Danimarka’da açılan Ermeni Soykırımı sergisine tepki olarak Türk Hükümeti’nin başvurusu üzerine, bir “karşı sergi” açma olanağı tanıyan Danimarka’ya Türkiyeli aydınlardan tepki… ‘Türkiye’nin tarihi ile yüzleşmesi ve demokratikleşmesinin önüne engel olmayın!’ başlığıyla Danimarka hükümetine yönelik yayınladıkları protesto açıklamasında; “Danimarka Royal Library’nin, Ermeni Soykırımı sergisine alternatif olacak şekilde, Türk Hükümetine “karșı sergi” açma imkânı tanımış olduğunu üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. 1915 üzerinde iki farklı görüş veya iki farklı tez olduğu fikri doğru değildir. 1915’te, sayıları bir milyonun üzerinde olan Osmanlı Ermeni vatandaşı yerlerinden yurtlarından sürülmüş ve bilinçli bir politika ile imha edilmişlerdir. Bugün yaşanan, Türk Hükümeti’nin bu tarihsel gerçekliği inkâr etmesinden başka bir şey değildir. Tarihle yüzleşmek demokratik bir rejim olmanın, olmazsa olmaz ön şartıdır” denildi.
Danimarka’daki ‘soykırımı inkâr’ sergisine Türkiyeli aydınlardan tepki…
***
[Sesonline] Danimarka’da açılan Ermeni Soykırımı sergisine tepki olarak Türk Hükümeti’nin başvurusu üzerine, bir “karşı sergi” açma olanağı tanıyan Danimarka’ya Türkiyeli aydınlardan tepki. Aralarında, Fikret Adanır, Taner Akçam, Ayhan Aktar, Ahmet Altan, Cengiz Alğan, Oya Baydar, Osman Baydemir, Murat Belge, Halil Berktay, Oral Çalışlar, Ömer Laçiner, Baskın Oran, Ufuk Uras, Zeynep Tanbay’ın bulunduğu Türkiyeli aydınların, ‘Türkiye’nin tarihi ile yüzleşmesi ve demokratikleşmesinin önüne engel olmayın!’ başlığıyla Danimarka hükümetine yönelik yayınladıkları protesto açıklamasında; “Danimarka Royal Library’nin, Ermeni Soykırımı sergisine alternatif olacak şekilde, Türk Hükümetine “karșı sergi” açma imkânı tanımış olduğunu üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. 1915 üzerinde iki farklı görüş veya iki farklı tez olduğu fikri doğru değildir. 1915’te, sayıları bir milyonun üzerinde olan Osmanlı Ermeni vatandaşı yerlerinden yurtlarından sürülmüş ve bilinçli bir politika ile imha edilmişlerdir. Bugün yaşanan, Türk Hükümeti’nin bu tarihsel gerçekliği inkâr etmesinden başka bir şey değildir. Tarihle yüzleşmek demokratik bir rejim olmanın, olmazsa olmaz ön şartıdır” denildi. Aydınların açıklaması şöyle:
“Biz aşağıda imzası bulunanlar Danimarka Royal Library’nin (Kraliyet Kütüphanesi), Ermeni Soykırımı sergisine alternatif olacak şekilde, Türk Hükümetine “karșı sergi” açma imkânı tanımış olduğunu üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz.
1915 üzerinde iki farklı görüş veya iki farklı tez olduğu fikri doğru değildir. 1915’te, sayıları bir milyonun üzerinde olan Osmanlı Ermeni vatandaşı yerlerinden yurtlarından sürülmüş ve bilinçli bir politika ile imha edilmişlerdir. Bugün yaşanan, Türk Hükümeti’nin bu tarihsel gerçekliği inkâr etmesinden başka bir şey değildir.
Tarihle yüzleşmek demokratik bir rejim olmanın, olmazsa olmaz ön şartıdır. Türk hükümetleri 90 yılı aşkındır tarihi hakikatleri bastırma ve inkâr politikası izlemektedirler. Kendisini tarihi ile yüzleşmeye çağıran aydınlarına karşı, 2007’de gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesiyle tepe noktasına ulaşan sistemli baskı ve sindirme politikası sürdürmüşlerdir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konularda Türkiye aleyhine vermiş olduğu birçok karar mevcuttur.
Sizler, Türk hükümetine “alternatif sergi” imkânı tanıyarak bu bastırma ve sindirme politikalarına destek vermiş oluyorsunuz. Tarihiyle yüzleşmemekte direnen ve hakikatleri inkâr etmeyi bir ilke haline getirmiş bir rejime verdiğiniz bu destek, ırkçı apartheid rejimine verilen destekle eşdeğerdir. Tutumunuzla Türkiye’deki demokratikleşme girişimlerinin önünde bir engel olduğunuzu hatırlatmak istiyoruz.
Konunun bir de bölgemizi ilgilendiren boyutu vardır. Ortadoğu’da barış, demokrasi ve istikrar ancak ve ancak tarihiyle yüzleşmiş rejimlerin eliyle gelir. Türkiye, tarihi inkâr eden tutumuyla, Ortadoğu’da barış, demokrasi ve istikrarın önünde bir engeldir. Bizler, Türkiye’nin demokratikleşmesi için mücadele eden aydınlar, Türkiye’ye “alternatif sergi” imkânı tanıyan tutumunuzu gözden geçirmenizi ve derhal vazgeçmenizi istiyor ve sizleri Türkiye’yi tarihi ile yüzleşmeye çağıran demokratik sivil toplum ile dayanışmaya çağırıyoruz.”
Fikret Adanır (professor of history), Taner Akçam (professor of history), Ayhan Aktar (professor of sociology), Cengiz Aktar (professor of political science), Cengiz Algan (the DurDe civic initiative), Ahmet Altan (chief editor, Taraf newspaper), Maya Arakon (professor of political science), Oya Baydar (writer), Yavuz Baydar (columnist, Todays Zaman newspaper), Osman Baydemir (mayor of Diyarbakır), Murat Belge (professor of litterature), Halil Berktay (professor of history), İsmail Beşikçi (professor of sociology), Hamit Bozaslan (professor of political science), İpek Çalışlar (writer), Oral Çalışlar (columnist, Radikal newspaper), Aydın Engin (founding Editor T24 webnews), Fatma Müge Göçek (professor of sociology), Nilüfer Göle (professor of sociology), İştar Gözaydın (professor of law and politics), Gençay Gürsoy (professor of medicine) Ayşe Hür (historian, columnist Radical newspaper), Ahmet İnsel (professor of economics), Ayşe Kadıoğlu (professor of political science), Gülten Kaya (music producer), Ümit Kıvanç (writer), Ömer Laçiner (chief editor, Birikim Review), Roni Margulies (poet), Baskın Oran (professor of political science), Cem Özdemir (co-chair, German Green Party), Esra Mungan (professor of psychology), Sırrı Sakık (MP), Betül Tanbay (professor of mathematics), Zeynep Tanbay (choreographer), Turgut Tarhanlı (professor of international law), Ufuk Uras (former MP), Şanar Yurdatapan (Initiative for Freedom of Expression).
http://www.sesonline.net/php/genel_sayfa.php?KartNo=57531
Yorumlar kapatıldı.