İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Türkiye, Sözde Ermeni Soykırımı Meselesini Geçiştirmeye Çalışmıyor”

ABD Türkiye Büyükelçisi NamıkTan, Türkiye-ABD ilişkilerinde ABD’nin küresel bir lider rolüne, Türkiye’nin ise gelişme kaydeden bölgesel bir lider kimliğine sahip olduğunu dile getirdi. Sözde Ermeni soykırımına da değinen Tan, Türkiye’nin meseleyi siyasi bir tartışmadan tarihi bir boyuta taşınması amacıyla meselenin incelenmesi adına tarihçilerden oluşan tarafsız bir komite oluşturulması yönündeki önerisini hatırlatarak, Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımı meselesini geçiştirmeye çalışmadığını vurguladı. Tan, sözde Ermeni soykırımı meselesine ilişkin bir çıkarı olmayan herkesin meselenin politik açıdan ele alınmaması gerektiğini savunduğunu belirtti. Bir tartışmanın iki tarafın ortak çalışması ile bir sonuca ulaşacağını vurgulayan Tan, bir tarafın uzlaşıya yanaşmamasının diğer tarafın ilerlemesine olanak bırakmadığını dile getirdi.

***     
TurkishNY.com – Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen 5. Geleneksel Büyükelçiler Konferansı’na katılan ABD Türkiye Büyükelçisi Namık Tan Türkiye-ABD ilişkileri, sözde Ermeni soykırımı ve ABD’nin Türkiye’nin AB sürecine yönelik bakış açısı konularında çeşitli açıklamalarda bulundu.
Today’s Zaman’a konuşan ABD Türkiye Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye-ABD ilişkilerinin, her iki ülkenin önceliklerinin farklı olmasına rağmen, hiç olmadığı kadar iyi bir seviyede ilerlediğini belirtti.
Tan, Türkiye-ABD ilişkilerinde ABD’nin küresel bir lider rolüne, Türkiye’nin ise gelişme kaydeden bölgesel bir lider kimliğine sahip olduğunu dile getirdi.
Sözde Ermeni soykırımına da değinen Tan, Türkiye’nin meseleyi siyasi bir tartışmadan tarihi bir boyuta taşınması amacıyla meselenin incelenmesi adına tarihcilerden oluşan tarafsız bir komite oluşturulması yönündeki önerisini hatırlatarak, Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımı meselesini geçiştirmeye çalışmadığını vurguladı.
Tan, sözde Ermeni soykırımı meselesine ilişkin bir çıkarı olmayan herkesin meselenin politik açıdan ele alınmaması gerektiğini savunduğunu belirtti.
Bir tartışmanın iki tarafın ortak çalışması ile bir sonuca ulaşacağını vurgulayan Tan, bir tarafın uzlaşıya yanaşmamasının diğer tarafın ilerlemesine olanak bırakmadığını dile getirdi.
Ermenistan ile yapılan protokollerin gün gibi ortada olduğunu belirten Tan, Türkiye’nin bu konunun çözüme ulaşması adına gösterdiği çabalarının takdir edilesi olduğunu fakat diğer tarafın ilerlemeyi engellemek adına elinden gelen her şeyi yaptığını söyledi.
Türkiye’nin bir soykırım yapmadığını belirten Tan, kimsenin Türkiye’yi haksız yere bu şekilde yaftalayamayacağını söyledi.
Yaklaşık 10 yıl önce de aynı şeyi söylediğini, 10 yıl sonra da aynı şeyi söyleyeceğini belirten Tan, meseleye politika karıştırıldığı vakit konunun daha karmaşık bir hal aldığını dile getirdi.
Ayrıca PKK meselesine dair ne düşündüğü sorulan Tan, ABD’nin bugüne kadar Türkiye’nin terörizme karşı verdiği mücadeleye gösterdiği ilgiden dolayı müteşekkir olduklarını ve bu bağlamda iki ülke arasında ortak bir çalışma olduğunu fakat yine de deneyim sahibi güçlü bir müttefik olan ABD’den daha fazla alaka beklediklerini söyleyerek cevap verdi.
