İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belediye Tarafından Patlatılarak Yıkılan Simgesel Kilise!

Araştırma sırasında tarihin, çok da uzağımda olmadığını gördüm. Eğitimim nedeniyle yaşadığım şehir olan Giresun‘da simgesel nitelikte bir kiliseye ait saat kulesi olduğunu öğrendim. Metamorfoz (Başkalaşım) Kilisesi olarak adlandırılan kilisenin mimari açıdan harika bir görüntüye sahip olan saat kulesinin bir bölümü savaş sırasında yıkılmış. 1922 yılında kulenin zemininde çatlaklar oluşması bölge için tehlike arz etmiş. O zamanlarda Karadeniz Sahilyolu olmadığından dolayı denize kıyısı olan bu özel tarihi eser için onarım kararı alınmış. Belediye yeterli maddi desteği bulamayınca, daha fazla tehdit olmaması adına bu güzel simgesel eseri patlayıcılarla tarihe gömmüş.

***
Yıllarca Rum İmparatorluğunun hakimiyeti altında kalan Doğu Karadeniz‘de, o döneme ait tarihi eserlerin sayısı oldukça az. Bu konuyu merak edip, eskiden bu topraklarda ne tür eserler varmış diye araştırmaya çıktım.
Araştırma sırasında tarihin, çok da uzağımda olmadığını gördüm. Eğitimim nedeniyle yaşadığım şehir olan Giresun‘da simgesel nitelikte bir kiliseye ait saat kulesi olduğunu öğrendim.
Metamorfoz (Başkalaşım) Kilisesi olarak adlandırılan kilisenin mimari açıdan harika bir görüntüye sahip olan saat kulesinin bir bölümü savaş sırasında yıkılmış.
1922 yılında kulenin zemininde çatlaklar oluşması bölge için tehlike arz etmiş. O zamanlarda Karadeniz Sahilyolu olmadığından dolayı denize kıyısı olan bu özel tarihi eser için onarım kararı alınmış. Belediye yeterli maddi desteği bulamayınca, daha fazla tehdit olmaması adına bu güzel simgesel eseri patlayıcılarla tarihe gömmüş.
Kilise ve saat kulesi günümüze kadar ulaşsaydı, eminim ki Giresun‘un, hatta Doğu Karadeniz’in en önemli simgesi olabilirdi.
Günümüzde Valilik tarafından kuleyi tekrar yaşatma projeleri planlansa da, bunlar gerçeğe ne yazık ki dönüşemedi.
http://www.fozdemir.com/giresun-metamorfoz-kilisesi

Yorumlar kapatıldı.