İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Serj Sarkisyan’ın «Ermeni Soykırımı: 100. Yıl Arifesinde Aciliyetler» Konferansina mesaji

Saygıdeğer dostlar, Ermeni Soykırımı tarihi ve dersleri sadece Ermeni halkının tarihi ve belleğiyle alakalı değildir. Bu aynı zamanda Türk devleti ve Türk halkının tarih ve belleğiyle de eşit derecede alakalıdır ve bu açıdan on yıllarca sürekli sabit kalan sessizlik ve inkarcı duruşun artık mevzi kaybettiğini ve Türk toplumunun daha bilinçli kesimlerinin geçmişte meydana gelen trajediye yönelik şartlı yaklaşımlar ve duruşu revize etme yönünde kendi içinde güç bulması dahası hatta resmi tutuma eleştirel yaklaşımı ve yeni inkarcı durumlara karşı isyan etmesi bizim için yüreklendiricidir. Biz Ermeni ve Türklerin gelecek nesillerinin bir arada yaşama yönünde yeni formülasyonu mutlaka bulacakları ve buna ulaşmak için mutlaka, adaletin yeniden tahsisinin teminatı olarak,  geçmişte işlenen suçların sonuçlarının  giderilmesi meselesinde  işbirliğinin  faydalı olacağı kanaatindeyiz.

***
Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan bugün 22 Mart’ta Ermeni Soykırımının 100. Yılı Etkinlikleri Devlet Koordinasyon Komisyonunun düzenlediği «Ermeni Soykırımı: 100. Yıl Arifesinde Acilliyetler» Konferansına bir mesaj iletti.
Mesajda özellikle şunlar ifade edilmekte:
«Ermeni Soykırımının 100. Yıl arifesinde özellikle dünyanın farklı köşelerinde gerçekleştirilecek etkinlikler gündeminin hazırlanması yanı sıra var olan eksikliklere değinme, bunların ortadan kaldırılması Ermeni Soykırımının yüzüncü yılına yönelik farklı mahiyetteki etkinlikleri gereğince tertipleme ve bunlara uluslararası anlam katma konusunda bize daha kapsamlı ve derinlemesine yaklaşım olanağı sağlaması önümüzdeki süreçte yapacaklarımız anlamında acilliyet taşıyan bir meseledir.
Önümüzdeki yıl tüm insanlık I. Dünya Savaşı kayıplarını anacak ve insanlığın karşılaştığı bu geniş ölçeli savaşın sonuç ve derslerine değinecektir. Ne yazık ki bu savaş örtüsü altında gerçekleştirilen kitlesel katliam ve soykırımlar cezasız kaldılar ve işte burada yeni ve hacmen daha korkunç II. Dünya Savaşı ve Holokost’un korkunç köklerini ve orjinini aramalıyız.
Soykırımı yaşamış Ermeni halkı, dünya üzerinden kendisini silme arzusundaki mücrimler ve onların işlerini devam ettirenlere rağmen, ayakta kalmayı, ülkesini inşa etmeyi, Diaspora’da güçlü ve umut verici kurumlar yaratmayı başardı. Büyük Afet’in yüzüncü yılı sadece bir yıl dönümü değildir; etkinlik ve anma törenlerinin yapılması bize tüm dünyaya birlikteliğimizi gösterme ve soykırımın sonuçlarının giderilmesi meselesinde sadece geri çekilmemeyi değil aynı zamanda gelecek nesillere mücadele ve dirençte yeni metodların aktarılması anlamında da kararlılığımızı teyid edecektir.
Saygıdeğer dostlar,
Ermeni Soykırımı tarihi ve dersleri sadece Ermeni halkının tarihi ve belleğiyle alakalı değildir. Bu aynı zamanda Türk devleti ve Türk halkının tarih ve belleğiyle de eşit derecede alakalıdır ve bu açıdan on yıllarca sürekli sabit kalan sessizlik ve inkarcı duruşun artık mevzi kaybettiğini ve Türk toplumunun daha bilinçli kesimlerinin geçmişte meydana gelen trajediye yönelik şartlı yaklaşımlar ve duruşu revize etme yönünde kendi içinde güç bulması dahası hatta resmi tutuma eleştirel yaklaşımı ve yeni inkarcı durumlara karşı isyan etmesi bizim için yüreklendiricidir.
Biz Ermeni ve Türklerin gelecek nesillerinin birarada yaşama yönünde yeni formülasyonu mutlaka bulacakları ve buna ulaşmak için mutlaka, adaletin yeniden tahsisinin teminatı olarak,  geçmişte işlenen suçların sonuçlarının  giderilmesi meselesinde  işbirliğinin  faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Bu konferans sonucunda bir araya getirilmiş öneriler ve mülahazalar kesinlikle Ermeni Soykırımının 100. Yıl Etkinliklerini Koordine eden  Devlet Komisyonu çalışmaları esnasında dikkate alaınacaktır. Öyle ki öğüdümüz önümüzdeki süreçte yapılacakların netleştirilmesi ve stratejinin belirlenmesi  anlamında mümkün olduğunca açık ve çekinmeden tartışmalar düzenlenmesidir.
Konferans katılımcılarına verimli çalışmalar diliyorum.»
News from Armenia – NEWS.am
http://news.am/tur/news/145600.html

Yorumlar kapatıldı.