İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Binnaz Toprak, Diyanet İşleri Başkanlığı Alevilere ve Gayrimüslimlere de hizmet götürmeli.

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın,Alevilere ve Gayrimüslimlere de hizmet götürmesi gerektiğini söyledi. (Sayın Toprak, ilginize teşekkürler ama isteğiniz biz azınlıklara uygun değil. Patrikliğin Müslümanlara hizmet vermesi ne kadar abes ise, Diyanet İşleri Başkanlığının da Hıristiyanlara hizmet götürmesi o kadar abes olur. Ancak Lozan Antlaşmasını da dikkate alarak bütçeden uygun payın ayrılması ve patrikliğimize ödenmesi hukuk devleti olmanın gereğidir. HYETERT)

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bütçeden ayrılan kaynağın oldukça önemli bir miktar olduğunu ifade eden Toprak, bütçenin büyük bir bölümünü oluşturan vergileri, Aleviler’in ve Gayrimüslimler’in de ödediğini ifade etti.
Toprak, hakkaniyet açısından baktıklarında Diyanet’in, bütün vatandaşlara, özellikle Alevi ve Gayrimüslimlere de hizmet götürmesi gerektiğini belirterek,
“Ancak Diyanet, kurulduğundan beri bu hizmeti yalnızca Sünnilere veriyor. Benim kanaatim, Diyanet yerinde duracaksa ve genel bütçeden pay alacaksa, Alevilere ve Gayrimüslimlere hizmet götürmesi gerektiği yönünde. Herhangi bir dini grubun, başka bir dini grubun nerede ibadet edeceğine karar vermesi kadar absürt bir şey olamaz” dedi.
Turan Eser, yıllardır süren din-devlet ilişkisinden kaynaklı ayrımcılık politikaları ve uygulamalarına itiraz ettiğini, bunu Diyanet İşleri Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı’na ilettiğini belirtti. Eser, Türkiye’de devletin din finansmanındaki ayrımcılığının ve uygulanan sistemin, laikliğe, Anayasa’ya ve uluslararası mevzuata aykırı olduğunu öne sürdü.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın teşkilat kanununun 1. maddesinin, Anayasa ve laiklik ilkesine aykırılığı gerekçesiyle yasanın iptali için başvurduklarını belirten Eser, “Diyanet’in her türlü dinsel faaliyetlerini, teolojik açısından fetva vermesini, Aleviler aleyhine tanımlama yapmasını uluslararası hukuka, din, vicdan, inanç özgürlüğüne aykırı bulduğum için kendilerine dava açtım” dedi.
Eser, “isteğe bağlı inanç vergisi sistemini” önerdi.
Muhabir: Meltem Yılmaz
Yayıncı: Sefa Salantur – TBMM
http://www.sondakika.com/haber/haber-chp-li-toprak-aciklamasi-4146512/

Yorumlar kapatıldı.