Atatürkçü Düşünce Derneği’ne mensup bir grup, İskenderun Yelken Kulübü’nde sivil toplum örgütü temsilcileri ile basına kapalı yapılan toplantı öncesi Akil İnsanlar heyetini protesto etti. “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir” pankartı ve Türk bayrakları taşıyan grup, bir basın açıklaması okudu. Açıklamada, “Sizleri dinlemeyeceğiz. Vatanı böldürtmeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.
.

Yorumlar kapatıldı.