30 Mart 2013 tarihinde Cumartesi günü saat 17.00’de Cezayir konferans salonunda Dersimli Ermeniler İnanç ve Sosyal Yardımlaşma Derneği tarafından, Dersim Ermenileri üzerine panel organize edilecektir… Dersimli Ermeniler İnanç ve Sosyal Yardımlaşma Derneği başkanı Mihran Pırgiç Gültekin Akunq’a konuştu… Peki, İstanbul Ermeni cemaatimiz onları nasıl algılamaktadır? “Bu konuda büyük sorunlarımız var. Bizleri okullarına ve kiliseden cenazelerimizi kaldırmamıza izin vermiyorlar, bu çok onur kırıcı bir durum. Bu konuda da hukuksal başvurumuzu yapıp gerekirse AHİM’e kadar gitmeyi düşünüyoruz ama diğer kurumların katkısını almalıyız. Açık çağrı yapmak istiyorum: okul ve kilisede cenazemizi kaldırmanın yol ve yöntemlerini oluştursunlar yoksa gelecekte büyük sorun yaratacak. Biz bu yapılanın Hıristiyanlığın hoşgörüsüne uyduğunu düşünmüyoruz, özellikle kurumlarımızın başındakileri daha onurlu yaşama davet ediyoruz.” (Doğrusu hakim zihniyet bakınca, Sayın Gültekin’e şaşmamak lazım. Doğru anlıyorsak, vaftiz olup Hıristiyan olmak istemiyorlar ama çocuklarının Ermeni okullara alınmasını, cenazelerinin kiliseden kaldırılmasını istiyorlar. Ne garip bir çelişki. Hadi yasal engellere rağmen okulu anladık diyelim, Hıristiyan olmadan kiliseden cenaze kalkması ne demek? Eğer kilisemizde vaftiz olup Hıristiyan olmuşsa kilise cenazeyi kaldırmaktan kaçınamaz. Diğer kurumların katkısının ne demek olduğunu kestirmek zor. Kurumların başındakilerin onurlu yaşama daveti de düşündürücü. Acaba kurumların başındakiler onurlu yaşamıyor mu?HYETERT)
Mihran Pırgiç Gültekin: “Özüne yönelişimiz hayata karşı onurlu bir yaşama geçiş olacaktır”
***
30 Mart 2013 tarihinde Cumartesi günü saat 17.00’de Cezayir konferans salonunda Dersimli Ermeniler İnanç ve Sosyal Yardımlaşma Derneği tarafından,Dersim Ermenileri üzerine panel organize edilecektir. İsmail Halavurt’un moderatörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak Sargis Seropyan (Agos gazetesi), Ayşe Hür (Araştırmacı, gazeteci), Kaya Bakır (Dersimli Ermeni iş adamı) katılacak. Panel sonunda Uğur Egemen İres’in çekmiş olduğu Dersim Ermenilerini anlatan kısa bir film de gösterilecektir.
Panelle ilgili Dersimli Ermeniler İnanç ve Soyal Yardımlaşma Derneği başkanı Mihran Pırgiç Gültekin Akunq’a konuştu.
Dersimli Ermeniler İnanç ve Soyal Yardımlaşma Derneği artık bir kaç yıldır faaliyet gösteriyor. Bu arada hem Dersim’de hem de İstanbul’da farklı etkinlikler organize etti. Derneğiniz Dersim Ermenilerini bir araya getirebildi mi?
Henüz Dersimli Ermeniler hakkında yeterince birliktelik oluşturamadık. Her gün yeni birileri Ermeni olduğunu söylüyor. Bu çalışma daha çok uzun zamanımızı alacak gibi görünüyor. Kendinin ve ailesinin Ermeni olduğunu söyleyenlerin sayısı her geçen gün artıyor.
Hâlâ korku ortamında mı yaşıyorlar, yoksa korkularını aşayabildiler mi? Şimdi rahatlıkla kendi kimlikleri hakkında konuşuyorlar mı?
Ulaşabildiğimiz insanlarımız kısmen dillendiriyorlar. Bunun son örneğini bir Ermeni kadının cenaze töreninde yaşadık. Alevi inancıyla defnedilen kadının cenazesindeki akraba ve sevenleri coğunlukla Ermeni kökenliydi ve artık Cem evinden cenazelerinin kalmamasını yüksek sesle konuşabiliyorlar. Bu insanlar üç yıl önce bana selam vermeye korkan insanlardı. Şimdi daha rahat ve mutlular
Peki, İstanbul Ermeni cemaatimiz onları nasıl algılamaktadır?
Bu konuda büyük sorunlarımız var. Bizleri okullarına ve kiliseden cenazelerimizi kaldırmamıza izin vermiyorlar, bu çok onur kırıcı bir durum. Bu konuda da hukuksal başvurumuzu yapıp gerekirse AHİM’e kadar gitmeyi düşünüyoruz ama diğer kurumların katkısını almalıyız. Açık çağrı yapmak istiyorum: okul ve kilisede cenazemizi kaldırmanın yol ve yöntemlerini oluştursunlar yoksa gelecekte büyük sorun yaratacak. Biz bu yapılanın Hristiyanlığın hoşgörüsüne uyduğunu düşünmüyoruz, özellikle kurumlarımızın başındakileri daha onurlu yaşama davet ediyoruz.
İstanbul’da Dersim Ermenileri hakkında panel organize edeceksiniz. Biraz anlatabilir misiniz?
Bu panel derneğimizin düzenleyeceği ilk panel olacak. İki yıl içerisinde insanlardan çok sorular alıyorduk. Bu sorulara cevap olma adına çok da yeterli olamadık, eksimizi bu panelde tamamlamayı düşünüyoruz. Konuşmacılardan bir arkadaş, 1938 Dersim doğumlu Ermeni iş adamı, kendi yaşamında ilginç olaylar yaşamış. 1938 sürgünü bir bebekken, şimdi Hristiyanlığını ve Ermeniliğini yaşayan 75 yaşlarında bir insanımız, bize dedesinden 1915 de yaşananları ve babasından duyduğu 1938, iki soykırımı anlatacak. Bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayşe Hür ve Sarkis Seropyan konuşmacı olarak katılacak. Bir de Uğur Egemen İres’in çekmiş olduğu Dersim Ermenilerini anlatan kısa bir film göstereceğiz. Çok ilginç ve yararlı bir panel olacak. Herkesi özellikle Dersimlileri beklerim çünkü öze dönüşü de, Dersimin rolünü de tartışacağız.
Anahit Kartaşyan
Akunq.net
http://akunq.net/tr/?p=22189
Yorumlar kapatıldı.