İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünya Çocuk Hakları Günü Kutlu Olsun

Çocuk Hakları Bildirgesi’nin ve Çocuk Haklarına ilişkin Uluslararası Sözleşme’nin kabul tarihi olan 20 Kasım günü Evrensel Çocuk Günü (Universal Children’s Day) ya da  Dünya Çocuk Hakları Günüdür.

İnsan Haklarının önemli bir bölümü olan çocuk haklarıyla ilgili ilk önemli çalışma Milletler Cemiyeti tarafından hazırlanan1924 tarihli Cenevre Çocuk Hakları Bildirisidir. Uzun süre bu konuda başka bir çalışma görmüyoruz. BM 1948 Tarihli İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde çocuk haklarından da söz ediliyor (Madde 26). BM ilk olarak 20 Kasım 1959 tarihinde Çocuk Hakları Bildirgesi’ni yayımladı. Bu Bildirgede 10 madde halinde temel ilkeler ilan edildi. 1966 tarihli BM Ekonomik Toplumsal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi (madde10) ve Medeni ve Siyasal haklar Sözleşmesi’nde (Madde 23-24)   çocuk haklarıyla ilgili maddeler yer aldı. 20 Kasım 1989 tarihinde ise Çocuk Haklarına İlişkin Sözleşme BM Genel Asamblesi tarafından kabul edildi ve 2 Eylül 1990 tarihinde yürürlüğe konuldu.

Türkiye 1995 yılında sözleşmeyi onayladı.. Türkiye bu Sözleşme’nin, 17, 29 ve 30. maddelerine TC Anayasası ve Lozan Antlaşmasının ifade ve ruhuna uygun yorumlayıp uygulama hakkını saklı tutarak çekince koydu.
Murat Bebiroğlu

Yorumlar kapatıldı.