Türkiye Gençlik Birliği Almanya, 10 Kasım 2011’de Alman Meclisi Bundestag’a yaptığı başvurusunun Meclis Dilekçe Komisyonu tarafından işleme alınması üzerine emperyalizm Ermeni iddialarına ilişkin ayrıntılı gerekçesini Alman Meclisi önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu. Alman Meclisi’nin aldığı kararlarla ilgili günde ortalama 76 şikayetin yapılması ve Ermeni iddialarının siyasi öneminden dolayı Alman Meclisi’nin TGB’nin başvurusuna ilişkin kararının birkaç ay daha süreceği tahmin edilmektedir. Alman Meclisi Bundestag, 2005 yılında aldığı kararda “dönemin Osmanlı hükümetinin planlı uygulamaları sonucu bir milyonu aşkın Anadolu Ermenisi’nin kasıtlı olarak imha edildiği” iddia ediliyor. Federal Parlamento’da temsil edilen siyasi partilerin tamamının altında imzası bulunan kararın gerekçesinde ise, “1915 olaylarında yaşanaları birçok tarafsız tarihçi, uluslararası kuruluş ve parlamento soykırım olarak niteliyor” denilmektedir.
Hatırlanacağı üzere, 11 Eylül süreciyle birlikte Avrupa Parlamentoları’nda Ermeni iddialarını tanıyan kararlardaki artış üzerine Avrupa’daki Türk gücünü harekete geçirmeyi amaçlayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş başkanlığındaki Talat Paşa Komitesi Avrupa’nın birçok ülkesine çıkartmada bulunarak, 2006 “Berlin – Talat Paşa Harekatı”yla da Alman Parlamentosu’nun kararını yerinde protesto etmişti.
TGB Almanya, Ermeni iddialarına ilişkin Bundestag’a ayrıntılı gerekçesini sundu
Almanya’da geçtiğimiz yıl Eylül ayında kurulan TGB Almanya ise kurulur kurulmaz, ilk çalışmalarından biri olarak kararın geri alınması istemiyle Federal Parlamento Dilekçe Komisyonu’na 2005 kararına itiraz mektubu sunmak olmuştu. Bundestag önündeki basın açıklamasında, 10 Kasım’ın manevi önemine vurgu yapan TGB Almanya Genel Başkanı Beyhan Yıldırım, “bu özel günü bir yas günü olarak değil, aksine mücadele günü olarak görmemiz gerekir” dedi. Yıldırım, meclislerin görevlerinin tarih yazmak olmadığını, bilim dünyasında tartışmalı olan böylesi hassas bir konuda siyasetçilerin devletiyle ve milletiyle Türkiye’yi bir bütün olarak yargılamaya teşebbüs etmelerinin yanlışlıklarına dikkat çekti. Yıldırım, “Alman dostlarımız kulaktan dolma bilgilerle devlet ve millet olarak bizi töhmet altında bırakıyorlar. Alınan kararın hatalı olduğunu, bilim dünyasının ilgilenmesi gereken konu hakkında siyasetçilerin karar vermesinin yanlış olduğunu söylüyoruz. Bir nevi aydınlatma faaliyetinde bulunuyoruz. Ayrıntılı dosyamızı okuyacak milletvekilleri doğru bilgilere sahip olacaklar” diye konuştu. Basın açıklaması sırasında “Soykırım yapmadık, vatan savunduk” pankartı da açan TGB’liler ve ADD Berlin yöneticileri geçen yıl verilen dilekçenin sahipsiz olmadığı ve bu işin takipçileri olduklarını ifade ettiler.
TGB Almanya, Bundestag’a sunduğu 12 sayfalık ayrıntılı gerekçesinde özellikle Rus devlet arşivleri ve Ermeni kaynakları ile birçok tarafsız biliminsanının tespit ve araştırmaları sonucunda emperyalizm kaynaklı Ermeni iddialarının çürütüldüğüne işaret etti. Söz konusu uzmanlar arasında şu isimler yer almaktadır: Prof. John Dewey, Prof. Bernard Lewis, Prof. Norman Stone, Prof. William L. Langer, Prof. Guenter Lewy, Prof. Edward J. Erickson, Prof. Stanford Shaw, Prof. Jeremy Salt, Leon Arpée, Prof. Louis Bazin, Prof. Maxime Rodinson, Dr. Jean-Paul Burdy, Prof. François Georgeon, Prof. Thierry Zarcone, Prof. Feroz Ahmad, Prof. Justin McCarthy, Louis Rambert, Prof. Heath Lowry, Dr. Sidney Whitman, Prof. Jean-Paul Roux, Prof. Michael E. Meeker, Prof. Paul Dumont, Prof. Stephane Yerasimos, Prof. Gilles Veinstein, Prof. Yitzchak Kerem, Prof. Robert Mantran, Jean-Michel Thibaux, Sir Edward Pears, Prof. Robert F. Zeidner, Prof. Halil İnalcık. Konunun siyası boyutuna da dikkat çekilen gerekçede, 1919 Paris konferansında Ermenistan Dışişleri Bakanı Bogos Nubar Paşa başkanlığındaki Ermenistan heyetinin Fransız Dışişleri bakanlığına sunduğu mektubun içeriğinin yanı sıra, söz konusu konferansta Ermenistan’ın Hazar Denizi’nden Akdeniz’e uzanan Büyük Ermenistan hayaline dair harita, birçok tarihçiden Türkiye’nin haklılığına dair alıntılar ve Nisan 2006 yılında Malatya İşadamları Derneği’nde Ermeni trajedisinin emperyalizm kaynaklı olduğuna vurgu yapan ve suikast sonucu öldürülen Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink’in BOP’la ilgili kaygıları da aktarıldı.
http://www.tgb.gen.tr/haberler/8256-tgb-almanya-ermeni-iddialarina-iliskin-bundestaga-ayrintili-gerekcesini-sundu
Yorumlar kapatıldı.