İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

24 Nisan çağrısı: Soykırım kurbanlarını anıyoruz

1915 Ermeni Soykırımı kurbanları İstanbul, Ankara ve İzmir’de anılacak. Aktivist, gazeteci, akademisyen ve sanatçıların, soykırımın başlangıç tarihi 24 Nisan’da Taksim’de yapılacak anmaya katılım çağrısı: “Son 100 yılda bu topraklar çok acılar gördü.Bir halklar mozaiği olan Anadolu, yekpare bir ulus yaratma sevdasıyla kısırlaştırıldı, renksizleştirildi, soldu. Başta Müslüman olmayanlar olmak üzere halklar topluca ülkeden sürüldü, kaçırtıldı, mülksüzleştirildi; kalabilenler zorla asimile edildi, asimile edilemeyenler de inkâr veya imha edildi. Ama en korkuncu, bu toprakların en eski ev sahiplerinden olan Ermenilerin başına geldi. 24 Nisan 1915’te başlayan bu imha hareketiyle Ermeni halkı topluca yok edildi.

 ***
Bu trajik hatırayı unutmamak ve unutturmamak için;
Ermeni Soykırımı’nın 98. yılında, yitirdiğimiz bütün yurttaşlarımızın anısı önünde saygıyla eğilmeye davet ediyoruz.
***
Abdullah Demirbaş (Sur Belediye Başkanı), Prof. Dr. Ahmet İnsel, Attila Tuygan (Yayıncı), Aydın Engin (Gazeteci), Balçiçek İlter (Gazeteci), Prof. Cengiz Aktar, Cengiz Alğan (DurDe sözcüsü), Doğan Tarkan (DSİP Gen. Bşk.), Doç. Dr. Erol Köroğlu, Prof. Ferhat Kentel, Prof. Gençay Gürsoy, Halil Berktay (Tarihçi, Öğretim Üyesi), Işın Eliçin (Gazeteci), Jale Mildanoğlu (Barış Aktivisti), Kemal Gökhan Gürses (Sanatçı), Kerem Kabadayı (Mor ve Ötesi), Levent Şensever (DurDe), Orhan Kemal Cengiz (Yazar), Roni Margulies (Şair-Yazar), Sevil Turan (YGSP Eş Başkanı), Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Şenol Karakaş (DSİP eş sözcüsü), Doç Dr. Tolga Tüzün, Prof. Dr. Taner Akçam, Turgay Oğur (Genç Siviller), Ufuk Uras (23. Dönem Milletvekili), Doç Dr. Ümit İzmen, Yıldıray Oğur (Gazeteci-yazar), Yıldız Önen (Küresel BAK), Zeynep Tanbay (Dansçı)
Tarih: 24 Nisan, Çarşamba
Yer: Taksim Meydanı
Saat: 19.15 (toplanma 18.30, anma programı 19.15)”
Ankara’daki anma 24 Nisan’da Sakarya Meydanı’nda gerçekleşecek. Toplanma saati 18.30, anma 19.15’te başlayacak.
İzmir’de saat 18.00’de başlayacak anmanın adresi Basmane Meydanı.
Neden 24 Nisan?
24 Nisan 1915’de İttihat ve Terakki hükümetinin emriyle, İstanbul’da 200’den fazla Ermeni düşünür, yazar, entelektüel, doktor, hukukçu, milletvekili tutuklandı. Hepsi tehcir edildi ve vahşice katledildi. Ardından 1.5 milyon Ermeni’nin yurtlarından zorla sürülmesi ve katledilmeleri geldi. 24 Nisan, 20. yüzyılın ilk soykırımının başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor ve tüm dünyada katledilen insanlar için anma etkinlikleri düzenleniyor. Soykırımın gerçekleştiği topraklarda kitlesel anmalar, ilk kez 24 Nisan 2010’da Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi tarafından başlatılmıştı.
Marksist.org

Yorumlar kapatıldı.