İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Suriye muhalefetine Hıristiyan lider

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) başkanlığına George Sabra seçildi. Suriye Ulusal Konseyi (SUK) başkanlığına Hristiyan kökenli George Sabra seçildi. Katar’ın başkenti Doha’da süren Suriye muhalefeti toplantısında 41 kişilik genel kurul ve 11 kişilik yürütme kurulu seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından SUK yeni başkanını da seçti.

Yeterli oy alamadığı için yürütme kuruluna seçilemeyen Sabra, Suriye Müslüman Kardeşler (İhvan) mensubu bir üyenin feragat etmesiyle 11 kişilik listeye girmişti. Sabra’nın seçilmesinde İhvan’ın oy desteği etkili oldu.
Konuyla ilgili soruları cevaplayan İhvan Genel Başkanı Sadreddin Beyanuni, ”İhvan’ın Sabra’yı desteklemesi iktidar hırsı olmadığının kanıtıdır, bizim için kimin hangi kimlikten başkan olması önemli değil, önemli olan geçiş sürecinin istikrarıdır. Esed sonrası Suriye’de halk liderini kendisi seçecektir” dedi.
Sabra, Burhan Galyun ve Abdulbasid Seyda’dan sonra SUK’un 3’üncü başkanı oldu.
”Türkiye’nin desteğini asla unutmayacağız”
Konuyla ilgili soruları cevaplayan Sabra, ”Demokrasi, insan hakları ve ahlakın bölgedeki en iyi temsilci Türkiye’dir. Türkiye’nin desteğini asla unutmayacağız” dedi. Sabra, Suriye krizinde komşu Türkiye’nin duruşunu takdir ettiklerini söyledi.
SUK’un genel kurul, yürütme kurulu ve başkanlık seçimlerinin Suriye’nin uzun yıllar sonra ilk demokrasi tecrübesi olduğunu belirten Sabra, Suriye halkının özgürce kendi iradesini ortaya koyduğunu kaydetti.
Konsey seçimlerinin birlik ve beraberlik dersi içerdiğini anlatan Sabra, seçimlerin Esed sonrası Suriye’de düzenlenecek olan belediye, milletvekili ve devlet başkanlığı seçimlerinin de provası olduğunu vurguladı.
”Müslüman Kardeşler (İhvan)’in bir Hristiyan’ı konsey başkanlığı için desteklemesi farklı kesimlerin bir arada yaşama olgunluğuna eriştiklerinin göstergesidir” diyen Sabra, Suriyeli Müslüman ve Hristiyanların yüzyıllardır huzur içinde yaşadıklarını, Baas dönemi öncesinde Cami ve İslami vakıflardan sorumlu bir bakanın Hristiyan olduğunu hatırlattı. Esed rejiminin, ülkedeki farklı etnik, dini ve mezhebi grupları birbirine düşürmeye çalıştığını dile getiren George Sabra, halkın bu politikaya prim vermediğini ifade etti.
Dün sona eren SUK Başkanlık seçiminde İhvan’ın desteğiyle Sabra SUK’un 3’üncü Başkanı seçilmişti.
 George Sabra Kimdir?
1947 yılında Şam’da doğan Sabra, 1967’de Şam’daki öğretmen okulundan ve 1971 yılında Şam Üniversitesi Coğrafya bölümünden mezun oldu. Eğitim teknolojileri üzerine Indiana Üniversitesinde yüksek lisans yapan Sabra, uzun yıllar Suriye’de öğretmenlik ve okul idareciliği yaptı. Birçok eğitim dergisinin kurulmasına da öncülük eden Sabra, özellikle çocuklar için yazdığı kısa hikayeler ve denemeleriyle de tanınıyor. Muhalif görüşleri sebebiyle tutuklandıktan sonra 19 Eylül 2011’de serbest bırakılan ve ülkeyi terk eden Sabra, SUK Genel Sekreterliği’nde bulundu. Hristiyan olmasına rağmen İslami kesimle olan yakın ilişkisi, liberal kimliği ve Suriye içerisindeki bilinirliği Sabra’yı kısa sürede SUK içerisinde önemli bir figür haline getirdi.
AA

Yorumlar kapatıldı.