İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İvanişvili : Gürcü-Ermeni ilişkileri hiç görülmediği kadar büyük ivme yakaladı

Resmi ziyaret kapsamında Ermenistan’ın başkenti Erivan’da bulunan Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanişvili, Ermeni yetkililerle ikili ve bölgesel ilişkilerle ilgili ortak kararlar alındığını açıkladı. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile de görüşen İvanişvili, Gürcü-Ermeni ilişkilerinin tarihte görülmediği kadar büyük bir ivme yakaladığını ve sorunların çözülmemesi için herhangi bir sebebin bulunmadığını belirtti. İvanişvili’yi seçimlerdeki zaferinden dolayı kutlayan Sarkisyan ise, Gürcistan’la aynı duyguları paylaştığını belirterek her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Görüşmeler sırasında, Gürcistan’daki Ermeniler konusunda yaşanan sorunların tekrarlanmayacağını ve Ermenilerin kendilerini eskisinden daha rahat hissedeceklerini belirten İvanişvili, özellikle iktisadi alanda iki ülkenin ortak pazar oluşturması gerektiğini söyledi.
Dağlık Karabağ sorununun yakın dönemde çözümünün zor göründüğünü; ancak barışı teşvik eden tüm girişimleri destekleyeceklerini dile getiren İvanişvili’ye teşekkür eden Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan ise Gürcistan’ın bu konuda yürüttüğü denge siyasetinin önem taşıdığını belirtti.
“ABHAZYA DEMİRYOLU TÜM TARAFLAR İÇİN FAYDA SAĞLAYACAK”
Hükümet olarak göreve geldikten sonra, özellikle Rusya ile ilişkileri geliştirmek adına önerdikleri Abhazya demiryolunun yeniden faaliyete geçmesi konusuna değinen İvanişvili, Ermenistan’ın bu konuda kendilerine destek olduğunu; fakat Rusya’nın yaklaşımının netlik kazanmadığını belirtti.
Ermenistan-Gürcistan-Abhazya hattına sahip olan demiryolunun, tüm taraflara büyük faydalar sağlayacağına vurgu yapan Gürcistan Başbakanı, demiryolu meselesini bir fırsat olarak değerlendirerek; Abhazya ile devam eden kötü ilişkileri en kısa zamanda çözmeyi arzuladıklarını belirtti.
Bidzina İvanişvili, Abhazya demiryolu konusunun yanı sıra Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesine de büyük önem verdiklerini ifade etti. En kısa zamanda Gürcistan ve Rusya ilişkilerinin geliştirilmesinin zaruri olduğunu söyleyen İvanişvili, geçmişte çok büyük problemlerin yaşandığını ve bugün de bu durumun devam ettiğini dile getirdi. “Abhazya’daki kardeşlerimizle de sorunlu ilişkilerimiz var.” diyen İvanişvili, “Tüm iyi niyet yaklaşımlarına ek olarak karşı tarafın da Gürcistan kadar istekli olduğunu göstermesi gerekir.” dedi.
Cihan
http://www.bugun.com.tr/son-dakika/ivanisvili-gurcu-ermeni-iliskileri-hic-gorulmedigi-kadar-buyuk-ivme-yakaladi-haberi-146953

Yorumlar kapatıldı.