Somut adım olarak ne beklendiği yönündeki soru karşılığında ise Tan, mevcut mekanizmaların olduğunu ve bu mekanizmaların etkili bir şekilde çalışmaları için ABD’nin daha ileri adımlar atması gerektiğini belirtti.
Silahlı insansız hava araçları beklentisinde olunduğunu belirten Tan, bu araçların sağlanmasına izin verecek bir politika oluşturulması gerektiğini söyledi.
Bu yönde umutlu olduğunu belirten Tan, ABD Kongresi’nin bu amaç doğrultusunda ikna edilmesinde Türkiye’nin bölgedeki ağırlığının önemli olduğuna dikkat çekti.
Geçmiş dönemlerde ABD’nin Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediği fakat şimdilerde bu konuda pek bir çaba gösteriyor gibi olmadıkları yönünde bir ifade sonrasında Tan konuya ilişkin bir değerlendirmede bulundu.
ABD’nin Türkiye’nin AB yolundaki müzakerelerinin ilk gününden itibaren her daim güçlü bir destekçisi olduğunu belirten Tan, Avrupa’da ise Türkiye’nin AB’ye katabileceği değerin görülemediğini dolayısıyla ABD’nin bu noktada yapabileceği bir şey olmadığını dile getirdi.
Tan, Avrupa’nın çeşitliliğe, özellikle dini çeşitliliğe, ihtiyacı olduğunu ve Türkiye’nin bu çeşitliliği sağlayabileceğini de vurguladı.
Türkiye’nin ABD ile olan ilişkisinin genellikle stratejik temellere dayandığının düşünüldüğü fakat Başkan Barack Obama’nın iki ülke arasındaki ilişkiyi “model ortaklık” olarak nitelendirdiği yönündeki ifade sonrasında bu konudaki değerlendirilmesi sorulan Tan, ABD’nin barışçıl ve de batı görüşüne sahip uluslararası kurumların üyeleri olan müttefik arayışında olan, küresel sorumluluklara sahip en güçlü devlet olduğunu belirtti.
Öte yandan Türkiye’nin ise her şeye rağmen kendi bölgesinde istikrarlı bir şekilde ilerleme kaydeden bir role sahip olduğunu ve bölgesel bir lider olarak algılandığını belirtti.
Tan, dolayısıyla ABD’nin küresel bir lider, Türkiye’nin ise bölgesel bir lider olduğunu söyledi.
Küresel bir lider olarak ABD için Arap Baharı, Kuzey Afrika, İsrail-Filistin çatışması, Suriye, Irak, İran, Kafkaslar, Balkanlar, Afganistan, enerji güvenliği ve terörizme karşı verilen mücadele gibi konuların önemli olduğunu belirten Tan, Türkiye’nin de benzer konularla alakalı olduğunun rahatlıkla görülebileceğini söyledi.
Tan bu meselelerin uluslararası politikanın da ağırlıklı konuları olduklarını belirtti.
Türkiye’nin ayrıca demokrasisi, serbest pazar ekonomisi, batılı müttefikleri ve laikliği ile öne çıktığını belirten Tan, böylesine başka bir İslami ülkenin olmadığını dile getirdi.
Türkiye’nin İsrail ile olan ilişkisinin ABD ile olan ilişkisini ne ölçüde etkilediği yönünde sorulan soru karşısında ise İsrail’in ABD için önemli bir ülke olduğunu fakat Türkiye’nin de ABD için aynı oranda önem arz ediyor olduğunu belirten Tan, Türkiye’nin İsrail ve ABD ile olan ilişkilerinin ayrı konular olduğunu dile getirdi.
İsrail ile son zamanlarda oluşan çatışmalara dair ihtiyatlı görüşmeler gerçekleştirildiğini söyleyen Tan, İsrail’e şartlarını sunduklarını eğer ki şartlar kabul edilirse Türkiye-İsrail ilişkilerinin normale dönebileceğini belirtti.
http://www.turkishactionalert.com/news/3097-qtuerkiye-soezde-ermeni-soykrm-meselesini-gecitirmeye-calmyorq-.html

Yorumlar kapatıldı.