İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

«Atur» Süryani Birliği: Biz de Ermenistan parlamentoda temsilciye sahip olmak istiyoruz

«Atur» Süryani Birliği Başkanı Artur Mikhailov, Ana dilin korunmasına ilişkin olarak  bu alanda sorunlar olmadığını söylemenin zor olduğunu kaydederek ″Süryanilerin yoğun yaşadığı yerleşim birimi yanı sıra Erivan’daki birkaç okulun 1-12. sınıflarında Süryanice Dili dersleri, 4-5. sınıftan itibarense Süryani Tarihi ve Kültürü dersleri olduğunu, Süryani toplumunun tarih ve kültür ders kitaplarıyla sorunları olduğunu kaydederek, Ermenistan Hükümeti ve uluslararası kuruluşların ders kitabı konusunda yardımcı olduklarını, uzmanların hazırlanması konusuyla ise Süryani toplumunun ilgilendiğini belirtti… «Atur» Süryani Brliği Başkanı bunun yetersiz olduğunu kaydederek ″Biz de parlamentoda temsilcimiz olmasını istiyoruz. Ancak toplum bunu toplumsal kuruluşlardaki aktivasyonuyla dengeliyor.″ dedi.

.
***
Ermenistan’da Süryanilerin yoğun şekilde yaşadığı 4 köy bulunmakta. Bunlar Arart, Kotayk ve Armavir eyaletlerinde bulunmakta. Süryaniler ayrıca Erivan ve ülkenin diğer kentleri yanısıra Dağlık Karabağ Cumhuriyetin de yaşamaktalar. Beyanat NEWS.am muhbairine röportaj veren «Atur» Süryani Birliği Bşk. Artur Mikhailov’dan geldi; Mikhaiov, resmi verilere göre Emenistan’da 6 bin Süryanının yaşadığın kaydetti.
Ana dilin korunmasına ilişkin olarak Mihailov, bu alanda sorunlar olmadığını söylemenin zor olduğunu kaydederek ″Süryanilerin yoğun yaşadığı yerleşim birimi yanısıra Erivan’daki birkaç okulun 1-12. sınıflarında Süryanice Dili dersleri, 4-5. sınıftan itibarense Süryani Tarihi ve Kültürü dersleri olduğunu kaydetti. Mihailov, Süryani toplumunun tarih ve kültür ders kitaplarıyla sorunları olduğunu kaydederek, Ermenistan Hükümeti ve uluslararası kuruluşların ders kitabı konusunda yardımcı olduklarını, uzmanların hazırlanması konusuyla ise Süryani toplumunun ilgilendiğini belirtti.
Mikhail, Süryani toplumunun kendi kültürünü muhafaza sorununu önüne koyduğunu ifade ederek ″Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı Ofisinden aldığımız destekle köylerden birindeki müzik ve dans topluluğunu finanse ettik. Bu meblağdan bir sanat grubunu daha destekleyebiliriz, ancak diğer ikisi finansmansız kalmakta″ dedi.
Mikhailov, kendilerinin Ermenistan’da başka sorunları olmadığını belirtti. Süryani toplumu üyelerinin ülkenin toplumsal-siyasi yaşamına katılımına ilişkin olarak «Atur» Süryani Brliği Bşk. bunun yetersiz olduğunu kaydederek ″Biz de parlamentoda temsilcimiz olmasını istiyoruz. Ancak toplum bunu toplumsal kuruluşlardaki aktivasyonuyla dengeliyor.″ dedi.
Mikhail, 24 Nisan 2012’de Erivan’ın merkezinde Türkiye’de Soykırıma maruz kalan Süryaniler anısına bir anıt yerleştirildiğini belirterek ″Bunun için Ermenistan yönetimine minnettarız″ dedi.
News from Armenia – NEWS.am
http://news.am/tur/news/133112.html

Yorumlar kapatıldı.