İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni diasporası Kerry’yi topa tuttu

Senatör olduğu dönemde 1915 olaylarının soykırım olarak tanınmasını savunan John Kerry’nin Dışişleri Bakanı olmasının ardından tutumunu değiştirmesi Ermeni diasporasını kızdırdı. ABD Başkanı Barack Obama’nın ikinci döneminde Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen John Kerry, 1915 olayları konusundaki tavrını değiştirince Ermeni diasporasının tepkisini çekti. Senatör olduğu dönemde Ermeni lobisine yakınlığı ile tanınan Kerry, Obama’nın kabinesine girmesinin ardından tutumunu yumuşattı.

Ermeni lobisine yakın Senatörler Barbara Boxer ve Robert Menendez, Senato’da dışişleri bakanlığı adaylığının onaylanması için gerçekleştirilen sorgu öncesinde Kerry’ye 1915 olayları ile ilgili yazılı sorular iletti. Kerry, olaylar konusundaki tutumunun sorgulandığı sorulara “ABD, 1.5 milyon Ermeni’nin Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde techir ya da katliamlar sonucu öldüğünü kabul etmektedir. Başkan her 24 Nisan’da kurbanları anmaktadır. Başkan 24 Nisan’daki konuşmasında hedefe ulaşmak için en iyi yolun Ermeni ve Türk halkının geçmişteki gerçeklere odaklanması olduğunu söyledi. ABD, Türkiye’yi; normalleştirme protokolleri, sınırın açılması, diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda Ermenistan ile çalışması için cesaretlendirmektedir” yanıtını verdi.
‘Obama ve Clinton’ı izledi’
ABD’deki en etkili Ermeni lobi kuruluşu Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) yönetim kurulu üyesi Seto Boyadjian, Kerry’nin Kongre’de görev yaptıkları dönemde 1915 olaylarını soykırım olarak tanıma sözü veren Barack Obama, Hillary Clinton ve Başkan Yardımcısı Joe Biden gibi tavır değiştirdiğini söyledi. Boyadjian bu tavır değişikliğinin ABD hükümetlerine hakim olan “grup düşüncesinden” kaynaklandığını söyledi.
Boyadjian, ABD’li hükümet yetkililerinin önemli bir müttefikleri olarak gördükleri Türkiye ile ilişkilerini riske atmamak için Ermeni meselesini unuttuklarını belirtti.
ANCA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Aram Hamparian da “30 yıldır Ermeni soykırımının tanınması için en şiddetle çalışan kişi olan Kerry, ne yazık ki Ankara’nın baskısı altında Başkan Obama’nın geri adım atma politikasını uyguladı” dedi.
http://dunya.milliyet.com.tr/ermeni-diasporasi-kerry-yi-topa-tuttu/dunya/dunyadetay/15.02.2013/1669035/default.htm

Yorumlar kapatıldı.