İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan`da “Birleşme Günü” Gerilimi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala iktidardaki Ermenistan Cumhuriyet Partisi milletvekillerinin yaptıkları açıklamalar Erivan yönetimini zor durumda bıraktı. Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran Ermenistan Cumhuriyet Partisi grubu milletvekilleri, yeni yasa önerisinde bulunarak 1 Aralık tarihinin ülke genelinde “Birleşme Günü” olarak kutlanmasını istedi.1 Aralık 1989 tarihinde Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Meclisi ile Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti`ne bağlı Dağlık Karabağ Özerk Vilayeti Meclisi Ermeni üyelerinin, Dağlık Karabağ`ın Ermenistan`a birleştirilmesini öngören ortak karar aldıklarını anımsatan iktidar partisi milletvekilleri, bu tarihin her sene “Birleşme Günü” olarak kutlanması gerektiğini öne sürdü.

Yapılan açıklamaların Ermenistan hükümetini zor durumda bırakacağı tahmin ediliyordu. Zira Erivan yönetimi, her fırsatta dünya kamuoyuna kendisinin Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecinde taraf olmadığı, sorunun Azerbaycan ve sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti arasında yaşandığı, Ermenistan`ın ise sadece Karabağ`ın “kendi kaderini tayin etme hakkını” desteklediği ve Azerbaycan tarafı ile Karabağ Ermenileri adına görüştüğü doğrultusunda yanlış bilgiler vermektedir.
İktidar partisi milletvekillerinin yaptıkları “hatayı” hemen düzeltmeye kalkışan Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, bu konuda alarma geçen ilk kamu kurumu oldu. Söz konusu yasa önerisinin kabul edilemez nitelikte olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanlığı, durumun Ermenistan`ın komşu ülkeye karşı toprak talebinde bulunduğu ve BM üyesi egemen bir devlet olan Azerbaycan`ın topraklarını işgal ettiği anlamına geleceğini itiraf etmek zorunda kaldı.
Böylesine bir yasa teklifinin parlamentoda kabul görmesinin uluslararası arenada Azerbaycan`ın adil tutumunu destekleyen ülkelerin sayısının biraz daha artması ile sonuçlanacağından endişe eden Ermeni hükümeti, sorunun bir başka boyuta taşınarak Ermenistan-Azerbaycan Savaşı şeklinde yorumlanacağı gerçeğini bir türlü hazmedemiyor.
İktidar partisi milletvekillerinin söz konusu yasa önerisi daha parlamentoda görüşülmeden yürütme kanadının büyük tepkisi ile karşılaştı. Hükümet yetkilileri, Ermenistan ile Dağlık Karabağ`ın sözde “birleşme gününün” değil kutlanması anımsatılmasına dahi karşı olduklarını dile getirdiler.
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada, söz konusu yasa önerisinin “bir takım siyasi gerçekleri ihmal ettiği ve Dağlık Karabağ halkının görüşünü yansıtmadığı” öne sürüldü.
Yasa önerisinin üzerine tepki yağmaya devam ettiği bir zamanda iktidar partisi cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklanmaya çalışıyor. Zor bir süreçten geçen Ermenistan`da yürütme yasamaya açıkça müdahale ederken ülkede kişisel inisiyatif kullanılmasına dahi müsaade edilmiyor.
Ermenistan`daki “birleşme günü” gerilimini yürütmenin yasama kanadına müdahalesi, iktidar partisi içindeki anlaşmazlıklar, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesindeki tedirginlik veya Karabağ süreci üzerinden yapılan pazarlık girişimi olarak değerlendirebilirsiniz ama kesin olan bir tek şey varsa, o da Erivan yönetiminin kendi yalanlarının esiri olmasıdır.
Hiçbir mantığa sığmayan tutumunun çelişkili olduğunu iyi anlayan Ermenistan hükümeti, çevirdiği siyasi fırıldakların hesabını vermekte zorluk çekiyor ve uluslararası kamuoyunu eskisi gibi kolayca yanlış yönlendiremiyor.
Duyarsız Ermeni liderlerin yaptıkları yanlış ve hataların faturasını ise Ermeni halkı ödüyor.
Ceyhun Alekber
F.V
http://www.1news.com.tr/yazarlar/20130111012510947.html

Yorumlar kapatıldı.