İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çiçek: Ermeni diasporası barışı ipotek altına alıyor

Çiçek, ”Dünyanın gözü önünde insanlar yerlerinden yurtlarından edildi. Dünya kutuplarda sıkışmış iki balinaya gösterilen ilgiyi bu kadar insanın ızdırabına, haksız duruma uğramasına göstermiyor. Bölgede barışın sağlanması için işgalin sonuçlanması lazım. Ermeni diasporası sadece Ermenistan’ın menfaatini değil, bölge barışını ipotek altına alıyor. 2015 yılında, dünya Ermeni iddiaları ile karşı karşıya gelecektir. Bu konularda işbirliği yapmamız gerekir. Ermenistan da Yukarı Karabağ sorununun özünü dünyadan saptırmak için Hocalı Havaalanı gibi konuları gündeme getiriyor. Biz, işin özünü kaybetmeden olaya gerekli tavrı koymaya devam edeceğiz” diye konuştu.

***
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi’nin (KEİPA) 40. Genel Kurulu’na katılmak için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan Çiçek, ziyareti kapsamında Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov’la bir araya geldi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Yukarı Karabağ sorununu, Ermenistan’ın işgalci politikası ile ilgili görüş bildirirken, ”Dünya, kutuplarda sıkışmış iki balinaya gösterdiği ilgiyi, Yukarı Karabağ göçmenlerine göstermiyor” değerlendirmesinde bulundu.
          Başbaşa yapılan görüşmenin ardından yapılan heyetler arası görüşmede Azerbaycan’ın kalkınmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Çiçek, Azerbaycan’ın bölgenin parlayan yıldızı olduğunu ve bu yıldızın her zaman parlayacağını belirtti.
     İki ülke arasında hiçbir sorun olmadığına dikkati çeken Çiçek, ilişkilerin geliştirilmesi için her türlü imkanın bulunduğunu ve ilişkilerin her geçen gün biraz daha iyiye gittiğini vurguladı.
     Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin sözde değil, özde olduğunu söyleyen TBMM Başkanı, Azerbaycan’ın üzüntüsü ile üzüldüklerini, kederi ile kederlendiklerini kaydetti.
     Üzüntünün başında Yukarı Karabağ sorunu geldiğini ifade eden Çiçek, ”Dünyanın gözü önünde insanlar yerlerinden yurtlarından edildi. Dünya kutuplarda sıkışmış iki balinaya gösterilen ilgiyi bu kadar insanın ızdırabına, haksız duruma uğramasına göstermiyor. Bölgede barışın sağlanması için işgalin sonuçlanması lazım. Ermeni diasporası sadece Ermenistan’ın menfaatini değil, bölge barışını ipotek altına alıyor. 2015 yılında, dünya Ermeni iddiaları ile karşı karşıya gelecektir. Bu konularda işbirliği yapmamız gerekir. Ermenistan da Yukarı Karabağ sorununun özünü dünyadan saptırmak için Hocalı Havaalanı gibi konuları gündeme getiriyor. Biz, işin özünü kaybetmeden olaya gerekli tavrı koymaya devam edeceğiz” diye konuştu.
     İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin de iyi düzeyde olduğundan bahseden Çiçek, yakında faaliyete geçecek Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi ile kardeşlik bağlarının birleşeceğini kaydetti.
     Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin sadece Azerbaycan ve Türkiye’ye değil, birçok ülkeye katkı sağlayacağını söyleyen Cemil Çiçek, Türkiye Azerbaycan işbirliğinin gelecekte daha sağlam zeminde olacağına emin olduğunu ifade etti.
     Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov, Azerbaycan ile Türkiye arasında hiçbir zaman problemin yaşanmadığını ve yaşanmayacağını vurgulayarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde devlet ve meclis başkanlarının ziyaretlerinin önemli olduğunu vurguladı. İki ülke arasında yaklaşık 175 anlaşmanın yapıldığını kaydeden Esedov, son dönemde yapılan milyar dolarlarla ölçülen karşılıklı yatırımların iki ülke arasındaki ilişkilerin en güzel göstergesi olduğunu ifade etti.
     Cemil Çiçek’in ”Diaspora, Ermenistan devletini ipotek altına almış durumda” ve ”Kutuplarda sıkışmış iki balina için ayağa kalkanlar, on binler hayatını kaybederken kılını kıpırdatmıyor” ifadelerine dikkati çeken Ogtay Esedov, Türk mevkidaşına Azerbaycan konusunda uluslararası düzeyde Türkiye’nin yaptığı destek nedeniyle teşekkür etti.
     Ermenistan diasporasının hem Ermenistan’a hem de bölge barışına engel olduğunu vurgulayan Esedov, Türkiye ile Azerbaycan toplumlarının birlikte çalışarak bu problemlerin üstesinden geleceğine ve uluslararası kamuoyuna anlatacaklarına inandığını söyledi.
     Esedov iki ülkenin birlikte hareket ettikçe daha güçlü olacağını ifade etti.
     TBMM Başkanı ve beraberindeki heyet, daha sonra Azerbaycan Milli Meclis binasında faaliyet gösteren Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Genel Merkezi’ni ziyaret etti, TÜRKPA Genel Sekreteri Ramil Hesenov’dan bilgi aldı, hatıra fotoğrafı çektirdi.
http://www.habervitrini.com/haber/cicek-ermeni-diasporasi-barisi-ipotek-altina-aliyor-649687/

Yorumlar kapatıldı.