İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Metiner’den Lozan’daki o maddeye tepki

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, “Lozan’daki azınlık tanımını da demokratik vatandaşlık anlayışına aykırı olduğu için elimizin tersiyle itmemiz gerekiyor. Farklı dinlere mensup Ermeni, Yahudi, Rum, Süryani vatandaşlarımız da bu ülkenin eşit vatandaşlarıdır. Herkesi ırkına, dinine, mezhebine bakmadan, temel hak ve özgürlüklerde eşitleyen demokratik bir vatandaşlık anlayışına ülkenin ihtiyacı vardır. Ülkenin bütünlüğü ancak bu anlayış temelinde sağlanır” diye konuştu. (Bazı bilim adamlarından sonra Sayın Metiner de modaya uymuş. Lozan’daki haklarımızı bile tam verilemezken, ana dilde eğitim diğer etnik gruplar için büyük bir sorunken, cemaatin tüzel kişiliği tanınmamış ve örgütlenmesine izin verilmemişken neye ve kime güvenip elimizin tersiyle iteceğiz Lozan’ı? HYETERT)

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, ‘Lozan’daki azınlık tanımını, demokratik vatandaşlık anlayışına aykırı olduğu için elimizin tersiyle itmemiz gerekiyor’ dedi.  
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu’nun başkanlığında toplandı. ”Yeni anayasada vatandaşlık tanımı” üzerine gündem dışı söz alan Metiner, bir anayasayı demokratik kılan özelliklerin başında, vatandaşlık tanımı geldiğini söyledi.
Bir devletin, kendini mevcut ırk, din, mezheplerden biriyle tanımlaması halinde o devletin demokratik olamayacağını belirten Metiner, ”Demokratik vatandaşlık nötr bir tanımdır. Bu yüzden herkesi kucaklayıcıdır. Bir ülkede vatandaşların bir kısmı ırk, din, mezheplerinden dolayı daha imtiyazlı ise orada demokratik devletten de demokratik vatandaşlıktan da bahsedilemez. Türkiye, bu devlet, bu vatan, bu bayrak hepimizindir.  Hepimizi kuşatıcı bir vatandaşlık tanımı olmalıdır” diye konuştu.
Metiner, üniter devletin, ırk devleti anlamına gelmediğini; devlet eliyle ulus inşa etmeye çalışmanın beyhude çaba olduğunu belirtti.
Mehmet Metiner, ”Türklük, Kürtlük, Araplık, bizim vatandaşlık tanımımıza esas teşkil etmemeli. Bu devlet sadece Türklerin devleti değildir, bu ülkede yaşayan herkes de Türk değildir. Devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkesi Türk olarak değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak kabul etmek gerekir. Lozan’daki azınlık tanımını da demokratik vatandaşlık anlayışına aykırı olduğu için elimizin tersiyle itmemiz gerekiyor. Farklı dinlere mensup Ermeni, Yahudi, Rum, Süryani vatandaşlarımız da bu ülkenin eşit vatandaşlarıdır. Herkesi ırkına, dinine, mezhebine bakmadan, temel hak ve özgürlüklerde eşitleyen demokratik bir vatandaşlık anlayışına ülkenin ihtiyacı vardır. Ülkenin bütünlüğü ancak bu anlayış temelinde sağlanır” diye konuştu.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ise gündemdışı konuşmasında öğretmenlerin sorunlarını dile getirdi.
Havutça, öğretmenlere, ”Sizi yok sayan, sizi güvercin gören zihniyeti yere vurmadıkça, Hükümet, sizleri emek sömürüsü anlamında sömürmeye devam edecektir” diye seslendi.
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Bingöl’ün sorunlarına ilişkin gündemdışı söz aldı. Baluken, milyon dolarlık bir proje olan Hacılar Termalsuyu’nun bir firmaya verildiğini ifade ederek, bu firmanın, siyasilerle ilişkisinin araştırılmasını istedi.
Kaynak:AA
http://haber.rotahaber.com/Metinerden-Lozandaki-o-maddeye-tepki_324854.html

Yorumlar kapatıldı.