İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kauder’den ‘Türkiye inanç özgürlüğüne saygı duymalı’ çıkışı

Almanya’da iktidardaki CDU partisinin Parlamento Grup Başkanı Volker Kauder, Avrupa’nın parçası olmak isteyen bir ülke, din özgürlüğü gibi temel bir ilkeyi kabul etmelidir’ dedi ve Almanya’daki Müslümanların cami inşa edebildikleri gibi, Türkiye’deki Hıristiyanların da bir kısıtlama olmaksızın kilise inşa edebilmesi gerektiğini söyledi.

Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokratlar’ın (CDU) Parlamento Grup Başkanı Volker Kauder, parti kongresinde yaptığı konuşmada beklenmedik bir çıkışta bulundu.
Türkiye’de inanç özgürlüğü eksikliğine vurgu yapan Kauder, ‘Avrupa’nın parçası olmak isteyen bir ülke, din özgürlüğü gibi temel bir ilkeyi kabul etmelidir. Bu da Türkiye’deki Hıristiyanların, tıpkı buradaki Müslümanların Almanya’da cami inşa edebildikleri gibi, hiçbir kısıtlama olmaksızın kilise inşa edebilmesi anlamına geliyor’ dedi.
Ancak Reuters’ın aktardığına göre Kauder’in açıklamaları, Türkiye’nin üyelik müzakerelerini tıkamaya yönelik gerçek bir girişim olmaktan ziyade; partisinde Türkiye’nin üyeliğine karşı olan kesimlerin gönlünü kazanmaya yönelik olarak değerlendiriliyor.
Yakın zamana kadar AB’den sıkça eleştiri alan bir konu, Hıristiyanlar da dahil olmak üzere azınlık haklarıydı. Ancak AB’nin son ilerleme raporlarında ibadethane inşaatına getirilen kısıtlamalara değinilmedi.
Geçtiğimiz Ekim ayında Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin ziyareti sırasında yaptığı açıklamalarda, katılım müzakerelerini iyi niyetle sürdüreceklerini ifade etmişti.
http://www.euractiv.com.tr/ab-ve-turkiye/article/kauderden-turkiye-inanc-ozgurlugune-saygi-duymali-cikisi-026632

Yorumlar kapatıldı.